Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 05

Darbo rinkoje – specialistų, išmanančių IT ir verslo procesus, poreikis

Įvairūs darbo rinkos duomenys rodo, kad IT specialistų paklausa išlieka rekordiškai didelė, o atlyginimų vidurkis nusileidžia tik finansų ir draudimo specialistams. Informacinių...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Įvairūs darbo rinkos duomenys rodo, kad IT specialistų paklausa išlieka rekordiškai didelė, o atlyginimų vidurkis nusileidžia tik finansų ir draudimo specialistams. Informacinių sistemų konsultacijų bendrovės „Informacinės konsultacijos“ direktorius Romas Venčkauskas atkreipia dėmesį į tai, kad darbo rinkoje vis labiau juntamas IT specialistų, išmanančių ne tik savo sritį, bet ir verslo procesus, poreikis.

Pasak pašnekovo, modernėjant technologijoms, atsirandant naujoms, įmonių vadovams susikalbėti su IT skyriaus darbuotojais vis sunkiau. IT specialistas dažniausiai nemoka ir nesupranta verslo kalbos, kuria kalba vadovas, o pastarasis – IT specialisto, kuris paprastai kalba technologiniais terminais. Tokiose situacijose itin gelbėja „vertėjai“ – žmonės, nusimanantys apie techninius IT dalykus ir suprantantys verslo procesus.  „Esu pastebėjęs, kad net ir labai geram IT specialistui kartais prireikia net kelių metų kol jis pradeda suvokti verslo procesus ir pradeda kokybiškai dirbti“, –  sakė R. Venčkauskas.

Viena iš aukštųjų mokyklų, siūlančių stojantiesiems informacinių sistemų diegimo ir priežiūros specialybę, yra Vilniaus kooperacijos kolegija. Šios studijų programos steigėjai pripažįsta, kad šios programos atsiradimą būtent ir paskatino pati rinka.

„Nors pagal naująją studijų programą mūsų kolegijoje studijuojama dar tik pirmus metus, jau turime šioje profesinėje srityje dirbančių studentų. Rengdami programą siekėme kuo artimesnių ryšių su šio sektoriaus įmonėmis, nes neįsivaizduojame šių studijų be įmonių – partnerių dalyvavimo studijų procese. Kitais metais studentai atliks praktiką konkrečiose IT bendrovėse, kuriančiose programas verslui. Pagrindinis šią specialybę studijuojančių žmonių noras ir tikslas – specializuotis informacinių programų, skirtų įmonės veiklai vykdyti, srityje“, – sakė Vilniaus kooperacijos kolegijos pavaduotoja studijoms Rita Vipartienė.

Verslo valdymo sistemos yra labai plati ir gana sena informacinių technologijų sritis. „Tai platus spektras sistemų, apimančių daug įvairių organizacinių procesų: pirkimus, pardavimus, ryšius su klientais, valdymą, duomenų analizę, buhalterinę, finansinę apskaitą. Visam tam yra taikomos įvairios informacinės verslo valdymo sistemos. „Natūralu, tam, kad sugebėtume  jas diegti ir prižiūrėti reikia ne tik IT, bet ir bazinių verslo valdymo žinių“, – teigia informacinių sistemų konsultacijų bendrovės vadovas R. Venčkauskas.

Jo teigimu, IT specialistų, turinčių verslo pagrindus, šiuo metu yra parengiama nedaug ir jie yra „graibstomi“ darbdavių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius