Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 09

Būti ar nebūti: profesijos pasirinkimas

Turbūt ne vienas moksleivis su nerimu laukia to laiko, kai teks rinktis profesiją. Vaikystės svajonės ir planai pradeda atrodyti kvaili ir naivūs, suaugusiųjų patarimai - beverčiai, o pats, regis, nebesupranti, ko nori iš savęs ar kitų. Juk tik nedaugelis laimingųjų nuo mažens žino, kuo nori būti, ir to tikslo siekia.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

„Žinau viską" profesionali žurnalistė Agnė Semėnaitė

Turbūt ne vienas moksleivis su nerimu laukia to laiko, kai teks rinktis profesiją. Vaikystės svajonės ir planai pradeda atrodyti kvaili ir naivūs, suaugusiųjų patarimai - beverčiai, o pats, regis, nebesupranti, ko nori iš savęs ar kitų. Juk tik nedaugelis laimingųjų nuo mažens žino, kuo nori būti, ir to tikslo siekia. Vieno tyrimo duomenimis, tik 38 procentai Vilniaus miesto vyresnių klasių moksleivių ir tik 28 procentai dvyliktų klasių moksleivių yra pasirinkę profesiją. Žinoma, skaičiai nedžiugina, tačiau galima pasiguosti, kad su profesijos pasirinkimo problema susiduria ne vienas mokinys, todėl neverta pradėti panikuoti.

Žmogaus gabumai, domėjimasis viena ar kita sritimi pradeda pasireikšti dar vaikystėje ir tėvų įtaka tam yra gana didelė. Remiantis apklausomis, beveik pusė moksleivių dėl profesijos pasirinkimo tariasi su tėvais. Tik nereikia užmiršti, kad tėvai nenugyvens savo vaikų gyvenimo, todėl svarbiausia - paties moksleivio nuomonė. Tėvai turi nemažai patirties, be to, gali padėti formuoti brandų vaiko požiūrį į profesijos pasirinkimą, mat, profesijos konsultantų nuomone, šiuo atžvilgiu mokinius galima suskirstyti į dvi grupes. Nebrandūs moksleiviai nežino savo stiprybių ir silpnybių, nesidomi profesijų įvairove, tolesnio mokslo ir karjeros galimybėmis, rinkdamiesi profesiją neretai atsižvelgia į prestižą, renkasi pagal stereotipus. Brandūs mokiniai gali argumentuoti savo pasirinkimą, kryptingai ruošiasi studijoms, domisi ir pažįsta įvairias profesijas. Jie ne visada žino savo silpnybes, nes viskas sekasi vienodai gerai. Tėvai turėtų nespausti vaiko, nebandyti primesti savo nuomonės, tačiau domėtis vaiko ieškojimais ir jam padėti, skatinti domėtis profesijomis, o ne pasyviai laukti, kol kas nors pasirinks už jį.

Pirmas žingsnis profesijos pasirinkimo link yra tiesiog pradėti rimtai mąstyti apie tai, neatidėlioti vėlesniam laikui ir suprasti pasirinkimo svarbą - juk didesnę kiekvienos dienos dalį žmonės praleidžia darbe, kolegos tampa jų draugais, todėl svarbu pasirinkti teisingai. Vis dėlto nereikia ir persistengti, nes jei suklysi, tai tikrai dar nebus pasaulio pabaiga, visada galima bandyti iš naujo. Tačiau reikia pradėti bandyti. Visada gerai turėti kelias alternatyvas, susipažinti su profesijų įvairove. Pagal Lietuvos profesijų klasifikatorių yra užregistruoti 405 pogrupiai į kuriuos įeina 5510 specialybių! Pripažink, vargu, ar išvardintumei bent dešimtadalį jų. Vertėtų atidžiau susipažinti su sudominusiomis profesijomis, nepasikliauti pirmu įspūdžiu ir gandais, jei įmanoma, pabendrauti su šių profesijų atstovais. Kai jau išsirinksi kelias kryptis ar profesijas, metas kruopščiai analizei: išsiaiškink pasirinktų profesijų darbo turinį, sąlygas, darbo priemones, kokių įgūdžių bei savybių reikia, kad dirbtum tą darbą. Apmąstyk, kokios sritys tau sekasi geriausiai, kokių turi gabumų, polinkių, kuo domiesi, kokios charakterio savybės padėtų ir trukdytų užsiimti tam tikra profesija. Taip pat pravartu pasidomėti, kokios sąlygos specialybės mokymuisi, ar didelės įdarbinimo galimybės. Tik nereikia per daug pasikliauti dabartinės darbo rinkos situacijos duomenimis - kol baigsi mokslus, viskas dar gali keistis. Internete tikrai nemažai straipsnių, prognozuojančių, kokių profesijų atstovai bus paklausūs po kelerių metų. Nors ir ne pats svarbiausias, tai yra gana reikšmingas kriterijus.

Taigi jei išsirinkai kelias pačias priimtiniausias, įdomiausias, geriausias profesijas, metas apsispręsti. Pasirinkimas tinkamas, jei ta veikla motyvuotų tave daugiau nei vidutiniškai. Reikia pagalvoti ir apie gebėjimus: ar dalykai, kurių reikia profesijai, sekasi lengvai, yra suprantami, ar turi profesijai reikalingų charakterio savybių. Galiausiai apmąstyk, ar pasirinkta veikla atitinka tavo polinkius, ar tau ji tikrai įdomi. Svarbiausias yra motyvacijos kriterijus: jei labai nori, žinias pagilinti tikrai įmanoma. Jei profesija atitinka visus kriterijus - puiku! Galbūt būtent šito ir ieškojai. O jei jauti, kad pasirinkimas neatitinka kriterijų, galbūt reikėtų dar kartą pamąstyti, dar daugiau pasidomėti, gal praleidai kitą įdomią profesiją, gal tiesiog trūksta žinių.

Svarbiausia per daug nesijaudinti ir nepanikuoti - jei įdėsi šiek tiek pastangų, tikrai rasi ką nors, kas tau tiktų. Profesijos pasirinkimas - ne mirties nuosprendis. Svarbu neskubėti, susikaupti ir viskas bus gerai. Paklausinėk tėvų, kaip jie išsirinko profesiją, pravartu nueiti pas profesijos konsultantą. O kai jau žinosi, ko nori, gali pradėti tobulėti: galbūt yra su ta profesija susijusios popamokinės veiklos, įvairių papildomo ugdymo mokyklų. Bet kokiu atveju, renkantis profesiją, svarbiausia, kad ji tau patiktų.

Straipsnis parengtas remiantis Euroguidance leidiniu „Vadovas tėvams. Kaip padėti vaikui renkantis karjerą".

„Žinau viską" yra jaunųjų žurnalistų tinklas, sukurtas jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius