Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 03

„Venecija“ be itališko atspalvio

Vykdami į svečią šalį, dažnai skaitome kelionių agentūrų pasiūlymus, ieškome informacinių pranešimų internete, o aš šį kartą pasidalinsiu įspūdžiais iš kelionės į Švedijos sostinę ir pabandysiu sugundyti dar neaplankiusius šios šalies.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Venecija

„Žinau viską" profesionali žurnalistė Ingrida Jotkaitė

Vykdami į svečią šalį, dažnai skaitome kelionių agentūrų pasiūlymus, ieškome informacinių pranešimų internete, o aš šį kartą pasidalinsiu įspūdžiais iš kelionės į Švedijos sostinę ir pabandysiu sugundyti dar neaplankiusius šios šalies.

Pirmąją pavasario atostogų dieną su draugais sėdome į autobusą ir išvykome į Rygą. Atvykę į Rygos uostą, pasirinkome toliau keliauti keltu. Kodėl būtent toks kelionės būdas, o ne lėktuvas? Atsakymas paprastas - norėjome pakeliauti, o konkrečiai man kelionė prasideda tada, kai baigiasi mūsų įpročiai ir kartais net komfortas. Juk galėjome sėsti į lėktuvą ir po kelių valandų atsidurti Stokholme, tačiau tai būtų tik įprastas nuvykimas į kitą šalį. Kalbant apie keltą, gyvenimo sąlygos buvo puikios, kajutėje gyvenome keturiese. Kelionės pradžią praleidome kelto denyje, stebėdami vis tolstančią žemę. Neišdildomus prisiminimus paliko kiti keleiviai. Čia gali išgirsti tiek lietuviškai, tiek prancūziškai, ispaniškai, rusiškai, angliškai, lenkiškai, estiškai, latviškai ir, žinoma, švediškai kalbančių žmonių. Džiugino jų draugiškumas bei noras susipažinti. Kelte taip pat nestigo pramogų: klubai, šokių pamokos, azartiniai žaidimai ir visa kita, kas traukia akį. Galiausiai, anksti ryte, pasigrožėję šcherinėmis salomis, pasiekėme Stokholmą.

Miesto pavadinimo pradžia (stock) reiškia rąstus, o antra dalis (holm) - mažą salą, tačiau šio pavadinimo reikšmė visiškai neatitinka dabartinio miesto. Stokholmas turi daugybę vardų: Švedijos sostinė, Šiaurės perlas, istorijos ir kultūros lobynas, Šiaurės Venecija. Miestas pastatytas ant daugybės salų ir pusiasalių, kuriuose gyvena 1,6 mln. žmonių. Šalies gyventojai santūrūs ir pasinėrę į savo darbus, tačiau skirtingai nei daugumos lietuvių, jų veidų neslegia kasdieninė rutina ir rūpesčiai. Nors mieste vyksta intensyvus judėjimas, pats jautiesi visiškai ramus. Galbūt tai priklauso nuo aplinkos: gausu vandens kanalų, deramai sutvarkytos gatvės, išpuoselėtos gamtos erdvės ir, žinoma, romaninio-gotikinio stiliaus bažnyčios bei dauguma bajorijos rūmų.

Jei ketini vykti į Stokholmą, nepatingėk aplankyti įžymių vietų: Nors dabar Stokholme laivų itin daug, žymiausias yra vienas - karališkasis „Vaza", kuris nuskendo per pirmąją savo kelionę; Ar žinai, kur galima pamatyti, kaip anksčiau atrodė ūkininko išlaikomo kareivio namas? Turbūt geriausiai su visos Švedijos istorija galima susipažinti „Skansene" - pirmajame pasaulio muziejuje po atviru dangumi. Jame visų šalies socialinių sluoksnių, taip pat ir samių tautos istoriją atskleidžia apie 150 namų ir ūkinių pastatų, suvežtų iš visos Švedijos; Suprantama, jog karališkieji rūmai yra bene viena lankomiausių Stokholmo vietų. Šiuo metu karališkoji šeima rūmuose negyvena, tačiau visi oficialūs priėmimai, dovanų apsikeitimai vis dar vyksta čia. Būtina pamatyti ir karališkųjų rūmų sargybos pasikeitimą. Jis vyksta kiekvieną dieną, lygiai dvyliktą valandą ir primena mažytį paradą.

Keli patarimai, kurie gali praversti: Ypač saugokis kišenvagių senamiestyje bei kitose gausiai žmonių lankomose vietose; Paprastumo dėlei gali kainas kronomis dalinti iš dviejų ir gausi apytiksles kainas litais. Tikslų valiutos kursą gali sužinoti banke; Norėdamas papietauti kavinukėje ar tiesiog paišlaidauti, neišsigąsk kainų, čia jos kiek aukštesnės nei Lietuvoje, ir įvertink savo piniginės turinį; Neskubėk draugams lauktuvių pirkti pirmoje pasitaikiusioje suvenyrų parduotuvėje, kad netektų gailėtis, jog sumokėjai daugiau negu reikia; Jei nemoki švediškai ar suomiškai, o angliškai taip pat nesiseka susišnekėti, pabandyk rusiškai, tai ypač praverčia privačiose senamiesčio parduotuvėlėse perkant paprasčiausią šokoladą ar suvenyrą.

Siaučiant vasaros karščiams, gaivinanti kelionė keltu į Šiaurės Veneciją, arba tiesiog Stokholmą, tikrai nepamaišytų. Tad čiupk lagaminą, kelis draugus ir lėkit aplankyti karališkosios sostinės! Ką gali žinoti, galbūt ten atrasi tai, ko seniai ieškojai.

Pora naudingų nuorodų:

http://stockholm.lt/ visa informacija apie Stokholmą (viešbučiai, maitinimas, pramogos). http://www.svite.lt/keltai/ryga_stokholmas keltų bilietai, tvarkaraščiai. http://www.eurodesk.lt/keliauk/country/92 daug praktinės informacijos apie Švediją.

„Žinau viską" jaunieji žurnalistai yra jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" vykdoma iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius