Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

Startavo aktualiosios muzikos festivalis „Gaida 2010“ (nuotraukos)

Jubiliejinis 20-asis festivalis „Gaida“ šiais metais kupinas staigmenų ir sukrečiančių koncertų.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Jubiliejinis 20-asis festivalis „Gaida“ šiais metais kupinas staigmenų ir sukrečiančių koncertų. Spalio 22 d. Kongresų rūmuose įvyko stulbinantis muzikos spalvomis ir emocijomis, dramatizmo kupinas festivalio atidarymo koncertas, kurio „vinis“ – įspūdingiausia pastarųjų metų Johno Adamso simfonija ir Broniaus Kutavičiaus kūrinio, skirto Smolensko tragedijai, premjera.

Šeštadieninė festivalio programa taip pat ne mažiau įspūdinga: garsiausias Ispanijos šiuolaikinės muzikos kolektyvas pristato dar niekada Lietuvoje neskambėjusią šių dienų ispanų muziką ir žymiųjų Europos meistrų kūrinius; Nacionalinėje filharmonijoje XX a. klasika apie amžinąją meilę – simfonija „Turangailila“; „Menų spustuvėje“ ansamblis „U“: subtili ir išieškota Šiaurės kraštų muzikinė pašvaistė, inkrustuota charizmatiškojo italų vizionieriaus Fausto Romitelli bei lietuvės Onutės Narbutaitės kūriniais. Sekmadienis priklausė italams „Icarus“, „Menų spaustuvėje“ drąsiai neriantys į operos projektus ir bendradarbiaujantys su diskžokėjais, videomenininkais, garsiais dirigentais ir kompozitoriais, atvežė garsinį „Molotovo kokteilį“ – sprogstamąjį avangardinės, techno ir psichodelinės muzikos užtaisą su vaizdo instaliacijomis. Spalio 25 ir 26 dienomis festivalyje „Gaida“ – trys išskirtiniai lietuvių muzikinių kolektyvų pasirodymai. Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijoninis duetas, kamerinis choras „Jauna muzika“ bei styginių kvartetas „Chordos“ pateikia ambicingas ir įvairialypes programas, kuriose, natūralu, vyrauja lietuviška muzika.

Šį trečiadienį, spalio 27 d., Nacionalinėje dailės galerijoje rengiamas seminaras „1990-ieji: paralelinės tikrovės / subjektyvūs pasakojimai". Renginys skiriamas Lietuvos nepriklausomybės 20-mečiui ir savaip papildo jubiliejinės 20-osios “Gaidos“ programą. Seminaro metu norima pažvelgti į 1990-uosius, kokie pirmieji atkurtos Nepriklausomybės metai buvo muzikoje, dailėje, teatre. Ar politinių permainų sūkuriuose mūzos nutyla? – klausia organizatoriai.

Vakare makabriškoji opera „Massacre“. 18 val. Nacionaliniame dramos teatre susitikimas su kompozitoriumi Wolfgangu Mittereriu ir režisieriumi Ludovic Lagarde. 19 val. Makabriška Baltramiejaus nakties drama naujai įprasminanti operinį dainavimą, improvizaciją, instrumentinę ir elektroninę muziką vienijanti vieno garsiausių dabarties austrų kompozitoriaus Wolfgango Mittererio opera pagal XVI a. britų dramaturgo Christopherio Marlowe pjesę. Operos pastatymas – įspūdingas estetinis rezultatas, kurį lėmė ne tik nuostabūs personažų kostiumai, gaivališka ir net atvira modernaus šokio kalba, bet ir itin paveikios, griežtos bei daugiafunkcinės vaizdo projekcijos, įmanomos tik XXI amžiuje.

„Massacre“ – įspūdingiausias, sudėtingiausias, didžiausio biudžeto ir gausiausias tarptautines pajėgas subūręs projektas festivalio programoje: jį įgyvendina Prancūzijos, Anglijos, Austrijos ir Lietuvos menininkų komanda. Ketvirtadienio vakarą „Menų spaustuvėje“ pasaulinė premjera „Smėlio laikrodžiai“. Tai pasaulio scenose sparčiai garsėjančios lietuvių kompozitorės Justės Janulytės tarptautinis projektas – valandos trukmės kūrinys, pateikiantis netikėtą garso ir vaizdo jungtį. Fantastiško grožio videomeno darbai, kuriuos sukūrė pripažintas italų menininkas Luca Scarzella, bus projektuojami ant 4 milžiniškų cilindrų, o jų viduje esantys muzikantai, grodami kartu su gyva elektronika, atliks savo muzikinius vaidmenis. Projektuojami vaizdai ir specialus šviesos dizainas turės tiesioginės įtakos muzikantų būviui – juos transformuos, apsems ar įkalins neperregimose „sienose“. Tačiau dar svarbiau, jog cilindrinė scenografija įgaus trimatę dimensiją. Todėl žiūrovai pajus ir realybę, ir fikcijas bei bus įtraukti į įvairias suvokimo patirtis. Prieš spektaklį 18 val. susitikimas su kompozitore. Šiųmečio festivalio „Gaida 2010“ paskutinė diena – penktadienis. Nacionalinėje filharmonijoje 17 val. knygos „Gaidos“ obertonai 1991–2009“ pristatymas. 18 val. susitikimas su kompozitoriumi Algirdu Martinaičiu. O 19 valandą toje pačioje Nacionalinėje filharmonijoje festivalio uždarymo koncertas. Groja „Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestas“, kuriam diriguos Robertas Šervenikas. Tai vieno ryškiausių Lietuvos kompozitorių Algirdo Martinaičio muzikinis portretas Europos garsiųjų apsuptyje. Vakaro žvaigždė – Prancūzijos koncertinės scenos pažiba, violončelininkė Sonia Wieder-Atherton. Altas Arūnas Statkus. Festivalio organizatorių nuotraukos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius