-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 06 01

Aplink Lietuvą per tris dienas: 2-oji diena (nuotraukos)

Ikrauk.lt reporteris Adomas toliau dalijasi įspūdžiais iš trijų dienų kelionės po Lietuvą. Antrosios dienos metu Adomas apsilankė Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje, Klaipėdos laikrodžių muziejuje, taip pat dalyvavo kanojų žygyje į Grobšto įlanką Nidoje.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Ikrauk.lt reporteris Adomas toliau dalijasi įspūdžiais iš trijų dienų kelionės po Lietuvą. Antrosios dienos metu Adomas apsilankė Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje, Klaipėdos laikrodžių muziejuje, taip pat dalyvavo kanojų žygyje į Grobšto įlanką Nidoje.

Antroji diena: Kaunas - Pažaislis - Klaipėda - Nida

Antroji diena prasidėjo pakankamai anksti, visi užsimiegoję susitikome prie pusryčių stalo viešbutyje iki išvykimo likus 30 minučių. Paskubomis užkandome ir iškart sėdome į mūsų autobusą, kuris ilgai nelaukęs pajudėjo toliau. Kitas mūsų numatytas objektas – vos už 15 kilometrų...

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis garsėja kaip vienas iš brandžiojo baroko architektūros šedevrų, kurį XVII a. pastatė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Žygimantas Pacas (1621-1684) vienuoliams kamalduliams, o suprojektavo italų architektas Džiovani Batista Fredianio. Restauruotoje pietinėje vienuolyno dalyje šiais metais atidaryta vienuolyno paveldo muziejinė ekspozicija – edukacinė klasė, kurioje galima susipažinti su vaistingaisiais augalais, o rūsyje įrengtoje salytėje rodomi filmai. Kiekvieno mėnesio pirmasis šeštadienis yra piligrimų ir maldininkų diena. Į Šventų Mišių bažnyčioje aukojimą kviečiami visi norintys kartu melstis. Taip pat jau penkiolika metų kiekvieną vasarą vienuolyne vyksta tarptautinis prestižinis „Pažaislio muzikos festivalis".

Laikrodžių muziejus Klaipėdoje atidarytas 1984 metais. XIXa. pabaigoje čia buvo anglų pirklių užmiesčio vila, XXa. buvo įsikūręs bankas, tarybiniu laikotarpiu – pionierių namai. Muziejaus ekspoziciją sudaro dvi dalys. Pirmojoje supažindinama su laiko matavimo būdais ir laikrodžių raida nuo seniausių laikų iki šių dienų: senoviniais kalendoriais, saulės, vandens, ugnies ir smėlio laikrodžiais. Likusią ekspozicijos dalį sudaro mechaninių laikrodžių konstrukcijų vystymosi raidos pavyzdžiai. Taip pat čia eksponuojamas restauruotas, vis dar veikiantis Klaipėdos senosios gaisrinės bokšto laiktrodis. Antrojoje ekspozicijos dalyje eksponuojami įspūdingi ir prabangūs baroko stiliaus kosoliniai, statomi ant grindų, sieniniai bei židininiai laikrodžiai, klasicizmo, renesanso ir moderno stiliaus laikrodžiai. Taip pat kišeninių laikrodžių kolekcija, kurioje yra ir garsių laikrodininkų gamybos laikrodžių. 100 kv.m. parodų salėje atidaryta unikali edukacinė meno pažinimo paroda „Magiškas M. K. Čiurlionio Pasaulis. Zodiakas". Paroda skirta didžiojo Lietuvos menininko M.K.Čiurlionio mirties šimtmečio paminėjimui bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veiklos 85-iui. Parodoje eksponuojami tapytojo Arvydo Pakalkos ir keramiko bei scenografo Jono Arčikausko taktiliniai darbai, sukurti pagal M.K.Čiurlionio dvylikos paveikslų ciklą „Zodiakas" (1906-1907). Panaudoti pjaustyti, lipdyti ir lieti obkjektai, kuriuos palietus per ausines galima girdėti įvairius gamtos šlamesius, balsu skaitomus tekstus, M.K.Čiurlionio muziką. Šis edukacinis projektas leidžia ne tik sutrikusio regėjimo žmonėms pažinti autoriaus darbus, bet ir visiems kitiems kiek kitaip pamatyti ir pajusti magišką M. K. Čiurlionio pasaulį.

Žygio kanojomis į Grobšto įlanką Nidoje metu susipažinsite su Kuršių Nerijos gamta. Pamatysite Geltonąsias Parnidžio kopas, nuostabų smėlėtą Parnidžio ragą, kurį kuršiai vadindavo „Radziniu" ir atsidursite prie unikalaus grožio Grobšto įlankos. Nuo čia iš marių galėsite pasigrožėti nepakartojamu vaizdu į vieną didžiausių Europoje vėjo suformuotų kopų, vadinamą Sklandytojų kopa (53 m virš jūros lygio). Kadangi kopa yra Grobšto rezervate, kuriame vaikščioti griežtai draudžiama, pamatyti iš arčiau galima tik priplaukus kanoja. Kadangi ties Grobšto įlankos viduriu einanti išorinė Šengeno erdvės siena skiria Lietuvą ir Rusiją, Jus skiriantis pasienio ruožas bus vos už 300 m.

Antros dienos pabaiga. Nukeliavome 377 kilometrus, aplankėme tris kultūrinius objektus, numatytus mūsų maršrute. Eidami nuo vietos, kur išlipome iš kanojų, viešbučio link, pasivaikščiodami apsidairėm po Nidą. Persirengėme sausais drabužiais ir netrukus susirinkome vakarienės. Maloniai nustebino Nidos miesto mero Antano Vinkaus vizitas: pasveikinęs su atvykimu ir sužinojęs, kad mes užsukome į Nidą tik trumpam, pakvietė sugrįžti – juk Nidos sezonas jau atidarytas!

Rytoj laukia netrumpa – 518 kilometrų – kelionė ir trys likę maršrute numatyti objektai.

Trečiosios ir paskutinės dienos įspūdžius skaitykite kitame straipsnyje, o pasakojimas apie pirmąją kelionės dieną – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius