-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 07

Telšiuose vyko jaunųjų geografų stovykla

Spalio 27 - 30 dienomis  Telšiuose vyko JGM rudens sesija-stovykla. Spalio 27 diena aš iš ankstu ryto atvažiavau į Vilnių prie Lietuvos Edukologijos universiteto, kur jau buvo...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Spalio 27 - 30 dienomis  Telšiuose vyko JGM rudens sesija-stovykla.

Spalio 27 diena aš iš ankstu ryto atvažiavau į Vilnių prie Lietuvos Edukologijos universiteto, kur jau buvo susirinkę jaunieji geografai ir laukė autobuso. Ačiū vadotojams, kad nuomojo autobusiuką vaikams atvykti į Telšius. Nors oras buvo šaltas, nuotaika buvo gera, nors ir neišsimiegojau. Važiuoti reikėjo pro Kauną tam, kad paimtume kitus vaikus, kurie gyvena Kaune.

Atvykus mes neiškart radom vaikų globos namus, bet mums padėjo Laima Uosytė, kuri išbėgo į aikštelę ir parodė rankomis, kur reikia važiuoti. Mes greitai apsigyvenom. Sąlygos gyventi buvo labai geros ir nebrangios. Paskanavę sumuštinius su arbata mes išvykom į ekskursiją po Telšius, kurią vedė Laima Uosytė. Iš pradžių mes aplankėm V.Borisevičiaus gimnaziją. Ten Laima papasakojo  apie savo gyvenimą, apie tai, kaip ji veda pamakos ir parodė savo kabinetą bei mokyklą, davė žemėlapį ir kryžiažodį. Geografijos kabinetas man labai patiko. Ten buvo visokių akmenų, ant sienų kabėjo nuotraukos ir plakatai. Daug suvenyrų iš užsienio.

Mokykloje yra net koplyčia, kur vaikai ateina pabendrauti su Dievu. Po to mes išvykom į miestą. Laima parodė mums restauruotus pastatus. Eidama ji labai plačiai papasakojo apie miesto sukūrimą ir miesto legendą. Mes priėjom prie laiptų, virš kurių buvo trys arkos. Arkos simbolizuoja ėjimą į dangų. Kai mes pakilom laiptais, pamatėm kunigų seminariją. Busimieji kunigai tvarko kiemą. Seminarijoje vyksta restauracija, todėl ten daug šiukšlių ir kvepėjo dažais.

Jaunas kunigas papasakojo mums apie kunigų gyvenimą, kaip ir ko jie mokosi, parodė visą seminariją. Pasakysiu, kad tapti kunigu labai sunku. Po kunigų seminarijos mes nuėjom toliau. Mieste yra vienintelis Lietuvoje amfiteatras,  daug paminklų, kiekvienas turi savo reikšmę ir simbolizuoja kažkokį įvykį iš Telšių ar Žemaitijos istorijos. Po to mes atėjom prie katedros durų. Tai antros pagal brangumą durys Lietuvoje, jos padarytos iš vario ir vaizduoja visą Žemaitijos istoriją.

Vėliau mes aplankėm kitas paminklų vietas ir nuėjom į bažnyčią ant Vilniaus miesto kalno (katedra ir vienuolynų seminarija pastatyti ant Insulos kalno, o Telšiai stovi ant septinių kalnų). Bažnyčia pastatyta panašiai į cerkvę, bet viduje labai skiriasi nuo stačiatikių tradicijų. Kunigas davė Laimai 200 Lt ir pasakė nupirkti vaikams saldumynų. Mes nusprendėm, kad reikia ateiti padėti kunigui grėbti lapus, bet Laima pasakė apie tai pamiršti ir net negalvoti, kad tai jos problemos. Saldumynus, kaip ir prižadėjo, nupirko.

Tokie žmonės gyvena Telšiuose: geraširdiški ir su geru humoro jausmu. Visi išsprendė kryžiažodį. Vėliau mums buvo duota laisva valanda ir visi nuėjo į parduotuvę. Grįžus „namo“ pradėjom gaminti vakarienę.  Pavalgus mes žaidėm visokius žaidimus. Buvo labai linksma. Po žaidimų mes turėjom laisvalaikį. Vieni bendravo, kiti valgė saldumynus, kiti žaidė UNO. Prieš miegą visi nuėjo į dušą.

Budintys pradėjo gaminti pusryčius. Visi kiti nuėjo praustis. Pavalgus mes išvykom į pažintinę ekskursiją po Varnių regioninį parką. Nuvažiavom paimti Kristinos, kuri gyvena Rainiuose. Atvažiavome prie Rainių tragedijos vietos. Ten miške yra paminklas, prie kurio veda takelis. Ten karo laikais buvo nužudyti nekalti žmonės. Netoli buvo pastatyta bažnyčia tų žmonių atminimui ir garbei. Mūsų kelionė tęsėsi. Mes atvažiavom prie Lūksto ežero paieškoti gintaro, po to prie Virvės upelio žiūrėjom į augaliją. Reikėjo truputį palaukti, kol atvažiavom prie Medvėgalio kalno. Buvo užduotis kas greičiau pasieks viršūnes, aš laimėjau persimoną, bet aš jo nemėgstu, todėl kai grįžau, išdalijau kiekvienam po gabaliuką.

Netoli Medvėglio stovi piliakalnis. Iš pradžių reikėjo paprastai užeiti ant jo laiptais, o po to reikėjo lipti iš tos pusės, kur kampas buvo 25°. Tai nebuvo sunku, todėl aš vėl buvau pirmas. Vėliau mes atvažiavom prie Šatrijos kalno, pavaikščiojom ir nuvažiavom į muziejų, pažiūrėjom senų karo laikų daiktų, atvažiavom į svečius pas muziejaus saugotoją. Jos namas buvo visas apkabintas geležiniais daiktais, o viduje buvo daug senų daiktų ir knygų. Ji pavaišino mus skania arbata, mes pavalgėm sumuštinių ir morkų pyrago. Atvažiavė namo mes atsipalaidavom ir prasidėjo protų mušis. Gaila, kad daug vadovų išvyko namo. Mes buvom suskirstyti į trys komandas ir reikėjo atsakyti į klausimus. Tai buvo savotiškas žaidimas.  Pavalgę vakarienę mes vėl turėjom laisvalaikį.

Kitą dieną išvykom į žygį aplink Masčio ežerą. Iš pradžių kelias buvo labai geras, po to ėjom žvyrkeliu, po to laukais ir pelkėmis. Mieste mes užėjom į Kinojos-Japonijos-Žemaitijos muziejų. Ten buvo labai įdomūs eksponatai. Išsaugoti batus sausus man nepavyko, bet aš buvau patenkintas žygiais. Grįžę į miestą mes nuėjom į katedrą, pažiūrėjom architektūrą ir turėjom laisvo laiko nueiti į parduotuvę. Mes ėjom laikydamiesi už rankų iki pat parduotuvės ir išsiskirem tik viduje. Atvykus namo mes atsipalaidavom ir pradėjom ruošti vakarienę. Pavalgę mes žaidėm visokius žaidimus ir linksminomės.

Paskutinę dieną mums reikėjo parašyti kontrolinį darbą. Reikėjo parašyti augalų ir uolienų pavadinimus, išspręsti kryžiažodį, nustatyti azimutą žemėlapyje ir lauke, nustatyti santykinį kalno aukštį. Turėjome laisvo laiko nueiti į parduotuvę. Mes susitvarkėm kambarius ir sudėjom daiktus. Aptarėm stovyklą, gavom namų darbus ir užpildėm anketą. Prieš išvykimą mes sušokinėjom „Laurenciją“. Gaila buvo atsisveikinti su draugais.

Stovykloje buvo 13 vaikų. Aš labai dėkingas savo draugams ir studentams. Jūs visi labai draugiški ir geraširdiški. Ačiū vadovams: Virginijus Gerulaitis, Laima Uosytė, Genovaitė Kynė, Linoreta Vasilevičienė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius