-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 02

Andrius Tapinas: provincijai trūksta ryžto kurti verslą

„Savo verslą reikia kurti ne tada, kai nusibodo darbas ar viršininkas, o tada, kai jauti, kad gali jam skirti 101 proc. savo laiko ir energijos. Dar svarbu turėti idėjų ir drąsos“...

„Savo verslą reikia kurti ne tada, kai nusibodo darbas ar viršininkas, o tada, kai jauti, kad gali jam skirti 101 proc. savo laiko ir energijos. Dar svarbu turėti idėjų ir drąsos“, – sako ekonomistas, žurnalistas, rašytojas populiarios TV laidos „Pinigų karta“ prodiuseris ir vedėjas Andrius Tapinas. Jis kartu su reklamos specialiste, didžiulio visuomenės susidomėjimo sulaukusios knygos „Atleisk savo šefą“ autore Ilze Butkute ir kitais lektoriais veda mokymo renginius įvairiuose Lietuvos miestuose, kaip pradėti savo verslą.

Šiaurės miestelio technologijų parkas kartu su partneriais „Versli Lietuva“, Varėnos technologijų ir verslo mokykla, Kauno kolegija, Verslumo skatinimo akademija ir Kazimiero Simonavičiaus universitetu iki 2015 m. vasaros įgyvendina verslumo skatinimo projektą „Verslo LAB‘as“. Projekto organizatoriai išsikėlė gana ambicingą tikslą – paskatinti bent 18 naujų smulkaus ar vidutinio verslo subjektų susikūrimą.

Kviečia į paskaitas ir verslo konsultacijas 8 miestuose

Šiuo metu vyksta pirmoji projekto dalis – nemokami verslininkų ir verslo ekspertų vedami mokymo renginiai 8 miestuose: Kalvarijoje, Kazlų Rūdoje, Marijampolėje, Šakiuose, Tauragėje, Varėnoje, Vilkaviškyje ir Vilniuje. Pirmasis renginių ciklas skirtas verslo kūrimo pradžiamoksliui: kaip atpažinti gerą verslo idėją, kaip ją realizuoti, kada verta imtis verslo, kokiomis savybėmis turi pasižymėti verslininkas. Taip pat jų metu pristatomi svarbiausi teisiniai ir finansiniai smulkiojo verslo kūrimo aspektai: kokią veiklos formą pasirinkti, kaip ją įforminti, kokius mokesčius mokėti.

Antrasis, ką tik prasidėjęs, mokymų ciklas skirtas jaunimo ir moterų verslumo ugdymui, o trečiasis – partnerystės tinklams ir franšizei. Netrukus projekto savivaldybėse prasidės konsultacijos, kurių metu bus galima pasitarti su verslo konsultantais dėl visų verslo steigimo etapų nuo idėjos išgryninimo iki juridinio asmens įregistravimo arba veiklos jo neįsteigus ir mokesčių mokėjimo. Taip pat ekspertai pateiks regiono rinkos analizę ir galimas tam tikro verslo perspektyvas, pagelbės kuriant bendradarbystės centrus.

Prie projekto prisijungę pradedantieji verslininkai bus mokomi naudotis verslo paramos organizacijų teikiamomis paslaugomis, galės pasinaudoti lengvatinėmis įmonių steigimo sąlygomis gaus kitų naudingų pasiūlymų.

Būtina padrąsinti

Mokymo renginius vedęs A. Tapinas prisipažino, kad jį nustebino gan ženklūs sostinės ir provincijos klausytojų skirtumai. Vilniečiai renginio metu uždavė daug klausimų, aktyviai dalyvavo praktinėje užduotyje, drąsiai dalijosi idėjomis, o provincijoje dalyviai buvo gana pasyvūs, neryžtingi, nenoriai kalbėjo, tarsi bijodami suklysti. „Bet juk versle dažniausiai nėra vieno teisingo atsakymo. O iš pažiūros beprotiškos idėjos gali tapti labai sėkmingu verslu“, – tvirtina jis.

Pasak jo, mažų miestelių žmones, jaunimą tiesiog būtina mokyti drąsiai bendrauti, tartis, dalyti idėjomis ir ryžtingai jas įgyvendinti. Prie to turi prisidėti ir mokyklos, ir vietiniai profesinio rengimo centrai, aukštesniosios mokyklos, verslumo skatinimo organizacijos. „Jei jauni žmonės nepradės kurti verslo ir darbo vietų, provincijos jaunimas išsivažinės, o miesteliai paprasčiausiai išmirs“, – įsitikinęs A. Tapinas.

„Šis projektas skirtas visiems, svajojantiems apie nuosavą verslą, bet dėl vienokių ar priežasčių tam nesiryžtantiems. Tikiu, kad projekto metu įgytos žinios, ir sėkmės pavyzdžiai įkvėps šiam žingsniui ir įtikins, kad verslas nėra tik išrinktųjų, kokių nors ypatingų žmonių privilegija. Sulaukti pasisekimo versle gali daugelis iš mūsų. Tai savo pavyzdžiu įrodys ir projekto lektoriai, savo idėjas pavertę pelningu verslu“, – tvirtina Šiaurės miestelio technologijų parko projektų vadovė Aistė Pankaitė-Jonikė.

Sužinok, kada mokymo renginiai vyksta tavo mieste! Daugiau informacijos Šiaurės miestelio technologijų parko svetainėje.

Projektą „Verslo LAB‘as“ (Nr. VP2-2.2-ŪM-02-K-01-017) iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius