Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 13

Darbuotojus efektyvumo mokiusios įmonės sunkmečiu didino pelningumą

Pasitelkusi sertifikuotus TOC (Theory of Constraints – apribojimų teorija) ekspertus Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija (VVDK) didina savo partnerių (įmonių) veiklos efektyvumą ir pelningumą. Įmonės, dalyvaujančios VVDK projekte „Verslo plėtra žmogiškųjų išteklių pagrindu”, ne tik išlaikė iki 2009 m. (krizės) pasiektus verslo rodiklius, bet ir juos pagerino.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Pasitelkusi sertifikuotus TOC (Theory of Constraints – apribojimų teorija)  ekspertus Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija (VVDK) didina savo partnerių (įmonių) veiklos efektyvumą ir pelningumą. Įmonės, dalyvaujančios VVDK projekte „Verslo plėtra žmogiškųjų išteklių pagrindu”, ne tik išlaikė iki 2009 m. (krizės) pasiektus verslo rodiklius, bet ir juos pagerino.

Pasak profesoriaus Rimvydo Jasinavičiaus, VVDK prezidento, įmonės veiklos efektyvumas tiesiogiai susijęs su tuo, kaip efektyviai geba veikti ir veikia įmonės darbuotojai bei jų vadovai. „Vykdydami projektą, išmokėme įvairių lygių, sričių, kompetencijų darbuotojus dirbti efektyviau, savo darbo vietose kurti didesnę pridėtinę vertę”, – sakė VVDK prezidentas.

Verslo plėtros projektas startavo 2009 metų pavasarį. Nuo to laiko į projektą įsitraukė 8 Lietuvos įmonės: 390 įvairių sričių jų darbuotojų kompetenciją kėlė strateginio valdymo, procesų valdymo, gamybos planavimo ir valdymo, projektų valdymo, pardavimų ir rinkodaros srityse. Įmonių darbuotojai dirbantys su užsienio partneriais tobulino ir užsienio kalbų gebėjimus.

„Finansinio pakilimo metais įmonės skundėsi didele darbuotojų kaita, išpuikusiais darbuotojais bei neadekvačiais jų finansiniais norais. Atėjus sunkmečiui iškilo naujos grėsmės įmonių efektyvumui: dėl masinės emigracijos akivaizdžiai jaučiamas didelis kvalifikuotų darbuotojų trūkumas”, – sakė prof. Rimvydas Jasinavičius, VVDK prezidentas.

Lietuva pagal įmonių eksporto ir darbo našumo rodiklius neišsikapsto iš ES statistinių lentelių dugno. Darbo našumas ir gaminių kokybė stipriai priklauso nuo darbo jėgos konkurencingumo. Investavusios į modernią įrangą, veiklos procesų sutvarkymą, įmonės tampa priklausomos nuo darbuotojų gebėjimų efektyviai išnaudoti sukurtą infrastruktūrą.

„Tam būtina užtikrinti, kad kiekvienas darbuotojas suprastų, kaip jo įmonėje kuriama pridėtinė vertė, kokios jo pastangos padeda kurti vertę, o kokios – trukdo. Maža to, žinojimą būtina paversti įgūdžiais, kurie būtų taikomi kasdienėje veikloje nuo pagalbinio darbininko iki įmonės vadovo”, – sakė prof. R.Jasinavičius.

Jo teigimu, verslo plėtros projekte dalyvaujančios įmonės sunkmečio laikotarpiu išliko konkurencingos ir netgi didino pelningumą. Projekto metu jau buvo apmokyti statybos, gamybos ir prekybos įmonių UAB „Giedra“, UAB „WURTH Lietuva“, UAB „Lietpak“, UAB „Baldai Jums“, UAB „Aurika“, UAB „Danspin", UAB „Pasidaryk pats" ir UAB „Tobis" darbuotojai.

„Didžiausia dalyvavimo šiame projekte nauda buvo ta, kad į daugelį įmonės viduje vykstančių dalykų mums pavyko pažvelgti kitaip, – teigė Andrius Kiznis, UAB „Lietpak“ vystymo direktorius. – Kai turi kelis skirtingus požiūrius į tą pačią problemą, atsiranda daugiau galimybių surasti teisingą sprendimo būdą”.

Pasak A. Kiznio, su TOC konsultantais įmonės darbuotojai daugiausia dirbo pardavimų ir logistikos valdymo srityse. „Sunkmečiu pardavimus padidinome 25 proc., stipriai išplėtėme pardavimų geografiją. Dabar savo produkciją parduodame daugiau nei 20 pasaulio šalių”, – sakė jis.

Prof. R. Jasinavičius teigia, jog didžioji įmonių bėda yra tuomet, kai TOC metodikų pagalbą išryškėjusios „skaudančios vietos” (kertinės priežastys ribojančios pralaidumą) yra ignoruojamos.

„Ne, mes neignoravome. Manau geriausiai išsprendėme logistikos problemas, išlyginome transporto srautus. Sunkvežimių pakrovimo ir iškrovimo laikas sumažėjo du kartus, – sako UAB „Lietpak“ atstovas. – Ir dabar turime „skaudančių vietų”, tačiau išmokome jas valdyti geriau”.

Projektas „Verslo plėtra žmogiškųjų išteklių pagrindu“ įgyvendinamas pagal 2007 – 2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veikmų programos 1 prioriteto „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“ VP1-1.1-SADM-01 priemonę „Žmogiškųjų išteklių tobulinimas įmonėse“. Projektas iš dalies finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius