Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 14

APŽVALGA. „Elementary OS - Jupiter“ - nekenčiantiems netvarkos (video)

Iš begalės Linux distribucijų, šiandien labiausiai išsiskiria Ubuntu OS bei jos modifikacijos. Elementary OS - būtent tokia ir yra.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Iš begalės Linux distribucijų, šiandien labiausiai išsiskiria Ubuntu OS bei jos modifikacijos. Elementary OS - būtent tokia ir yra. Ši visiškai jauna distribucija, nuo pat pradžių buvo skelbiama kaip labai tvarkinga ir minimalistinė, kai tuo tarpu Ubuntu vystėsi vis įspūdingesnio ir efektingesnio veikimo kryptimi. Lygiai kaip ir Ubuntu, ji turi tiek gerų, tiek blogų savybių. Ši gan ankstyva versija tikrai nepasižymi legendiniu Linux stabilumu (nors tuo nepasižymėjo ir Natty). Na bet pirmiau - geri dalykai.

Elementary OS kūrėjai tikriausiai mielai pakartų kiekvieną užkemšantį savo PC darbastalį įvairiomis ikonomis, nuorodomis ir t.t. Tai galima spėti iš fakto, jog vartotojui yra lyg uždedamas apynasris - pagal nutylėjimą, darbastalis yra išjungtas. Nerasit ir nepadėsit nei vienos ikonos. Man, kaip estetui, šis žingsnis neatrodo blogas. Manau jog yra 101 būdas neapsišiukšlinti ir dirbti patogiai - Ubuntu Unity UI yra gan geras pavyzdys. Nors ir ne toks drastiškas kaip Elementary atveju.

Vietoje standartinės Gnome aplinkoje naudojamos apatinės juostos, šį kartą gauname „Docky". Šis dokas daugeliui Linux vartotojų gali būti ir taip pažįstamas. Viena bėda - pagal nutylėjimą išjungta auto-hide funkcija. Ją įjungti nebūtų sudėtinga, jei kūrėjai nebūtų uždėję apynasrio ir čia: „Docky" nustatymai - paslėpti. Tai iš tiesų nelogiškas žingsnis, juolab kai ekrane vietos jis užima gan daug. Na, gerai, kad atrakinti nustatymus nėra taip jau sudėtinga - per minutę „pagooglinus" galima rasti sprendimą:

Į Terminalą nukopijuokite šią eilutę:

gconftool-2 -set "/apps/docky-2/Docky/Items/DockyItem/ShowDockyItem" -type bool "true" ("false" - kad vėl išjungtumėte)

Žinoma, negalima nepagirti Elementary naudojamos temos bei „tapetų" suderinimo. Iš tiesų geri deriniai dar labiau sustiprina OS „lengvumo" įspūdį. Nors čia galima ir prikibti - viskas čia keistai kai ką primena. Spėkite ką. Nežinote? Duosiu kelis variantus:

1) Apple 2) Mac OS 3) OSX

Kalbant apie Elementary, būtina paminėti kelias programas sukurtas specialiai šiai distribucijai:

Midori (naršyklė). Nors ir nėra sukurta specialiai Elementary, ji - tų pačių kūrėjų darbas. Pakankamai paprasta ir galinga, palaikanti naujausias technologijas. Ar ją verta naudoti vietoje Firefox ar Google Chrome? Ko gero, nelabai.

Nautilus-elementary failų tvarkytuvė. Nautilus pateikiamas su Ubuntu ar Linux Mint - atrodo gan prastai ir sudėtingai. Nautilus-elementary naikina visus bjaurius nautilus bruožus ir padaro jį mielesnį akiai.

Žodynas Lingo - paprastas ir greitas internetinis žodynas.

Dexter kontaktų tvarkytuvė.

Postler el. pašto programa. Atlieka viską ko reikia gerai pašto programai. Kontaktai naudojami bendrai su Dexter.

BeatBox grotuvas. Nors ši versija jo ir nepalaiko, ant Ubuntu jo pradinės versijos atrodo bei veikia - puikiai. Debiutas planuojamas „Elementary OS - Luna" versijoje.

Ease prezentacijų rengyklė. Iš tiesų dvejopos mintys apie ją. Ease nepalaiko MS formatų ir net Open Document formatų, tad, kad ir kokia nuostabi ji būtų (nes ji iš tiesų - patogi ir graži programa) teks tenkintis LibreOffice Impress.

Galima paminėti, kad programų rinkinys, lyginant su Ubuntu - labai apkarpytas. LibreOffice - nepridedamas. Vietoje jo pateikiamos kitos alternatyvos, kurios yra lengvesnės ir paprastesnės. Šiaip ar taip visos programos, kaip ir Ubuntu, pasiekiamos per Programų Centrą, taigi jų buvimas ar nebuvimas didelės įtakos nedaro.

Geriausia šios OS savybė - greitis. Ubuntu su kiekviena nauja versija taikosi vis į galingesnius PC - šiuo atžvilgiu ji lygintina su Windows versijomis, kurios kiekviena verčia pirkti naują PC. Elementary veikia akimirksniu. Jokių ilgų apmąstymų, pauzių, užšalimų. O šalia to - mažas resursų suvartojimas. Ubuntu turėjo didelę problemą su energijos suvartojimu (bent mano PC). PC, kuris su Win7 atlaiko 2-4 h veikiant iš baterijos, su Ubuntu vos atlaikydavo 1.5-2h. Elementary, tuo tarpu puikiai lyginasi su Win7.

Atrodo, liko blogoji dalis. O čia bėda yra kartais pasitaikantys „vabaliukai". Iš tiesų, nieko rimto. Porą kartų nulūžo „Docky" - tam pakanka spausti Alt+F2 ir įvesti „docky". Kartais į pelę nesureaguoja indikatoriai. Taip ir neradau kaip pakeisti laiką į 24h formatą. Daugelis programų - instaliacijoje nepateiktos - atsiranda tik po atnaujinimo, arba tenka panaršyti po „programų centrą". Tai smulkmenos - niekas perdaug netrukdo.

Taigi, turime (dar vieną) gan patogią ir paprastą distribuciją skirtą žmonėms, mėgstantiems estetiką. Vargu ar ji kada pasieks Ubuntu populiarumą, bet džiugu, kad turime galimybę rinktis iš tiek daug variantų. Juolab, kai visuose juose naudojami daugmaž tie patys standartai, kas leidžia distribucijų kūrėjams mokytis vieniems iš kitų ir tobulinti savo produktus. Na ir žinoma, visa tai - nemokamai.

Elementary OS galite parsisiųsti iš oficialaus tinklapio: http://elementaryos.org/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius