Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 02

Apie kepenų ligas praneša ne skausmas, o... komplikacijos

Įvairioms visuomenės grupėms diskutuojant, kas labiausiai nuodija žmogaus organizmą - gamyklų teršalai, automobilių išmetamosios dujos, maiste esantys konservantai, plastikas, sintetika, alkoholis, tabakas, vaistai, stresas ir pan., svarbu nepamiršti pagrindinio organo, atliekančio organizmo apvalymo funkciją. Tai kepenys. Ką apie jas žinome ir kaip laiku užbėgti kepenų ligoms už akių?
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Skausmas

Įvairioms visuomenės grupėms diskutuojant, kas labiausiai nuodija žmogaus organizmą - gamyklų teršalai, automobilių išmetamosios dujos, maiste esantys konservantai, plastikas, sintetika, alkoholis, tabakas, vaistai, stresas ir pan., svarbu nepamiršti pagrindinio organo, atliekančio organizmo apvalymo funkciją. Tai kepenys. Ką apie jas žinome ir kaip laiku užbėgti kepenų ligoms už akių?

Kaip teigia Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas, prof. habil. dr. Jonas Valantinas, kepenys - vienas svarbiausių žmogaus organų, pats didžiausias virškinimo trakto parenchiminis organas, reguliuojantis medžiagų apykaitą ir valantis organizmą.

Kepenims atitenkanti atsakomybė - kokia ji?

„Kepenis dar galima vadinti didžiuoju organizmo filtru, atliekančiu daugybę funkcijų. Iš virškinimo trakto į kepenis patekęs kraujas čia yra išvalomas nuo toksinų, įvairių cheminių medžiagų, nukenksminami kraujyje esantys pavojingi medžiagų apykaitos produktai. Tik tuomet kraujas patenka į sisteminę kraujotaką. Jei įvyksta taip, kad jis dėl kokių nors priežasčių aplenkia kepenis (taip dažniausiai nutinka dėl kepenų cirozės, kitų kepenų ligų), žmogaus organizmas yra apnuodijamas. Vystosi taip vadinama hepatinė encefalopatija - ligonis tampa dezorientuotas. Iš pradžių jis darosi mieguistas, vėliau plepus, dar vėliau - agresyvus, galiausiai pastarąjį ištinka koma", - pasakoja J. Valantinas.

Anot profesoriaus, kepenys sintetina baltymus, reikalingus darniai medžiagų apykaitai, sintezuoja ir kontroliuoja cholesterolio kiekį organizme. Dar viena svarbi kepenų funkcija - tulžies - medžiagos, kuri organizmui padeda virškinti ir įsisavinti maistą bei palengvina riebalų virškinimą, gamyba. Kepenyse taip pat gaminamos medžiagos, kurios užtikrina kraujo krešėjimą, čia kaupiamas glikogenas (angliavandenių depas), reikalingas pastoviam gliukozės kiekiui kraujyje palaikyti.

Virusiniai ir alkoholiniai kepenų pažeidimai

Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovo, kepenų ligas galima suskirstyti į dvi sąlygines grupes: virusinius ir alkoholinius pažeidimus. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad šiuo metu Lietuvoje virusiniais hepatitais B ir C serga maždaug 3 procentai žmonių. „Tai nepaprastai didelis skaičius. Daugiausia sergančiųjų yra tarp narkomanų. Infekcijų kontrolės centro duomenimis, Vilniuje apie 95 procentai narkomanų yra infekuoti hepatito B arba C virusu", - tvirtina J. Valantinas. Pasak profesoriaus, svarbu atminti, kad minėti virusai yra perduodami per kraują ir jo produktus: perpilant kraują, transplantuojant organus, atliekant operacijas, keičiantis nešvariais švirkštais. Iki 1993 m. kraujo dėl hepatito C niekas netikrindavo, tad rizika užsikrėsti šiomis ligomis gydymo įstaigose buvo gerokai didesnė nei šiandien.

Nustatyta, kad alkoholis sukelia 30-50 procentų visų kepenų ligų. „Pagal alkoholio suvartojimą lietuviai tarp Europos šalių - pirmauja. Taigi, alkoholinio kepenų pažeidimo atvejų Lietuvoje suskaičiuojama labai daug", - teigia J. Valantinas. Anot jo, nuolat vartojant alkoholį kepenų ląstelės pažeidžiamos, kepenyse daugėja jungiamojo ir riebalinio audinio. Iš pradžių kepenys suriebėja, bet jų funkcija nenukenčia. Ilgainiui vystosi alkoholinis hepatitas - kepenų uždegimas, kai sutrinka šio organo funkcija. Galiausiai išsivysto alkoholinė kepenų cirozė.

Taip pat gana dažna kepenų liga, profesoriaus tvirtinimu, nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga - kepenų suriebėjimas. Pastarajai progresuojant galimas nealkoholinis steatohepatitas ir galiausiai kepenų cirozė. Kepenų suriebėjimas gresia tiems, kurie serga metaboliniu sindromu. Rizikos grupei priklauso nutukę asmenys (nutukimas - pilvinio tipo), taip pat tie, kuriems padidėjęs cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje, tie, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu, serga podagra, cukriniu diabetu.

Kai kurias ligas padeda nustatyti testas

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovo teigimu, blogiausia yra tai, kad pačiose kepenyse nėra jokių skausmo receptorių. Pastarųjų yra tik kepenų kapsulėje, kuri supa kepenis. Bet jei kepenys nedidėja, žmogus pradinėse kepenų ligų stadijose paprastai nieko nejaučia. Ilgainiui atsiranda silpnumas, bendras nuovargis, noras pavalgius pagulėti. Dažniausiai liga apie save „praneša" komplikacijomis: pagelsta oda, patamsėja šlapimas, išmatos tampa šviesios. Itin grėsmingos kepenų ligų komplikacijos - pilvo ertmėje pradeda kauptis skystis, kraujuoja iš virškinimo trakto. „Norint išvengti kepenų ligų ir jų pasekmių, sveikatą reikėtų tikrinti profilaktiškai - bent kartą per metus, dvejus. Daugumą kepenų ligų galima nustatyti atlikus kraujo tyrimą. Beje, kai kurias kepenų ligas jau galima „pagauti" ir patiems, namuose atlikus specialų testą", - pasakoja J. Valantinas.

Pasak vaistininkės Jūratės Cijunaitienės, žmonių susidomėjimas minėtais testais - didžiulis ir palaipsniui toliau auga. „Nūdienos situacija byloja, kad sergančiųjų įvairiomis kepenų ligomis skaičius yra gerokai didesnis nei prieš 10 ar 15 metų, bet gera žinia yra ta, jog vis daugiau žmonių imasi profilaktikos priemonių, konsultuojasi, gilina savo turimas žinias apie kepenis. Testas - puiki galimybė pasitikrinti, ar šis organas sveikas, ar nėra sutrikusios jo funkcijos", - pasakoja vaistininkė.

J.Cijunaitienės teigimu, praėjusių metų rudenį pristatytas testas kepenų veiklai išsitirti sukėlė itin didelio susidomėjimo ne tik dėl patogaus naudojimo, bet ir dėl mažos kainos. Šis paprastai naudojamas testas yra sudarytas iš juostelės, kurią užtenka vos sekundei įmerkti į šlapimą. Tokiu būdu stebima bilirubino bei urobilinogeno koncentracija ir diagnozuojamos kepenų bei tulžies pūslės ligos.

Kaip gydyti kepenų ligas?

J. Valantino teigimu, svarbiausia nustatyti susirgimo priežastį. „Jei susirgimo priežastis - alkoholis, žmogui skiriamas abstinencijos režimas, suriebėjusių kepenų ligų atveju būtina laikytis specialios dietos, sergant hepatitais, skiriami specialūs vaistai. Yra grupė vaistų, kurie tinka įvairioms kepenų ligoms gydyti. Tai vadinamieji hepatoprotektoriai. Jie kepenis apsaugo nuo įvairių pažeidimų", - pasakoja profesorius.

J.Valantinas taip pat priduria, kad būtina atminti, jog kepenims kenkia ne tik alkoholis, virusai, riebus maistas, bet ir vaistai. „Vaistai būna didelės, vidutinės arba mažos rizikos grupės. Yra nemažai atvejų, kai lėtinėmis kepenų ligomis suserga asmenys, vartojantys maisto papildus. Dažniausiai tai kultūristai - profesionalūs sportininkai, vartojantys be galo didelius kiekius įvairiausių itin stiprios koncentracijos papildų", - tvirtina Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius