Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 12

„Darom“ steigėjas pretenduoja gauti Kunigaikščio Gedimino apdovanojimą

Pilietinės švaros akcijos „Darom”, VšĮ „Geros valios projektai”, „Global Lithuanian Leaders” socialinio tinklo, „NVO Avilys” bendrosios visuomeninių projektų darbo erdvės, portalų Aukok.lt, Pagalbadaiktais.lt, Pagalbareklama.lt steigėjų gretose figūruojantis Tadas Langaitis pretenduoja gauti Kunigaikščio Gediminio vardo apdovanojimą už pasiekimus socialinės infrastruktūros vystymo srityje.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Pilietinės švaros akcijos „Darom”, VšĮ „Geros valios projektai”, „Global Lithuanian Leaders” socialinio tinklo, „NVO Avilys” bendrosios visuomeninių projektų darbo erdvės, portalų Aukok.lt, Pagalbadaiktais.lt, Pagalbareklama.lt steigėjų gretose figūruojantis Tadas Langaitis pretenduoja gauti Kunigaikščio Gediminio vardo apdovanojimą už pasiekimus socialinės infrastruktūros vystymo srityje.

Savanorystė – savęs realizavimas

Paklaustas, kodėl jau ketvirtus metus užsima savanoriška veikla, Tadas Langaitis atsako: „Iš esmės mes visi norime realizuoti save taip, kad mes, mūsų vaikai ir anūkai gyventų geresniame pasaulyje, ir mums visiems yra svarbu, kad šis savęs realizavimo procesas būtų malonus.”

Iniciatyvus daugelio savanoriškų projektų įkūrėjas pasakoja, kad jau seniai tikėjo, jog užsidirbti gyvenimui pakankamai pinigų nėra itin sudėtinga, svarbu nuosekliai siekti savo tikslo. T. Langaitis turėjo tikslą - baigti mokslus Stokholmo ekonomikos mokykloje ir įgytų žinių pagalba uždirbti pakankamai pinigų, kad vėliau galėtų užsiimti norima veikla. Jis įsitikinęs, kad dirbti norimą bei mylimą darbą yra daugelio žmonių svajonė.

Reikalingi pinigai ir šaldytuvai

Prieš kelis metus, per šv. Kalėdas vietoje materialių dovanų artimiesiems ir draugams pašnekovas su žmona nusprendė paaukoti jų vardu. Supratę, kad tokios paslaugos Lietuvoje nėra, jiedu savo lėšomis įkūrė labdaros organizaciją „Geros valios projektai” bei aukojimo portalą Aukok.lt. „Mes tiesiog skatinam žmones pirkti ne beverčius niekučius, o aukoti tiems, kuriems iš tiesų reikia pagalbos, – šios idėjos esmę atskleidžia T. Langaitis. – Vieną kartą pabandęs pajunti šio veiksmo prasmę bei vertę ir  daugiau nebegrįžti į Kalėdines lenktynes šluojant beverčių daiktų lentynas prekybos centruose. Dėl to prasmingai dovanojančių skaičius auga. Žmonės jau kviečia aukoti jų mėgstamam socialiniam projektui per savo gimtadienius ar vardadienius. Lietuvoje vystosi protingo dalijimosi, sąmoningo socialinės atskirties mažinimo kultūra.”

Įgyvendinus pirmąją, atsirado ir antroji iniciatyva – portalas Pagalbadaiktais.lt. Ši svetainė skirta dovanoti daiktus. Čia skelbiami skurstančiųjų poreikiai, o kiti gali dovanoti jiems tuos reikalingus daiktus. „Pasaulyje yra daug projektų, kurie siūlo miestiečiams, turintiems perteklinių daiktų, paaukoti juos tiems, kuriems trūksta. Tačiau dažnai tokia pasiūla nesutampa su tikrąją skurstančiųjų paklausa. Jeigu reikalinga skalbimo mašina ar virdulys, televizorius problemų neišspręs. Todėl buvo sukurtas unikalus projektas, kurio esmė – kviesti padovanoti reikalingus daiktus tiems, kuriems jų tikrai reikia. Reikmes renka ir tikrina 200 specialiai apmokytų projekto savanorių visoje Lietuvoje.”

Pasak pašnekovo, šiuo metu reikalingausias daiktas yra šaldytuvas. Jo neturi apie 80 portale užsiregistavusių skurstančių šeimų.

Tokia iniciatyva ne tik padeda skurstantiems, bet ir praturtina negalią turinčių žmonių gyvenimą. „Esu matęs pavyzdžių, kai padovanojus kompiuterį ir interneto prieigą žmonėms su fizine negalia, jų gyvenimas tiek emociškai, tiek materialiai prasideda tarsi iš naujo. Jie ne tik susiranda virtualų darbą, bet ir atranda sociumą, būdą bendrauti su žmonėmis, atranda savo socialinį ratą, tampa pilnaverčiais visuomenės nariais, pradeda save realizuoti netikėčiausiose srityse”, – kalba T. Langaitis.

Skirtingos iniaciatyvos viename biure

Pernai sukurtas projektas „NVO Avilys”, skirtas susiburti įvairioms organizacijoms į bendrą darbo erdvę. Čia darbo vieta per mėnesį kainuoja 100 Lt ir, pasak idėjos inciatoriaus, yra labai patogi startuojančioms naujoms visuomeninėms organizacijoms ar projektams. „NVO Avilyje” šiuo metu dirba apie 40 žmonių prie keliolikos socialinių projektų.

„Čia vienoje vietoje su įvairiais projektais dirba daug skirtingų žmonių, turinčių skirtingų gebėjimų, dažnai jie dalinasi savo patirtimi, savo žiniomis, gvildena bendras įdėjas. Pasaulyje iš tokių avilių gimsta dideli ir reikšmingi dalykai”, – pasakoja T. Langaitis.

Jau penkis balandžius iš eilės Lietuva tvarkosi

Plačiausio visuomenės susidomėjimo sulaukė aplinkos tvarkymo iniciatyva „Darom”. Šiemet visuotinis Lietuvos tvarkymas vyks penktą kartą. T. Langaitis pasakoja, kad pagrindinis “Darom” akcijos tikslas yra bendruomeniškumo ir pilietiškumo ugdymas. „Šiukšlių rinkimas yra tik priemonė, – sako jis. – Esmė ta, kad žmonės susiburia ir daro kažką bendrai. „Darom” pagalba susikuria bendruomenės, atsakingumas už savo kiemo ir apskritai už savo šalies aplinką”. Ši akcija suvienijo per 150 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Pusė mūsų smegenų – ne Lietuvoje

Savanoriškų projektų iniciatorius atkreipė dėmesį ir į situaciją, susiklosčiusią su talentingais lietuvių kilmės žmonėmis, profesionalais, dirbančiais ir gyvenančiais kitose šalyse. „Aš pats ilgą laiką dirbau ne Lietuvoje ir turiu tokių draugų. Vieni yra grįžę, kiti ne, – teigia T. Langaitis. – Valstybėje priimami sprendimai galvojant puse galvos. Mano manymu, pusė mūsų smegenų yra ne Lietuvoje, gyvenam tarsi du smegenų pusrutuliai, kurie tarpusavyje nebendrauja. Didžioji dalis mūsų specialistų, dirbančių užsienyje nori prisidėti prie Lietuvos situacijos gerinimo, tačiau dirbdami Lietuvoje tai ignoruojame. Man be galo keistas toks elgesys.”

T. Langaitis teigia, kad dažniausiai užsienyje gyvenančių lietuvių galimybės prisidėti prie Lietuvos gerovės baigiasi paaukojimu labdarai. “Žmonės siūlosi padėti (žiniomis, ryšiais), o jų pagalba Lietuvoje kartais tiesiog atstumiama”, – teigia pašnekovas. Šiai problemai spręsti, po visą pasaulį išsibarsčiusius, bet Lietuvą mylinčius protus burti bendram darbui buvo sukurtas projektas „Global Lithuanian Leaders”.

Šios iniciatyvos tikslas yra pritraukti profesionalus iš užsienio, ne tik lietuvius, bet ir kitų šalių piliečius, kuriems rūpi mūsų šalis. Šie žmonės gali nuveikti labai daug. Pagrindinis klausimas – kaip sugebėti juos įtraukti į bendrą darbą, ypač išvykusius ir daug pasiekusius lietuvius. „Talentų visame pasaulyje turime labai daug, kartais tai net glumina, – sako T. Langaitis. – Pavyzdžiui prie dalelių greitintuvo Šveicarijoje dirba mokslininkai iš viso pasaulio. Aukščiausiame lygyje ten darbuojasi du lietuviai mokslininkai – tai yra fantastika.”

Neverta tikėtis, kad kažkas kitas išspręs mūsų problemas

Pasak p. Langaičio, svarbiausia yra turėti vieningą šalies ateities viziją, turėti šalies tikslus. „Nuo 2004 m., kai Lietuva įstojo į ES ir NATO, mano nuomone, nebeturime krypties. Dauguma šalies sričių neturi ilgalaikio matymo, – teigia pašnekovas. – Mes esam tarsi laivas sraunioje upėje, kuris keičiantis kapitonui plaukia tai į kairę, tai į dešinę, bet nemato, kur upė mus neša.”

T. Langaitis jau kuria ir ateities planus. „Norime sukurti atvirą piliečių forumą, kuris iš tiesų sugebėtų dirbti su ilgalaike šalies vizija, strategija, kurti priemones ir siektų jų įgyvendinimo. Nustokime laukti, kol kažkas kitas išspręs mūsų problemas – ragina jis. Tokio forumo tikslas yra sukurti bendravimo terpę, kurioje gimtų idėjos. Ilgalaikės šalies vizijos projektas vadinasi „Lietuva 2030”. Jo tikslas – padėti Lietuvai tapti šiuolaikiška bei patrauklia vieta dirbti ir gyventi mums visiems.

Kunigaikščio Gedimino vardo apdovanojimai

Kunigaikščio Gedimino vardo apdovanojimai pradėti organizuoti dar 2003 m. Šiemet, 9 kartą juos organizuoja Vilniaus regiono plėtros taryba. Įteikimo ceremonija įvyks sausio 16 d. 15:00 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje.

Pretendentų anketas šiems apdovanojimams teikia aštuonios (buvusios Vilniaus apskrities) savivaldybės: Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų bei Ukmergės savivaldybės, taip pat Vilniaus regiono profesinių sajungų bei darbdavių atstovai. Šiemet gautos 53 siūlomų pretendentų anketos.

Kasmet Kunigaikščio Gedimino apdovanojimai yra teikiami už pasiekimus keturiose nominacijų srityse: žmogiškojo kapitalo ugdymo, visuomeninio kapitalo (pilietiškumo) ugdymo, finansinio-gamybinio kapitalo stiprinimo bei socialinės infrastruktūros vystymo srityse. Nominacijų steigėja – Vilniaus regiono plėtros taryba ir jos partneriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius