-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 05

Ar pradėjai galvoti apie senatvę?

Tikriausiai nustebsi pamatęs tokį klausimą, tačiau juk žinai, kad laikas nenumaldomai bėga ir nė vienas iš mūsų to neišvengs. Kol esi jaunas, kupinas jėgų ir idėjų, tikriausiai net nesusimąstai, o kaipgi gyvenimas atrodo sulaukus 60 metų, 70 ar 80. Gyvenimas tikrai nesibaigia, o ir visuomenė noriai priima vyresnius žmones, jų patirtį, žinias.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

„Žinau viską" jaunoji žurnalistė - ekspertė Sandra Dijokaitė

Tikriausiai nustebsi pamatęs tokį klausimą, tačiau juk žinai, kad laikas nenumaldomai bėga ir nė vienas iš mūsų to neišvengs. Kol esi jaunas, kupinas jėgų ir idėjų, tikriausiai net nesusimąstai, o kaipgi gyvenimas atrodo sulaukus 60 metų, 70 ar 80. Gyvenimas tikrai nesibaigia, o ir visuomenė noriai priima vyresnius žmones, jų patirtį, žinias. Tai ir yra vyresnių žmonių aktyvumo esmė - senstant iš gyvenimo imti daugiau, o ne mažiau, ar tai būtų darbe, laisvalaikiu ar užsiimant visuomenine veikla.

Europos Parlamentas, galvodamas apie vyresnius žmones, jų vietą visuomenėje, 2012-uosius metus paskelbė Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais.

2012-ųjų metų pagrindiniai tikslai turėtų būti vyresnių žmonių darbingumo rėmimas, t.y. skatinti dirbti toliau bei dalintis patirtimi, taip pat skatinti vyresnius žmones dalyvauti visuomeninėje veikloje, bei šalinti kartų barjerus. Ateinantys metai pavadinti būtent taip, kadangi norima skatinti senesniąją kartą išlikti aktyvią. Taip pat norima apimti kartų solidarumo sąvoką.

Pasak Europos Parlamento, daugiau pastangų turėtų būti dedama tam, kad vyresniems žmonėms būtų parodytas jų potencialas užsitikrinti gerovę, dalyvauti visuomeninėje veikloje, taip užsitikrinant globą, saugumą bei priežiūrą, jos prireikus. Aktyvus senėjimas reiškia geresnį išsilavinimą ir visą gyvenimą trunkantį mokymąsi, darbo sąlygas, palankias vyresniems žmonėms, taip pat senesnių žmonių vaidmens palaikymą šeimos gyvenime bei apskritai visuomenėje.

Tikimasi, jog valstybinės, regioninės ir vietinės valdžios organai, taip pat kaip ir socialiniai partneriai, verslo bendruomenės skatins aktyvų senėjimą, imdamiesi atitinkamų veiksmų įvairiausiose srityse: užimtumo, sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų, suaugusiųjų mokymo, savanoriškos veiklos, būsto, IT paslaugų, transporto.

2012 m. turėtų būti ne tik diskutuojama, bet ir gaunama realių rezultatų.

Ne tik vyresnio amžiaus žmonės turėtų džiaugtis tokiu Europos Parlamento sprendimu - dedikuoti 2012-uosius metus jiems - bet ir jaunimas turėtų suvokti, jog su kiekvienu gimtadieniu jų gyvenimas ne trumpėja, kad surinkus tam tikrą metų skaičių jie nebus užmiršti, o galės būti aktyvūs bei užtikrinti, kad visuomenė jų neatstums.

„Žinau viską" jaunieji žurnalistai yra jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" vykdoma iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius