-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 21

Dovydo ir Galijoto kova asmens duomenų apsaugoje – kas nugalėjo?

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė nutarimą byloje C-131/12 Google Spain SL, Google Inc. / Agencia Española de Protección de Datos, Mario Costeja González, dėl neteisėto...
Dovydo ir Galijoto kova asmens duomenų apsaugoje - kas nugalėjo?
Dovydo ir Galijoto kova asmens duomenų apsaugoje - kas nugalėjo?

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė nutarimą byloje C-131/12 Google Spain SL, Google Inc. / Agencia Española de Protección de Datos, Mario Costeja González, dėl neteisėto asmens duomenų viešinimo internetinėje erdvėje, kuriuo JAV internetinės paieškos gigantė „Google“ buvo įpareigota pašalinti asmens duomenis, kurie yra pasenę ir daugiau nebereikšmingi.

Viskas prasidėjo nuo to, jog 2010 m. Ispanijos pilietis M. Costeja González kreipėsi į Agencia Española de Protección de Datos (Ispanijos duomenų apsaugos agentūra) su skundu dėl La Vanguardia Ediciones SL (įmonė, kuri dideliu tiražu Ispanijoje, be kita ko, Katalonijos regione, leidžia dienraštį), ir „Google“ veiksmų. M. Costeja González nurodė, kad internautui atlikus M. Costeja González asmenvardžio paiešką per „Google“ grupės paieškos variklį (angl. Google Search), kaip rezultatas pateikiamos nuorodos į 1998 m. sausio ir kovo mėn. dienraščio La Vanguardia puslapius, kuriuose skelbiama apie areštuoto nekilnojamojo turto pardavimo aukcioną, vykdytą išieškant M. Costeja González nesumokėtą socialinės apsaugos srities skolą. Kadangi skola, dėl kurios jam taikytas areštas, jau sumokėta prieš daug metų ir nebėra poreikio toliau tai minėti, M. Costeja González prašė įpareigoti „Google“ pašalinti arba paslėpti jo asmens duomenis, kad šie nebūtų pateikiami paieškos rezultatų sąraše.

Išnagrinėjus bylą Teisingumo Teismas konstatavo, jog „Google“ yra laikomas duomenų valdytoju, todėl jis privalo užtikrinti asmens duomenų naujumą ir adekvatumą nepaisant to, jog informacija apie ieškomą asmenį yra patalpinta trečiųjų asmenų tinklalapiuose. Kadangi paieškos metu surandama daug informacijos, kuri apima daugelį žmogaus privataus gyvenimo aspektų, internautai gali susidaryti daugiau ar mažiau išsamų duomenų subjekto profilį. Kaip pažymi Teisingumo Teismas, duomenų subjekto teisės paprastai yra viršesnės už internautų interesus, todėl duomenų subjektas turi teisę prašyti, kad jo duomenys iš internetinės paieškos rezultatų būtų pašalinti.

Straipsnį parengė teisinių ir personalo paslaugų bendrovė HOROS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius