Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 06

Durų nepastebėjęs ir su visais stiklais į lauką išėjęs vaikas atsidūrė ligoninėje

Į ikrauk.lt redakciją pirmadienio popietę kreipėsi skaitytojas Tomas. Vyras atsiuntė fotografiją, užfiksuotą sostinės Fizikų gatvėje esančiame naujos statybos daugiabutyje. Čia iš...
Temos: 2 Vaikai Durys

Į ikrauk.lt redakciją pirmadienio popietę kreipėsi skaitytojas Tomas. Vyras atsiuntė fotografiją, užfiksuotą sostinės Fizikų gatvėje esančiame naujos statybos daugiabutyje. Čia iš lifto laukan bėgęs vaikas nepastebėjo uždarų stiklinių durų, tad trenkęsis į stiklą į lauką griuvo su visais stiklais. 

„Vaikas bėgo iš lifto į kiemą ir nepamatė, kad durys uždaros. Todėl su tuo stiklu ir išbėgo. Vaikas smarkiai apsipjaustė, bei iš mano matyto vaizdo – atrodo, susilaužė ranką“, – redakcijai rašė Tomas pridurdamas, jog pačiam atrodo, kad vaikas taip ir pusiau perpjautas likti galėjo. Šiuo metu mažametis yra ligoninėje.

„Puikiai žinau, kad kritinėse zonose stiklas turi būti sustiprintas bei grūdintas. Tačiau klausimas, ar pirmas aukštas – kritinė zona?“ – domisi Tomas.  

Ikrauk.lt susisiekė su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos atstove ryšiams su visuomene Vida Aliukoniene, kuri išaiškino, kaip turėtų būti žymimos tokios stiklinės durys. 

"Statybos techniniame reglamente STR 2.02.02:2004 „Visuomeninės paskirties statiniai“ nurodyta, kad stiklinės durys, pertvaros ar vitrinos turi būti apsaugotos nuo galimo susidūrimo, įrengiant saugos priemones ar įspėjamuosius ženklus.

Reikalavimai naujų ir rekonstruojamų pastatų išorinių durų projektavimui nustatyti kitame statybos techniniame  reglamente STR 2.05.20:2006 „Langai ir išorinės įėjimo durys“. Šiame reglamente nurodyta, kad, kai įstiklinimas nėra aiškiai pastebimas, nes nėra skersinių, statramsčių, didelių rankenų arba įstiklinimo vidinio suskirstymo elementų, jis turi būti pažymėtas. Ant įstiklinimo turi būti gerai matomi ženklai arba užrašai nuo 600 mm iki 1500 mm aukštyje virš grindų lygio.

Išorinėms durims įstiklinti naudojamas paprastasis, laminuotasis, grūdintas arba vielos tinklu armuotas stiklas, įvertinus:

pastato patalpų paskirtį ir jų naudotojų veiklos intensyvumą, t. y. galinčių prieiti prie kritinėse padėtyse esančio įstiklinimo žmonių kiekį ir jų veiklą;
stiklo atsparumą smūgiui ir dužimo būdą;
kritinėse padėtyse esančio stiklo matmenis.

Stiklo saugumas apibūdinamas stiklo atsparumo smūgiui ir stiklo dužimo būdo klasėmis. Saugus stiklas – stiklas, išbandytas ir klasifikuotas pagal LST EN 12600:2003 „Statybinis stiklas. Bandymas švytuokle. Lakštinio stiklo smūginio bandymo metodas ir klasifikavimas“.

Jūsų nurodytas atsitikimas įvyko pastatytame statinyje. Vadovaujantis Statybos įstatymo 42 straipsnio nuostatomis, tokių statinių naudojimo priežiūrą vykdo savivaldybės administracija. Neaišku, ar įstiklintos durys buvo numatytos statinio projekte, ar jos įrengtos pagal projekto sprendinius, ar pakeistos (visos ar tik stiklas) vėliau ir pan. Tik priklausomai nuo šių aplinkybių nustačius stiklo sudužimo priežastį (-is) ir reikalavimus, kurių neatitiko durys, būtų galima ieškoti atsakingų asmenų ir svarstyti sankcijų taikymo klausimus" - paaiškino moteris. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius