Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 26

„Sidabrinės gervės naktys“ žadins miegančius drugelius Jurbarke ir Zarasuose

Liepos 27 d. Jurbarko Dainų slėnyje sutemus, apie 21.30 val., žiūrovai išvys keturis lietuviškus filmus: „Puntuko akmuo", rež. A.Skučas, „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą", rež. M.Žukauskas, G.Valevičiūtė, „Ryba", rež. V.Dambrauskas, S.Aškelavičienė, M.Drakštas, „Miegančių drugelių tvirtovė", rež. A.Puipa.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Liepos 27 d. Jurbarko Dainų slėnyje sutemus, apie 21.30 val., žiūrovai išvys keturis lietuviškus filmus: „Puntuko akmuo", rež. A.Skučas, „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą", rež. M.Žukauskas, G.Valevičiūtė, „Ryba", rež. V.Dambrauskas, S.Aškelavičienė, M.Drakštas, „Miegančių drugelių tvirtovė", rež. A.Puipa.

Liepos 28-ąją vos sutemus, apie 21.30 val. Zarasuose, Zaraso ežero saloje, mažąjame slėnyje žiūrovai išvys taip pat keturis lietuviškus filmus: „Vienos dalies fantazija" (rež. G.Stančiauskaitė), „Našlaitynas" (rež. A.Griniūtė), „Laikinai" (rež. J.Samulionytė) ir „Miegančiųjų drugelių tvirtovė" (rež. A.Puipa).

Vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys" tęsia lietuviškų filmų turą per Lietuvą. Visą rugpjūtį ir pusę rugsėjo lankys dar eilę šalies miestų, tarp jų - Juodkrantę, Visaginą, Veisiejus, Birštoną, Telšius ir kt. Lauko ekranuose rodomi Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė 2012" triumfavę darbai žmonėms suteikia išskirtinę progą iš arti stebėti įmigusio lietuviško kino atgimimą.

Anot festivalį jau trečius metus organizuojančios Lietuvių kino akademijos (LiKA) vadovės Linos Buzelytės, susidomėjimas šiuolaikiniais lietuvių kino kūrėjų darbais tebeauga, žmonės renkasi pasižiūrėti filmų bet kokiomis oro sąlygomis. „Vasara nelepina gerais orais, todėl keliskart buvome priversti glaustis rajoninių kultūros centrų salėse. Tačiau „Sidabrinės gervės naktys", šiltais vakarais suklegusios įvairiuose Lietuvos kampeliuose jau sulaukė šimtų žiūrovų", - pasakojo L.Buzelytė.

Šiais metais daugiausia „Sidabrinė gervė 2012" apdovanojimų susižėrusios „Miegančiųjų drugelių tvirtovės" režisierius Algimantas Puipa pasakojo, kad šis filmas jam suteikė didelį rašymo džiaugsmą. „Legendinis JAV režisierius Stanley Kubrick‘as sakydavo, kad ekranizacija nėra kūryba, tai - rašytojo kodo sulaužymas ir paskui jau tik techninis darbas - epizodų dėliojimas, visa tai jau yra parašyta. Bet šitame filme mes su Lapinskaite (pagrindinio vaidmens atlikėja, antrąja režisiere ir žmona Janina Lapinskaite - aut. past.) pajutome džiaugsmą, rašydami dialogus. Kai išgirsti, kad kitų žmonių, aktorių lūpose jie skamba ir šmaikščiai, ir nedirbtinai, tai labai gražus jausmas", - sakė režisierius.

A.Puipa nesuklydo, pasirinkdamas pagrindiniam Monikos vaidmeniui savo gyvenimo partnerę - kino žinovai jai skyrė apdovanojimą už Metų geriausią aktorės vaidmenį. Nors režisierius neslėpė, kad J.Lapinskaitę teko nemenkai įkalbinėti suvaidinti viską turinčią moterį, kurios gyvenimą aukštyn kojomis apvertė lemtingas autoįvykis.

„Kai iškilo problema - aš nebesupratau, kokios aktorės noriu, sakiau Janinai - na, galbūt pabandom? Tu juk tiek žinai apie tą personažą, tiek jį per save perleidai, galbūt ir ekrane galėtum tai padaryti? Po ilgų įkalbinėjimų ji sutiko. O man labai lengva dirbti su žmogumi, kuris viską žino. Jam nieko nereikia aiškinti, su juo nereikia ginčytis, gal tik patarti, pakoreguoti emocijas", - kalbėjo A.Puipa.

Geriausiu 2012 metų filmu pripažinta kino juosta „Miegančių drugelių tvirtovė", pastatyta pagal to paties pavadinimo Jurgos Ivanauskaitės romaną, jau sulaukė ne tik kino profesionalų, bet ir paprastų kino teatrų lankytojų vertinimų. Festivalio „Sidabrinės gervės naktys" dėka šią vasarą filmą mačiusiųjų gretos dar labiau padidės.

„Esu įsitikinusi, kad kiekvienas filmas turi savo likimą. Šios juostos filmavimus mes pradėjome nuo finalo, kas yra absoliučiai nepatogu gamybine prasme, bet rezultatas mus visus labai stabilizavo. Tikiuosi, kad žiūrovų reakcija bus pozityvi", - sakė filmo prodiuserė Uljana Kim.

„Sidabrinės gervės naktų" programoje festivalio lankytojai taip pat gali pamatyti ir kitus du daugiausiai aistrų šiemet sukėlusius pilnametražius vaidybinius filmus: savitą vyro menininko pasaulį atskleidžiančią kino juostą „Narcizas" (rež. D.Gasiūnaitė) ir visus žiūrimumo rekordus sumušusį kino filmą „Tadas Blinda. Pradžia" (rež. D.Ulvydas).

Festivalio rėmėjai: televizija GALA ir sėkmės kava 777. Apie "Sidabrinės gervės naktis" informuoja www.15min.lt.

Renginį Jurbarke iš dalies remia: UAB „Dainiai" (vadovas Kasparas Jurevičius), Jurbarko kredito unija, Jurbarko rajono ūkininkų sąjunga (pirmininkas Raimundas Jovarauskas), UAB „Oksalis" bei Jonas Bučinskas, "Jurbarko laikas". Informaciniai rėmėjai „Rygveda JKTV", „Jurbarkiškis" bei „Tauragės radijas". Renginį Zarasuose iš dalies remia: Zarasų raj. savivaldybė

Lietuvių kino akademijos informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius