Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 02

Darėm, darom ir darysim! Aplinkos švarinimo akcijos – šių dienų būtinybė ar būdas „užsidėti pliusą“ gerų darbų sąraše?

Atliepimas į p. Alvydo straipsnį „Akcija „Darom“ – nėjau, neinu ir neisiu“:  Kiekvienais metais pasaulyje vyksta įvairios aplinkos švarinimo, medžių sodinimo akcijos, eisenos,...
Akcijos akimirkos.
Akcijos akimirkos.
Temos: 1 „Darom“

Kiekvienais metais pasaulyje vyksta įvairios aplinkos švarinimo, medžių sodinimo akcijos, eisenos, meditacijos už taiką, kuriomis kviečiami visi neabejingi Žemės planetos piliečiai išreikšti rūpestį ir meilę jai. Turbūt jau girdėtos tarptautinės organizacijos „Unify“, „EarthDay“, „Peaceoneday“ ir kitos – jos kviečia vienytis. Lietuva viena iš tų šalių, kuri ne tik atliepia šiems kvietimams, bet ir pati organizuoja panašius renginius. „Darom“, „Vilties bėgimas“ – tai projektai, kviečiantys veikti ir vienytis dėl švaresnės, sveikesnės Žemės ir Žmonijos. Tiesa, jie vyksta vieną ar kelis kartus metuose.

Štai, skaitytojas ponas Alvydas, savo straipsnyje „Akcija „Darom“ – nėjau, neinu ir neisiu“ teigia, jog nedalyvauja akcijoje „Darom“ ir net nežada to daryti, nes tai nieko iš esmės nekeičia. Pasak jo, tai tarsi būdas valdininkams „užsidėti riebią varnelę“ gerų darbų sąraše ar gauti naują medalį. „Kaip kaupėsi šiukšlių krūvos, taip jos ir kaupiasi. Kaip nebuvo įmanoma gražiai praleisti laiko gamtoje, netvarkant kažkieno apdergtų poilsiaviečių, taip ir nepavyksta“ – teigia dienraščio skaitytojas. Sutinkame, jog rasti švarią, visiems prieinamą vietą šalia vandens telkinio Lietuvoje yra sudėtinga. Tačiau ar ką nors iš esmės pakeistų, jeigu ir būtų įsteigti įgalioti pareigūnų būriai, kurie akylai prižiūrėtų tvarką? Ar tai atgręžtų žmones į sąmoningą pasirinkimą – palikti šiukšles ant žolės ar surinkti jas ir išmesti į konteinerį?

Planetos piliečių sąjunga, ne politinė ir ne pelno siekianti organizacija, nuo 2011 m. organizuoja akcijas „Laimingas vanduo“ ir „Apkabinkime žemę“, kurių tikslas – švarinti aplinką aplink vandens telkinius, išreikšti dėkingumą ir meilę vandeniui bei žemei. Ir tai daryti kviečia nuolatos. Planetcitizens.org galite rasti visą informaciją: kokiame mieste, kokią valandą ir kurioje vietoje vyksta akcijos. „Kiek kilogramų ar tonų šiukšlių surinkome per daugiau nei du šimtus įvykusių akcijų, neskaičiavome, tačiau įsitikinome, jog šiukšlių mažėja, kai mažėja „šiukšlės“ mūsų mintyse ir gyvenimuose. Visada turime pradėti nuo savęs – rodyti pavyzdį savo vaikams, anūkams“ – teigia „Laimingas vanduo“ projekto vadovė Ieva Kokoreva. 

„Žvelgdami į ekologinę dabartinę planetos situaciją ir iš jos kylančias gilėjančias problemas, didėjančią grėsmę žmonių visuomenei bei gamtai, argi mes galime jų sprendimus atidėti ateinančiai kartai? Argi mūsų vaikai sugebės išspręsti šias problemas ir laiku sustabdyti iškilusias grėsmes, jei mes to nepadarysime?“ -  klausia Planetos piliečių sąjungos įkūrėja Nijolė Gabija Wolmer,

Minėti socialiniai projektai kviečia žmones vienytis ir burtis aktyviam veiksmui jau dabar, nebedelsiant ir negalvojant „O ką aš vienas pakeisiu? O ką tai pakeis apskritai?“ „Turime pradėti veikti jau dabar, nedelsdami ir neaimanuodami!“ – teigia planetos piliečiai.

Artimiausia „Laimingas vanduo“ akcija gegužės 5 d. 18.30 val. Vilniuje Valakupių 2 -ajame paplūdimyje.

Ingrida Šimkuvienė,
Planetos piliečių sąjunga

Akcijos akimirkos.
Akcijos akimirkos.
Akcijos akimirkos.
Akcijos akimirkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius