Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 17 /09:34

„Apkabinkime Žemę" idėja Lietuvoje įgauna vis didesnį populiarumą

Vilniaus Viršuliškių vidurinėje mokykloje 2013 gruodžio 12 d. įvyko socialinio kūrybinio projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ dalyvių iš Vilniaus regiono apdovanojimai, mokinių...

Vilniaus Viršuliškių vidurinėje mokykloje 2013 gruodžio 12 d. įvyko socialinio kūrybinio projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ dalyvių iš Vilniaus regiono apdovanojimai, mokinių koncertas  ir dar vienas susikabinimas rankomis.

Priminsime, kad nuo pavasario šiame projekte dalyvavo 76 švietimo įstaigos iš įvairių Lietuvos ir užsienio kampelių, o rankomis susikabino daugiau nei 10 000 žmonių! Ir tai – per tokį trumpą laiką! Organizatoriams nuotraukas ir aprašymus  iš šios akcijos renginių siuntė vaikų lopšeliai-darželiai, mokyklos, įvairūs ugdymo, socializacijos, konsultaciniai centrai. Projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ dalyviai aktyviai ir su meile dalyvavo konkurse ir be baimės susikabindavo rankomis... Konkurso nugalėtojams įteiktos „Apkabinkime Žemę“ vėliavos ir dovanos. Nugalėtojais tapo Klaipėdos vaikų lopšelis-darželis „Vyturėlis“, Vilniaus Viršuliškių vidurinė mokykla, Klaipėdos vaikų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“.

Šio ir kitų socialinių bei ekoprojektų „Apkabinkime Žemę“, „Laimingas Vanduo“, „Bėk, šok, vaduokis“ iniciatorė Nijolė Gabija Wolmer vaikams ir mokytojams pasakojo, kodėl ji pradėjo kviesti žmones bendram veiksmui už taiką Žemėje, ekologiją, dorovę... Keliaudama po svečias ir tolimas Rytų šalis ji pastebėjo, kad ten žmonės bendrauja daug artimiau, yra vieni kitiems geresni, draugiškesni ir vieningesni. Ir tuomet jai nesinorėdavo grįžti namo... Pripažinkime, kad pas mus, vakariečius, esama daugiau susvetimėjimo, nepasitikėjimo, baimių.

Deja, Lietuvoje labai daug vienišų žmonių, daug jų pasitraukia iš gyvenimo, socialiniai skirtumai kuria atskirtumą ir susvetimėjimą, bet ar mes iš tikrųjų esame tokie vieniši ir nejautrūs vieni kitiems? Ar laisvė ir gerbūvis jau savaime suprantami dalykai? Juk lietuviai 1989 m. grėsmės akivaizdoje jau pademonstravo savo vienybę, meilę laisvei ir savajai žemei, vieni kitiems, ir jau esame pavyzdžiu kitoms pasaulio tautoms, kurias įkvepiame vienytis, vaduotis, nes patys tą išsikovojome ne agresijos keliu. Baltijos Kelio Dvasia yra gyva ir tai galime tęsti. N.G. Wolmer sakė tikinti, kad lietuviai gali būti tie, kurie susikabinimu rankomis gali parodyti solidarumą su kitomis tautomis ir Žeme, kuris bus suprantamas visų rasių, lyčių, amžiaus ir įsitikinimų žmonių. Tokių akcijų esmė – susikabinus rankomis, kartu surenkant šiukšles, šokant, dainuojant ar bėgant maratoną – išreikšti pasitikėjimą žmogumi, rūpestį mūsų planeta ir jos sveikata.

Ragindami žmones Žemės apkabinimui galime pasakyti: „Pakviesk kiekvieną, kurį myli, apkabinti Žemę meilės kelyje. Susikibk rankomis draugų ir nepažįstamųjų rate. Perduok žinią, padėk jai skristi…“ Kadangi šis projektas populiarėja tarp vaikų, kurie bene nuoširdžiausiai ir iškart atliepia, iniciatorė su džiaugsmu anonsavo, kad ateinančiais metais, 2014 02 14,  Šv. Valentino dieną planuojama tarptautinė projekto „Apkabinkime Žemę“ akcija, į kurią jau įsijungė Indija, ir kad galima pakviesti ir kitas šalis. Taigi  bus skelbiamas naujas konkursas, kurio metu švietimo įstaigų auklėtiniai kartu su mokytojais galės ieškoti kontaktų užsienyje, kurti video filmus, fotografuoti ir daryti bendras akcijas su pasirinktos užsienio šalies mokiniais, jas fiksuoti ir tokiu veiksmu populiarinti vienybės ir besąlyginės meilės idėją per pasaulį. Ar tai ne Kalėdinė Dovana Žemei?.. Beje, aktyviausiųjų laukia labai vertingi prizai ir galimybė mokytis užsienyje ir keliauti po svečias šalis!

Projekto „Apkabinkime Žemę kartu“ rengėjai dėkoja visiems projekto dalyviams ir rėmėjams Lietuvoje už tiek gražių ir neišdildomų akimirkų, kuriomis buvo pasidalinta, siunčiant renginių nuotraukas ir aprašymus. Dėkojame Vilniaus Viršuliškių vidurinės mokyklos konkurso nugalėtojams mokiniams ir jų mokytojams, direktorės pavaduotojai gerb. Daivai Adomaitienei, šios mokyklos puoselėtojai ir mylėtojai, besimokiusiai nuo ketvirtos klasės, o dabar dirbančiai. mišriam vaikų chorui ir nuostabių balsų atlikėjoms iš Vilniaus Karoliniškių vidurinės mokyklos, neabejotinai būsimų „Lietuvos balso“ konkurso nugalėtojoms.

Tokie renginiai kartu su vaikais – didelė viltis mums, suaugusiems, kad šiuolaikinė civilizacija nepraras to, kas vadinama meile gyvybei, ir dar didesnė viltis ir padėka Žemei, kurios dėka gyvename, tobulėjame, nes visi esame Jos vaikai.

Asta Kačeniauskienė, Planetos piliečių sąjunga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius