Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 13

Dirbti du kartus greičiau? Tai įmanoma

„Susiburti kartu yra pradžia. Išlikti kartu yra progresas. Dirbti kartu yra sėkmė". (H.Ford)
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

„Susiburti kartu yra pradžia. Išlikti kartu yra progresas. Dirbti kartu yra sėkmė". (H.Ford)

Komandinis darbas, jo efektyvumo bei produktyvumo didinimas yra ne vieno vadovo išsūkis, reikalaujantis naujų, netradicinių sprendimų. IT bei mobilių technologijų srityje dirbančios bendrovės „Verozona" vadovas ir darbuotojai 9-ojo įmonės gimtadienio proga nusprendė įgyvendinti eksperimentą, kurio metu norėjo išbandyti, ar per parą laiko 8 žmonių komanda gali:

1. linksmai atšvęsti įmonės gimtadienį 2. pagaminti naują sistemos funkciją 3. suburti kolektyvą komandiniam darbui

Suburti kolektyvą gimtadienio šventei nebuvo sudėtinga, tačiau tuo pat metu siekėme patikrinti, kokie yra spontaniškos gamybos (ang. Agile) privalumai bei trūkumai. Įmonės darbuotojai (dauguma jų yra programuotojai) įprastai dirba pagal griežtai nustatytus planus, kiekvienas programuotojas yra atsakingas už tam tikras sistemos funkcijas. Eksperimento dieną tai turėjo pasikeisti.

Įmonės gimtadienio šventimui buvo simboliškai pasirinkta rugpjūčio 31 d. - rugsėjo 1 d. - naujų mokslo metų diena. Vakaras iš tiesų buvo linksmas bei pažymėtas aplodismentais, skirtais tą vakarą pergalę iškovojusiai Lietuvos krepšinio rinktinei.

Eksperimento rytas prasidėjo 10:20 val., kuomet visa komanda jau buvo pasiruošusi dirbti. Dienos tikslas buvo pagaminti naują, naudingą ir reikalingą sistemos funkciją. Kolektyvas pradėjo diskusiją, kurioje bendrai sprendė, kokią funkciją gaminti, kokią problemą, kuri kelia nepatogumų sistemos naudotojams, vertėtų išspręsti ir ką šią dieną būtų smagu sukurti. Po geros valandos buvo priimtas konkretus sprendimas.

Kelias valandas dar tvyrojo savotiškas chaosas, nes visi komandos nariai garsiai dalinosi idėjomis, skirstėsi užduotis, sprendė gamybos klausimus. Vėliau atmosfera nurimo ir buvo girdėti tik klaviatūros skleidžiami garsai, kurie nurimo pietų metu. Po pietų darbai intensyviai tęsėsi toliau. 17:00 val. problemų vis dar kėlė gamybos metu likusios klaidos, kurias komanda stengėsi kuo greičiau išspręsti. Ir galiausiai 18:00 val. darbas buvo baigtas.

Pajusti visos dienos rimtą, galite video reportaže.

Dienos rezultatas: • Pagaminta sistemos, kodiniu pavadinimu „Beedo", vidinių pranešimų funkcija - pranešimai nebesiunčiami el.paštu, o matomi pačioje sistemoje. • Per 64 val. (8 žmonių, 8 darbo valandos) pagaminta tai, kas vidutiniškai užtruktų 120 val., jeigu tokia funkcija būtų gaminama įprastiniu įmonėje projektų gamybos ritmu. • Komanda pajuto, ką reiškia dirbti bendrai ir buvo suvienyta vieno labai konkretaus tikslo.

Dienos pamokos: • Nuspręsti, ką gaminti/kurti, reikėtų prieš prasidedant spontaniškos gamybos dienai, nes tai padėtų sutaupyti laiką, skirtą diskusijoms, o ir diena prasidėtų aiškesniu tikslu. Tad komanda vakare galėjo ne tik stebėti krepšinio varžybas, bendrauti, bet ir skirti truputį laiko diskusijai apie tai, ką gaminsime kitą dieną. • Darbo aplinkas reikėtų paruošti iš anksto, ypatingai jeigu darbas vyksta ne biuro aplinkoje. • Programuotojai gamybos metu turi matyti būsimą įrankio vaizdą prieš akis • O pradėjus dirbti, reikia nustoti diskutuoti ir įgyvendinti sukurtas užduotis

„Verozona" gimtadienio šventė, tapusi eksperimentu, parodo, kad suvienyti komandą bendram tikslui galima be didelių investicijų ar profesionalų pagalba. Kitokios darbo dienos formatas leido darbuotojams atsipalaiduoti, padirbėti didelėje komandoje: išklausyti visų komandos narių, kartu priimti sprendimus ir įgyvendinti užduotis. Ir, žinoma, dienos tikslas buvo pasiektas - pagaminta nauja sistemos funkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius