Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 09

Šeštadienį Lietuvos kultūros sostinė – Šilutė kvepės žuvimi ir žuviene (nuotraukos)

Rytoj (rugsėjo 10 dieną) Šilutės mažųjų laivų uoste vyks jau trečiasis žuvienės virimo čempionatas. Jame žadama sulaukti rekordinio virėjų komandų skaičiaus iš visos Lietuvos.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Žuvienė

Rytoj (rugsėjo 10 dieną) Šilutės mažųjų laivų uoste vyks jau trečiasis žuvienės virimo čempionatas. Jame žadama sulaukti rekordinio virėjų komandų skaičiaus iš visos Lietuvos. Renginys gali tapti ir tarptautiniu. Įėjimas į čempionatą bus nemokamas. Todėl organizatoriai, su šūkiu „JEI ŽUVIENĘ PRAMIEGOSI, NIEKAD SAU NEDOVANOSI“, tikisi sulaukti itin gausaus dalyvių dėmesio. Pagrindiniai šio unikalaus renginio rėmėjai šiemet yra Žemės ūkio ir Kultūros ministerijos. Prie Čempionato organizavimo aktyviai prisideda ir Šilutės rajono savivaldybės meras Virgilijus Pozingis bei kiti savivaldybės darbuotojai. Praėjusių metų žuvienės virimo čempionate geriausią žuvienę išvirė Seimo nario Audriaus Endzino padėjėjas Jonas Purlys. Pirmajame čempionate nugalėtojais tapo Ventės–Šturmų bendruomenės komanda.

Rugsėjo 7 d. Šilutės rajono savivaldybės mero Virgilijaus Pozingio kabinete surengtoje spaudos konferencijoje, dalyvaujant žuvienės virimo čempionato organizatoriams, buvo pristatyta respublikiniu tapusio renginio programa. Idėja suorganizuoti tokį neįprastą renginį prieš tris metus kilo grupės „Karčema“ vadovui Vygantui Stoškui, įvairių renginių vedėjui Marijui Budraičiui ir Šilutės mažųjų laivų prieplaukos valdytojui Rimgaudui Višinskui. Jų siekis, kad šis nuotaikingas renginys taptų tradiciniu ir būtų organizuojamas kasmet, išsipildė. Organizatoriai tikisi, kad orai čempionato metu bus geri.

Šiai dienai į trečiąjį žuvienės virimo čempionatą jau yra užsiregistravę beveik trisdešimt komandų, iš kurių keturiolika yra iš kitų Lietuvos rajonų. Pasak renginio organizatorių, tai Tauragės „Kilkės ir company“, Pagėgių „Senosios Gėgės žvejai“, Elektrėnų „Elektrinis ungurys“, „Skauda žemaitė“, Varėnos „Nakcižibių“, Kupiškio „Šamiokai“, Utenos „Aukštaitijos ešeriokai“, Vilkaviškio rajono, Vištyčio seniūnijos „Vištytežerio sygos“, Viešvilės „Upėtakis“, Marijampolės „Sūduviai“ komandos.

Čempionate dalyvauti norą pareiškė ir komanda iš Rusijos, tik, ar jai pavyks atvykti, organizatoriai dar nežino. Komandos žuvienę virs dešiniojoje uosto krantinėje, toje pačioje, kur vyko miesto jubiliejinis koncertas. Šioje vietoje organizatoriai yra suplanavę vietas trisdešimt keturioms komandoms. Jos bus išdėstytos dvejomis eilėmis.

Virėjų meistriškumą žada vertinti komisija iš 8-9 narių, kurių pavardes ir buvimo vietą organizatoriai kruopščiai slepia.

TREČIOJO ŽUVIENĖS VIRIMO ČEMPIONATO „JEI ŽUVIENĘ PRAMIEGOSI, NIEKAD SAU NEDOVANOSI“ PROGRAMA

Nuo 9.30 iki 11 val. – Žuvienės virimo čempionato komandų pasitikimas ir registravimas. 12.00 val. – šventinis čempionato atidarymas, nuotaikingas komandų ir žuvienių virėjų pristatymas, įspūdingas starto garsas, kurį duos Šilutės savivaldybės meras Virgilijus Pozingis. 13.00 – 14.30 val. – „Žuvienės kvapas toks gardus…“. Atskleidžiamos virimo subtilybės, receptų įsigijimo galimybė, smalsuolių palaikymas ir skonio receptorių išbandymas degustuojant… 13.00 val. – „O žvejai sakė taip…“. Šilutės muziejininkų, etnokultūros darbuotojų paruošta programa, kurioje bus atskleidžiama, kaip buvo verdama žuvienė anais laikais. Visa tai pamatysime su visais papročiais ir net žvejų žaidimais. Šios programos dalies autorė yra Indrė Skablauskaitė. 13.30 val. – nuotaikų „barometro“ parodymas: linksmi žaidimai, šmaikštūs ir tikri išbandymai irklais, statinaitėmis, kitomis vingrybėmis, Europos krepšinio čempionato nepamirštant… 14.00 val. – nuotaikingos Pamario krašto dainų kompaktinės plokštelės „Vėjų dainos“ pristatymas, dalyvaujant atlikėjams ir autoriams. Papildytoje kompaktinėje plokštelėje sutalpinta šešiolika dainų, ją bus galima ir įsigyti. Taip pat bus pagerbti gražiausiai besitvarkantys Pamario krašto sodybų šeimininkai. 15.00 val. – bus paskelbtas Žuvienės virimo čempionas, jam bus įteiktas Šilutės rajono savivaldybės mero prizas – Žuvienės virimo čempiono žiedas. Vyks linksmas nominantų apdovanojimas. 15.30 val. – šokių kolektyvo „Žvaigždūnė“ pasirodymas „Vandens šėlsmas“ bei olimpinių čempionų tako atidarymas. Nuo 16.00 val. – skambės nuotaikingos ansamblio „Jonis“ ir Šilutės kantri grupės „Karčema“ dainos.

Edvardas LUKOŠIUS

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius