Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 11

Asociacijos „Gyvastis“ paroda „Už gyvybę“ – padėka donorų šeimoms

Lapkričio 9 d. Seimo parodų galerijoje buvo pristatyta asociacijos „Gyvastis“ fotografijų paroda „Už gyvybę“.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Paroda

Lapkričio 9 d. Seimo parodų galerijoje buvo pristatyta asociacijos „Gyvastis“ fotografijų paroda „Už gyvybę“.

Asociacija „Gyvastis“ jungia žmones, kurių gyvybę gali išgelbėti organo transplantacija arba kuriems tokia operacija jau atlikta. Tarp jų nemažai jaunų žmonių ir net visai mažų vaikų. Parodos fotografijose – žmonių, gyvenančių persodintos širdies, inkstų, kepenų, plaučių dėka, portretai. Pagrindinis parodos „Už gyvybę“ tikslas – padėkoti donorų šeimoms, kurių apsisprendimas paaukoti mirusių artimųjų organus transplantacijoms, išgelbėjo kitų žmonių gyvybes.

Parodos globėja Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pradėdama renginį kalbėjo, kad organų donorystės ir transplantacijų tema jai asmeniškai labai jautri. Dirbdama gydytoja reanimatologe Seimo Pirmininkė yra susidūrusi su tuo metu dar nelabai įprastu gydymo būdu – organų transplantacija. „Tačiau gyvenimas nestovi vietoje ir per šiuos metus aš matau, kiek daug Lietuvoje yra išgelbėtų žmonių, kurie gyvena visavertį gyvenimą“, – sakė Irena Degutienė.

Pristatydama parodą Irena Degutienė padėkojo asociacijai „Gyvastis“ už jos švietėjišką veiklą ir organizuotumą. Seimo Pirmininkė sakė, kad visuomenei lengviau suprasti, kai apie organų donorystę ir organų persodinimų operacijas kalba ne tik medikai, bet ir transplantuoti žmonės bei jų artimieji.

Renginio dalyvius pasveikino ir sėkmės kilniuose darbuose palinkėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas, sakė, kad pats kortelę užpildė kartu su a.a. monsinjoru Kazimieru Vasiliausku 2000-aisiais metais. Komiteto pirmininkas kvietė televizijas prisidėti prie organų donorystės propagavimo, nemokamai transliuojant socialinę reklamą, pvz., renginio metu „Gyvasties“ parodytus filmukus.

Kunigas Ričardas Doveika, taip pat turintis donoro kortelę, sakė, kad organų donorystė – „tai savęs dovanojimo aktas, savo gyvasties pratęsimas kitame.“

Menininkė Nomeda Marčėnaitė, jau prieš keletą metų užpildžiusi anketą donoro kortelei gauti, sukūrusi nemažai laidų organų donorystei propaguoti, kvietė valdžios vyrus daryti kažką esminio, kad pasiekti „persilaužimo“ žmonių sąmonėje organų donorystės srityje.

Kitų Lietuvoje žinomų žmonių mintis apie organų donorystę parodos dalyviai galėjo išgirsti pirmą kartą pristatytame asociacijos „Gyvastis“ video siužete „Apie donorystę...“

Renginio metu žmonės, gyvenantys persodintų inkstų, širdžių, kepenų dėka pristatė rūbų dizainerės Gabrielės Januškevičiūtės marškinėlius iš kolekcijos DONO.

Vilnietis Rimvydas, gyvenantis su persodinta širdimi dėkojo donoro šeimai už gyvenimą ir galimybę auginti sūnų. Su persodintu inkstu gyvenantys jaunuoliai šiaulietė Indrė ir Valdemaras iš Vilniaus už visavertį, nuo dializės procedūrų nebepriklausomą gyvenimą taip pat dėkojo donoro artimiesiems. Penkiametis kaunietis Tadukas padėkojo mamai, kuri paaukojo jam dalį savo kepenų. Tuo tarpu vilnietis Gintaras, taip pat gyvenantis, persodintų kepenų dėka, už gyvenimą dėkingas donoro šeimai, - jei ne jų apsisprendimas dovanoti mirusiojo organus transplantacijoms, Gintaro jau nebebūtų gyvo.

Marškinėlius su inkstais dėvėjo ir dvi jaunos mamos – Nijolė iš Varėnos, 14 metų gyvenanti su persodintu inkstu, ir Laimutė iš Alytaus, kuriai inkstas perdorintas 4 metus, donorų šeimoms dėkojo ne tik už savo, bet ir už savo vaikų gyvenimą. Nijolė prieš tris metus susilaukė sūnaus Eriko, o Laimutės sūnelis Nojus gimė prieš 7 mėnesius.

Renginio dalyviai noriai ėmė dailininkių Alicijos Makovskos-Širvinskienės ir Karolinos Ananevos specialiai „Gyvasčiai“ sukurtus atvirukus, skirtus organų donorystei propaguoti. Kiekvienas siunčiantis šiuos atvirukus draugams ar artimiesiems prisideda prie gyvybės grandinės, kurią asociacija „Gyvastis“ pradėjo pernai.

Renginio metu atsirado norinčių užpildyti donoro kortelę – jiems padėjo Nacionalinio transplantacijos biuro medikai.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis 2011 m. spalio 31 d. transplantacijų laukė 530 žmonės, iš jų 11 vaikų (3 – inksto, 2 – širdies ir 6 – kepenų).

Per metus Lietuvoje organų donorais galėtų būti apie 100 mirusiųjų. Apie trečdalis iš jų netinka dėl medicininių priežasčių. Dar maždaug trečdalis – dėl to, kad organų paaukoti nesutinka artimieji.

Vidutiniškai per metus Lietuvoje būna apie 30–40 donorų. Šiemet iki spalio 31 d. buvo 36 donorai.

Per metus Lietuvoje atsiranda maždaug 100–150 žmonių, kuriems reikalinga transplantacija.

Europoje kokio nors organo persodinimo operacijos laukia 50 tūkst. žmonių. Kas dieną jos nesulaukę miršta 18 žmonių.

Lietuvoje – inkstų persodinimo operacijos atliekamos jau 41 metus, širdies – beveik 25 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius