Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 20

Apie kraštiečių šventę, valstybės saugumą bei „nenumatytus“ Seimo posėdžius

Spalio 15 d. Eičiūnuose, nuošaliame Alytaus rajono kaime, įvyko kraštiečių susitikimas. Toks susitikimas - tai laikas, kada galime atsigręžti į prabėgusius metus, pamatyti kuo tapome geresni, turtingesni, ką nuveikėme, ir pamąstyti, ko reikia siekti ateityje.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Spalio 15 d. Eičiūnuose, nuošaliame Alytaus rajono kaime, įvyko kraštiečių susitikimas. Toks susitikimas - tai laikas, kada galime atsigręžti į prabėgusius metus, pamatyti kuo tapome geresni, turtingesni, ką nuveikėme, ir pamąstyti, ko reikia siekti ateityje.

Eičiūnų kaimui garbė, kad jau ne pirmą kartą į tradicinę šventę atvyksta čia savo giminės šaknis atrandantis, pas senelius vasarodavęs Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas. Jis davė mums pamoką apie valstybės išlaidas. Pasak gerbiamo svečio, iš 1000 Lt kas mėnesį valstybės gaunamų pinigų apie 500 atitenka pensijoms, pašalpoms, virš 100 Lt- švietimui, tik 50 Lt - valstybės saugumui, o Seimui - vos 2,1 Lt. Todėl nereiktų painioti svarbių dalykų su nevertais tiek mūsų dėmesio.

Kalbant apie pinigus, gal ir taip. Blogiau, kai smulkmena laikomi žmonės. Mums, kaime gyvenantiems matos, kad valstybės saugumui kelia grėsmę ne tik išorės pavojai, kuriems skiriamos nemažos lėšos, bet ir vidaus reiškiniai. Pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, alkoholio vartojimo lygiui pasiekus 6-7 litrus absoliutaus alkoholio vienam gyventojui per metus, sparčiai nyksta valstybės ir tautos. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienam Lietuvos gyventojui 2010 metais teko 11,3 litro, 15 metų ir vyresniam gyventojui - 13,3 l alkoholio. Palyginus su ankstesniais metais, suvartojimas auga. 2009 m. skaičiai atitinkamai buvo 10,9 ir 12,8 l.

Nesunkiai galima rasti statistinius duomenis apie alkoholio vartojimo padarinius ir jų kitimą priklausomai nuo priimamų įstatymų bei bendros ekonominės situacijos. Čia rašoma, kad transporto įvykiuose 2010 m žuvo 372 asmenys, 319 paskendo, dėl tyčinių susižalojimų netekome 1018, dėl pasikėsinimų 172, dėl ligų, sukeltų alkoholio vartojimo, mirė 962 , iš viso tik per vienus metus netekome 2843 žmonių. Be to, 10904 -iose socialinės rizikos šeimose auga 23335 vaikai, kokia jų ateitis? Kiekvienas iš šių žmonių - svarbus, negalim numoti ranka, kad čia gal koks 0,... sveikų, žiūrint valstybės mastu.

Nepaisant šios grėsmingos statistikos ir PSO perspėjimo, daugelio Lietuvos visuomeninių organizacijų prašymo, Lietuvos Seimas inicijuoja ir skubos tvarka (!) imasi svarstyti visiško alkoholio reklamos draudimo nuo 2012 metų atšaukimą. Į ateinančio penktadienio, spalio 21 d. Seimo darbotvarkę 47 Seimo narių prašymu įtrauktas alkoholio reklamos draudimo atšaukimo klausimas. Negi šiam PSO pripažintam narkotikui, nuodui, sukeliančiam priklausomybes su labai sunkiomis pasekmėmis asmeniui, šeimai ir valstybei, dar reikia reklamos? Antra vertus, ar galime kasmet lengva ranka nurašyti šimtus ir tūkstančius tautiečių, prarandamų dėl kažkam būtinų pelnų. Kiek milijardų Seimas tikisi surinkti iš alkoholio vartotojų toliau leidžiant alkoholio reklamą? Kiek dar vaikų ir jaunimo reklama įsuks į alkoholio narkomanijos liūną?

Nepaklausiau kraštiečių šventėje NSGK pirmininko A.Anušausko ar nacionaliniam saugumui nekelia grėsmės, kai pateikiant įstatymo pataisas iš Seimo tribūnos akivaizdžiai meluojama, kad apie 50 proc. alkoholio reklamos pajamų tenka regioninei žiniasklaidai? Ar nacionaliniam saugumui nekelia grėsmės alkoholio reklamos draudimo atšaukimą teikiančių Seimo narių akivaizdus tarnavimas siauriems verslo interesams ir manipuliavimas žiniasklaidos galia?

Gerbiu bendrapavardį Seimo narį, kad jis kažkada rūpinosi tautos genocidu, kurį sukėlė sovietų valdžia. Stebina daugelis Seimo narių, kurie nubraukia savo įsipareigojimus rinkėjams mažinti alkoholio suvartojimą.

Nesame didelė tauta su begaliniu gimstamumu, kad galėtume tikėtis tokio tautos atsinaujinimo, koks vyko po sovietinio genocido prieš keletą dešimtmečių. Tada beveik kiekvienoje kaimo šeimoje augo 4-6 vaikai. Šiuo metu kaimuose beveik nebeliko jaunų šeimų, galinčių auginti vaikus, jaunimas išvažiuoja arba emigruoja. Kokiose šeimose bus pradedama ir užaugs naujoji karta? Tikriausiai televizijos sirgalių, pamėgusių alaus gurkšnojimą, kuriems tenka mažiausiai 13 l gryno spirito per metus...

Pamažu Lietuvoje įsibėgėja sveikos gyvensenos sąjūdis. Sveika gyvensena - tai ne tik sveika mityba, nes kas, besirūpinantis savo sveikata, imsis jį teršti alkoholiu ar kitokia chemija? Tai ir blaivus, judrus gyvenimo būdas bei dora.  Nevyriausybinės organizacijos prašo Seimą 2012-uosius paskelbti Sveikos gyvensenos metais. Tikimės, kad šis prašymas bus išgirstas.

Nenorintys matyti ir pripažinti bei palaikyti tokio sąjūdžio savo tautos labui politikai - pasmerkti likti istorijos šalikelėje. Ar beprisimenam Sąjūdžio priešininkus?!

Audronė Anušauskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius