-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 14

Aviacijos ekspertas Alvydas Šumskas: ko vertos baimės skristi lėktuvu virš Vakarų Ukrainos?

Skaitytojų naujienų portalas Įkrauk.lt nuolat sulaukia skaitytojų klausimų apie tai, ar saugu skristi virš Ukrainos teritorijos. Tačiau skaitytojos Laimos laiškas su konkrečiais dokumentais ir argumentais privertė pasidomėti plačiau: ar po prorusiškų separatistų numušto Malaizijos lainerio tragedijos saugu skristi virš Ukrainos? Savo laiške skaitytoja Laima išdėstė tokius argumentus. Kelionių agentūros tvirtina, kad jų keleivius gabenantys lėktuvai neskrenda virš Ukrainos. Tačiau interaktyvūs skrydžių žemėlapiai aiškiai rodo, kad, tarkime, „Small Planet Airlines“ laineriai drąsiai kerta Ukrainos teritoriją. Be to, „Small Planet Airlines“ buvo išplatinusi pranešimą, kuriame teigė, kad nuo liepos 18 d. virš Ukrainos neskraidys, rinksis saugesnius maršrutus...
Small Planet Airlines
Small Planet Airlines / Organizatorių archyvo nuotr.

Skaitytojų naujienų portalas Įkrauk.lt nuolat sulaukia skaitytojų klausimų apie tai, ar saugu skristi virš Ukrainos teritorijos. Tačiau skaitytojos Laimos laiškas su konkrečiais dokumentais ir argumentais privertė pasidomėti plačiau: ar po prorusiškų separatistų numušto Malaizijos lainerio tragedijos saugu skristi virš Ukrainos?

Savo laiške skaitytoja Laima išdėstė tokius argumentus. Kelionių agentūros tvirtina, kad Lietuvos turistus gabenantys lėktuvai neskrenda virš Ukrainos. Tačiau interaktyvūs skrydžių žemėlapiai aiškiai rodo, kad, tarkime, „Small Planet Airlines“ laineriai drąsiai kerta Ukrainos teritoriją.

Skrydžio Vilnius-Varna maršrutas rugpjūčio 12 d.
Skrydžio Vilnius-Varna maršrutas rugpjūčio 12 d.

Be to, „Small Planet Airlines“ buvo išplatinusi pranešimą, kuriame teigė, kad nuo liepos 18 d. virš Ukrainos neskraidys, rinksis saugesnius maršrutus...

Su skaitytojų iškeltais klausimais kreipėmės į skrydžių saugos specialistą, Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktoriaus pavaduotoją Alvydą Šumską.

Nutraukti skrydžių virš Ukrainos CAA neliepė

Pasak A.Šumsko, „Small Planet Airlines“ savarankiškai nusprendė nutraukti skrydžius

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Alvydas Šumskas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Alvydas Šumskas

virš Ukrainos ir apie tai informavo visuomenę. CAA tokio sprendimo arba rekomendacijos, išskyrus oro erdvę virš Rytų Ukrainos, neskelbė. Vėliau „Small Planet Airlines“ taip pat savarankiškai atnaujino skrydžius buvusiais maršrutais.

Virš Ukrainos skraidė ir dar viena bendrovė

Kol nebuvo paskelbtas kelionių agentūros „Go Planet Travel“ bankrotas, skrydžius  oro erdve virš vakarų Ukrainos vykdė dar aviakompanija – „Grand Cru Airlines“. A.Šumskas teigia, kad dabar beliko tik aviakompanija „Small Planet Airlines“.

„Pabrėžiu, skrydžiai buvo vykdomi ir yra vykdomi tik virš vakarų Ukrainos, tai yra apie 500–600 km atstumu nuo maišto apimtų regionų“, – sako civilinės aviacijos ekspertas.

Šiandien nėra jokių prielaidų manyti, kad skrydžiai virš vakarų Ukrainos gali būti nesaugūs.

Jo teigimu, „šiandien nėra jokių prielaidų manyti, kad skrydžiai virš vakarų Ukrainos gali būti nesaugūs“.

A.Šumskas taip pat priduria, kad „Eurocontrol“ (Europos saugios oro navigacijos organizacija) yra įsteigusi nuolatinę Europos aviacijos krizių valdymo situacijų grupę EACCC (A.Šumskas yra jos narys). Kiekvieną dieną keičiamasi informacija apie situaciją (o dabar dar papildomai ir dėl Ebola viruso). Situacija stebima ir kontroliuojama.

Konstatuota, kad skrydžiams virš Ukrainos teritorijos, išskyrus uždarytą oro erdvę virš Rytų Ukrainos, grėsmės nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius