Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 24

15min.lt žurnalistų mokyklos studentė. Kulinarinės knygos: rinktis mėgėjų ar profesionalų?

Kulinarinės knygos vis daugiau vietos užima knygų lentynose. Šiuo metu jas rašo ne vien tik virtuvės profesionalai, bet ir mėgėjai arba, kitaip sakant, pramogų pasaulio žvaigždės....
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Kulinarinės knygos vis daugiau vietos užima knygų lentynose. Šiuo metu jas rašo ne vien tik virtuvės profesionalai, bet ir mėgėjai arba, kitaip sakant, pramogų pasaulio žvaigždės. Ir čia kyla klausimai: ar kulinarinių knygų nėra per daug, ar jas gali rašyti mėgėjai, taip užimdami profesionalų vietą?

Pasak forbes.ru, kulinarinių knygų daugiau nei žmogus galėtų perskaityti. Kam tiek jų reikia? Skaitytojai pasidalina į dvi kategorijas: vieni teigia, kad žymių žmonių knygas perka dėl įžymaus veido, norėdami tarsi patekti į jų gyvenimą, pasmalsauti kuo jie pamalonina savo žvaigždiškus skrandžius, o kiti – nori sužinoti naujų receptų, patiekalų interpretacijų ar tiesiog maisto gaminimas yra jų pomėgis.

Trijų knygų autorė Beata Nicholson sako, jog „be abejonės, tai, kad žmogus yra visuomenei žinomas, padeda pasiekti skaitytoją“. Žmonėms yra įdomu skaityti tai, ką žvaigždės gamina savo namuose, tuo pačiu tarsi sužinant, kokius patiekalus jie labiausiai mėgsta, ką valgo jų vyrai ar žmonės, vaikai bei draugai, ir iš viso, kas jiems yra maisto gaminimas. Galų gale maisto gaminimas, jo aprašymas, fotografavimas ir pateikimas skaitytojui yra tam tikra meno forma, gyvenimo būdas. Štai Nomeda Marčėnaitė, išleidusi savo kulinarinę knygą „Nomeda. Virtuvės užrašai“, akcentuoja tai, kad jos knyga yra kaip meno kūrinys, kurį kurti jai buvo didžiulis malonumas.

Tai, jog kulinarinės knygos yra meno forma, gyvenimo būdas ir paties rašančio žmogaus pasaulio atskleidimas pritaria ir ne virtuvės mėgėjams, o profesionalams priklausantis Linas Samėnas: „Kulinarinė ar kita knyga parodo žmogaus aplinkinio pasaulio supratimą ir jo individualų požiūrį į viską, taip pat ir maistą.“ Tačiau ar jam, žmogui, kuris tiek mokėsi virtuvės meno, nepikta dėl to, jog kulinarines knygas gali rašyti visi, kas tik nori? „Aš pykstu, bet ir nepykstu ant tų žmonių, kurie sakosi ar mano, kad gali rašyti arba gal dar drąsiau, mokyti žmones gaminti. Aišku, kad kiekvienas gali save išreikšti kaip nori, bet maistu yra smarkiai spekuliuojama, nes tai madinga. O kur tie žmonės, kurie tikrai verti, kad galėtų mokyti? Kalbu apie virėjus. Jie tiesiog antram plane, nes visuomenėje gyva nuomonė, kad tai žmogus be profesijos arba nevykėlis. Manau, kad tai populiaru, nes tai greiti pinigai, lengvas darbas ir proga pasirodyti“, – teigia kulinaras.

Verta pirkti žymių žmonių parašytas knygas ar ne, niekas negali atsakyti. Galima teigti tik tiek, kad tokių knygų bumas gyvuos tol, kol žmonės jas pirks ir jų poreikis bus.

 

Eglė Užkuraitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius