-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 18

Broniaus Cicėno išaiškinimas dėl daugiabučių namų šilumos

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai gauna daug skundų ir paklausimų iš daugiabučių namų gyventojų ir bendrijų dėl šilumos punktų nuomos teise priklausančių UAB „Vilniaus energija" priežiūros, išpirkimo.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai gauna daug skundų ir paklausimų iš daugiabučių namų gyventojų ir bendrijų dėl šilumos punktų nuomos teise priklausančių UAB „Vilniaus energija" priežiūros, išpirkimo.

Noriu paaiškinti, kad 70 proc. šilumos punktų Vilniaus mieste nuosavybės teise priklauso savivaldybės įmonei AB „Vilniaus šilumos tinklai", kurie iki 2017 metų išnuomoti UAB „Vilniaus energija", o 30 proc. šilumos punktų nuosavybės teise valdo patys gyventojai.

Didžiausia problema mieste yra šilumos punktai (70 proc.), kuriuos valdo nuomininkas UAB „Vilniaus energija". Šiuos šilumos punktus administruoja, prižiūri (eksploatuoja) dukterinės įmonės priklausančios koncerno „Ikor" grupei, kurios dalis savininkų yra ir UAB „Vilniaus energija" vadovai.

Bendrijų pirmininkai skundžiasi, kad UAB „Vilniaus energija" reikalauja iš jų išpirkti šilumos punktus arba perduoti jiems priežiūrai (eksploatacijai). Vadovaujantis šiuo metu galiojančio LR Šilumos ūkio įstatymo 24 str. nuostatomis daugiabučio namo butų ir patalpų savininkai turi teisę nusipirkti šilumos punktus už likutinę vertę arba nuomos (lizingo) sutarties pagrindu, tačiau negali būti jokios prievartos, tai yra laisvas apsisprendimas.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (toliau - komisija) 2011-03-18 posėdyje vienašališkai nustatė 2011 metams UAB „Vilniaus energija" dvi skirtingas šilumos kainas: kai šiluma tiekiama iš UAB „Vilniaus energija" priklausančių šilumos punktų 24,50 ct/kWh be PVM ir kai šiluma tiekiama iš daugiabučių namų savininkams priklausančių šilumos punktų 22,65 ct/kWh be PVM.

Gyventojai moka 1,85 ct/kWh didesne šilumos kaina kuomet šilumą gauna iš UAB „Vilniaus energija" priklausančių 70 proc. šilumos punktų. Kainų komisija į šilumos kainą įtraukė 29,0 mln. litų (mūsų nuomone nepagrįstai vyksta teisminis procesas) išlaidų šilumos punktų priežiūrai (eksploatacijai), remonto, amortizacijos, elektros energijos suvartojamos šilumos punktuose variklių darbui, apšvietimui ir kt. Dėl to gyventojai jokių išlaidų susijusių su punktų priežiūra neprivalo mokėti, nes jos įkalkuliuotos į šilumos kainą. Bendrijoms nusipirkus šilumos punktus, turėtų būti sumažinta šilumos kaina 1,85 ct/kWh be PVM.

Tačiau, patarimas daugiabučių namų savininkams, bendrijoms neskubėti pirkti šilumos punktų iš UAB „Vilniaus energija", nes pateiktos LR Seimui LR Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kuriose numatyta 24 str. pakeitimas dėl suteikiamos teisės miesto savivaldybės tarybai priimti sprendimus perduoti šilumos punktus gyventojų nuosavybei neatlygintinai.

Be to informuoju, kad vadovaujantis LR Šilumos įstatymo 20 str. 1 dalimi daugiabučio namo šilumos punktus, šildymo ir karšto vandens sistemas, priklausančias butų ir kitų patalpų savininkams turi prižiūrėti (eksploatuoti) pastato šildymo ir karšto vandens prižiūrėtojas.

Atkreiptinas dėmesys, kad šildymo ir karšto vandens sistemų, šilumos punktų prižiūrėtoją (eksploatuotoją) pasirenka daugiabučio namo savininkų bendrija arba butų ir kitų patalpų savininkų jungtinės veiklos sutarties dalyviai LR Civilinio kodekso 4.85 str. nustatyta tvarka arba administratorius organizuodamas daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų susirinkimą, kuriame patys gyventojai turi nuspręsti ir pasirinkti prižiūrėtoją (eksploatuotoją).

Vilniaus miesto tarybos narys,                                                            Bronius Cicėnas

Inžinierius - šilumininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius