Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 27

Vilniuje žydi naujas jazminų sodas

Ketvirtadienio rytą Ozo Keturių tvenkinių parke atidaryta nauja žaliuojanti erdvė – jazminų sodas. Jaunų šeimų pamėgtame parke pasodintas pusšimtis jazminų krūmų tapo kvepiančiu...

Ketvirtadienio rytą Ozo Keturių tvenkinių parke atidaryta nauja žaliuojanti erdvė – jazminų sodas. Jaunų šeimų pamėgtame parke pasodintas pusšimtis jazminų krūmų tapo kvepiančiu gražiu akcentu parko lankytojams. Jazminų sodą, sutarusi su savivaldybe, Vilniaus miesto gyventojams padovanojo bendrovė „Henkel“.

„Keturių tvenkinių parką siekiame puoselėti taip, kad jis būtų ne tik jauki vieta pasivaikščioti jaunoms šeimoms, bet ir erdve pažinti gamtos įvairovę. Čia vaikai gali pamatyti žydinčius pievos ir tvenkinių augalus, sutikti gyvūnus didesnėje nei 8 ha teritorijoje. Nuo šiol parko centrinėje dalyje, trijų kelių sankirtoje, bus galima rasti ir jazminų sodą, kuris papildys parko dekoratyvius želdinius“, – sakė vyriausioji įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ kraštovaizdžio architektė Ramunė Sanderson.

Be naujojo 50 kvadratinių metrų užimančio jazminų sodo, Keturių tvenkinių parke auga rečiau šienaujama žydinti bičių pamėgta pieva, veši įvairūs medžiai: ąžuolai, beržai, kaštonai ir kiti. Nors parke sūpynių nėra, didesnėje nei koncertams skirto Vingio parko erdvėje, mėgstama žaisti kamuoliu ar net pažvejoti natūraliai susiformavusiuose ežerėliuose.

„Keturių tvenkinių parke pasodinome 50 darželinio jazmino (lot. Philadelphus coronarius) krūmų. Tai pati natūraliausia jazminų rūšis, kurios žiedynų aromatas geriausiai atsiskleidžia naktį ar ankstyvą rytą, kai nėra vėjo. Šis augalas produktyvus išlieka apie 30 metų ir puikiai toleruoja genėjimą, todėl juos bus galima kasmet formuoti“, – kalbėjo jazminų sodinime talkinusi floristė Audronė Siniauskienė.

Ji tęsė, kad apie jazmino krūmą anksčiau buvo kuriamos legendos. Lietuvių tautosakoje sakoma, kad tai vienintelis krūmas, kurio nenulenkia vėjas, todėl jis savo stiprumu gali būti lyginamas su medžiu. Taip pat dėl puikaus aromato jazminų žiedai tapo viena pagrindinių pirmųjų kvepalų sudedamųjų dalių.

„Kvapas turi didelę reikšmę žmogaus savijautai. Geras natūralus kvapas kasdienybę daro darnesnę, atneša džiaugsmą ir skatina svajoti. Galbūt dėl to vilniečiai taip pamėgę žydinčias miesto erdves ir noriai leidžia laiką sakurų ar kitų sodų apsuptyje. Kviečiame į jazminų sodą užsukti visus, ieškančius nusiraminimo, įkvėpimo ar tiesiog norinčius pažadinti džiaugsmą savyje“, – sakė „Henkel“ atstovė Jūratė Micevičiūtė.

50 kv. metrų užimantis jazminų sodas tapo Keturių tvenkinių parko dalimi ir nuo šiol juo, kaip ir visu parku, rūpinsis Vilniaus savivaldybės VšĮ „Vilniaus miesto parkai“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius