TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 31

Akcijos metu žemę apkabino daugiau nei 10 tūkst. lietuvių

Dar nepraėjo nė pusšimtis metų nuo tos akimirkos, kai Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena.  Lietuvoje ji oficialiai įteisinta 1992 m., jau...
UTF-8Vilniaus Virsuliskiu vid.m-kla_P1090163
UTF-8Vilniaus Virsuliskiu vid.m-kla_P1090163

Dar nepraėjo nė pusšimtis metų nuo tos akimirkos, kai Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena.  Lietuvoje ji oficialiai įteisinta 1992 m., jau atgavus Nepriklausomybę. Šiandien jau nekyla klausimų, ar reikia tokios dienos žmonijos kalendoriuje, nes kalbėti ir rašyti apie mūsų planetos skaudulius jau neužtenka – reikia veikti. Tokio tikslo vedama iniciatyvinė VšĮ „Trys Brangenybės“ grupė Pasaulinei Žemės dienai paminėti paskelbė socialinį kūrybinį projektą „Apkabinkime Žemę kartu“. Lietuvos ir užsienio švietimo įstaigos buvo pakviestos savo organizuojamuose renginiuose nuo kovo 20 d. iki gegužės 5 d. nors 1 minutei susikabinti rankomis, pritariant taikos ir vienybės idėjai Žemėje, tokiu paprastu veiksmu išreiškiant rūpestį, meilę ir pagarbą jai. 

    Projekte dalyvavo 76 švietimo įstaigos iš įvairių Lietuvos ir užsienio kampelių, rankomis susikabino daugiau nei 10575 žmonės. Organizatoriams atliepė ir nuotraukas iš renginių, kurių metu dalyviai apkabino Žemę, siuntė vaikų lopšeliai – darželiai, mokyklos (pagrindinės, vidurinės, progimnazijos, gimnazijos), įvairūs ugdymo, socializacijos, konsultaciniai centrai.  Projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ dalyviai pranoko visus organizatorių lūkesčius ir nustebino geranorišku aktyvumu, dalijosi švenčių ir renginių įspūdžiais su visais projekto dalyviais.

Pasaulinei Žemės dienai paminėti skirti renginiai pasižymi didžiule gausa, įvairove, kūrybiškomis ir originaliomis iniciatyvomis ne tik įstaigų bendruomenėje, bet ir už jos ribų: ne viena ugdymo įstaiga tomis dienomis jungėsi ir bendradarbiavo su kitomis bendruomenėmis, kvietėsi į susitikimus gamtosaugos ir ekologijos specialistus.  Vaikus ir mokinius įkvėpė mokytojai, o nuoširdžiai ir aktyviai palaikė tėveliai, močiutės ir seneliai, administracijos darbuotojai, miškininkai. Vaikai ir suaugusieji ne tik tvarkė aplinką, darė inkilus sparnuočiams, bet ir domėjosi Žemės ekologinėmis problemomis ir jų sprendimo būdais, dainavo, šoko, vaidino, piešė, rengė parodas, kūrė eiles ir rašė palinkėjimus Motulei Žemei. Savo palinkėjimais jie suvėrė nuostabų vėrinį, karolius Žemei, nutiesė taką į pavasarį, į šviesos kelią pro Dangaus vartus. Tame vėrinyje skamba rūpestis, atsakomybė, pagarba ir meilė Žemei, jos augalijai, gyvūnijai, vandeniui, žmonėms. Tame vėrinyje susikimba ir mažos, ir didelės rankos, šviesios mintys, mylinčios širdys ir suvokimas: turime išsaugoti Žemę ateinančioms kartoms!

Štai kokius atsiliepimus, patvirtinančius šios iniciatyvos naudą ir reikalingumą Žemei ir žmonėms, atsiuntė projekto dalyviai:

             „Džiaugiamės dalyvaudami šioje akcijoje ir linkime visiems kantrybės ir naujų idėjų puoselėjant gamtosaugines nuostatas ir kad mūsų šūkis ,,Mokomės mylėti tave, Žeme!“ lydėtų mus kiekvieną dieną.“ (Palangos lopšelis – darželis ,,Ąžuoliukas)

       „Tai puiki, nieko nekainuojanti mintis, tapusi kažkuo ypatingu, didingu. Mes džiaugiamės, kad tapome jos dalele, linkime Jums sėkmingo idėjų išsipildymo dėl vienybės ir taikos Žemėje.“ (Kauno lopšelis –  darželis „Atžalėlė“) 

        „Žeme, norim tau palinkėti, kad būtum stipri kaip mes, Tavo vaikai, susikabinę rankomis apie savo mokyklą – Žemyną.” (3 kl. mok. Greta, Vilniaus Žemynos progimnazija)

        „Linkime, kad Žemė būtų švari ir graži, kad žmonės ją mylėtų, neterštų ir rūšiuotų buitines atliekas, papuoštų ją medžiais ir gėlėmis, kad ji būtų sveika, stipri ir gyva, kad augintų sveikus žmones.“ (Kauno Juozo Urbšio katalikiška vidurinė mokykla)

        „Konkurso organizatoriams linkime daug naujų puikių idėjų, o Žemei – daug Ją mylinčių ir tausojančių žmonių.“ (Vilniaus Viršuliškių vidurinė mokykla)

                  Socialinio kūrybinio projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ pirmtakas yra Lietuvoje išskleista šviesi iniciatyva „Apkabinkime Žemę“, kurios iniciatorė yra Nijolė Gabija Wolmer. Kreipdamasi į žmones, ji rašo: ,,Pakviesk kiekvieną, kurį myli, apkabinti Žemę meilės kelyje. Susikibk rankomis draugų ir nepažįstamųjų rate. Perduok žinią, padėk jai skristi…Pats projektas „Apkabinkime Žemę“ – tai bendrumo ir solidarumo su žmonėmis ir Žeme išreiškimo veiksmas, suprantamas visų tautybių, lyčių, amžiaus, įsitikinimų žmonėms. Jo esmė – paprastu veiksmu išreikšti pasitikėjimą žmogumi, bendrą rūpestį ir meilę Žemei. 

Projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ rengėjai yra labai dėkingi visiems projekto dalyviams už tiek gražių ir neišdildomų akimirkų, kuriomis buvo pasidalinta, siunčiant renginių nuotraukas ir aprašymus. Projekto metu vyko ir trys konkursai, kurių rezultatai skelbiami „Apkabinkime Žemę“ svetainėje http://apkabinkimezeme.lt/category/konkursai/apkabinkime-zeme-kartu/ – net trys „Apkabinkime Žemę“ vėliavos iškeliaus į tris švietimo įstaigas.

Pirmieji vėliavos laimėtojai – tai Klaipėdos vaikų lopšelis – darželis „Vyturėlis“, surinkęs daugiausiai pritarimo ir palaikymo balų pagal suvestus balsavimo rezultatus svetainėje, facebooke ir bendrą jų suvestinę.

Įdomiausio renginio aprašymo konkurso laimėtoju tapo ir „Apkabinkime Žemę” vėliavą į savo įstaigą parsiveš Vilniaus Viršuliškių vidurinė mokykla. Ši mokykla kartu su Klaipėdos vaikų lopšeliu – darželiu „Ąžuoliukas“ surinko ir didžiausią balų skaičių, komisijai renkant meniškiausią Žemės apkabinimo nuotrauką. Tad abi šios įstaigos – taip pat vėliavos laimėtojos.

Projekte dalyvavusios įstaigos ir pedagogai bus apdovanoti dalyvio diplomais ir padėkomis, kai kuriems bus įteiktos rėmėjų dovanos.

Šis projektas ir jame dalyvavę vaikai ir suaugusieji – Žemės viltis. Konkrečiais darbais, įkvepiančia kūryba, šviesiomis mintimis ir šiltomis rankomis susikibę žmonės įvairiuose Žemės kampeliuose tampa vieniu: juos jungia viena idėja – taika, vienybė, švara ir sveikata, draugystė ir darna Žemėje – planetoje, kuriai visada yra už ką padėkoti, Žemėje, kurią verta branginti ir saugoti – kiekvieną dieną, ne tik per pavasario lygiadienį.  Ačiū, kad apkabinote Žemę – pakvieskite ją apkabinti ir kitus.

Socialinio kūrybinio projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ rengėjų vardu,

projekto vadovė Giedrė Paršeliūnienė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius