Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 13

Elektroninė sveikatos ateitis: virtualūs receptai ir nuotolinės konsultacijos

Siekiant supaprastinti sveikatos paslaugų prieinamumą ir patogumą, daugelis jų perkeliamos į elektroninę erdvę. Jau šiandien internetu galime registruotis pas gydytoją ar rasti išsamią informaciją apie vaistus, o artimoje ateityje, sukūrus elektroninę sveikatos istoriją, tiek pacientai, tiek gydytojai internete galės pasiekti visą su sveikatos priežiūra susijusią informaciją apie žmogų, naudoti elektroninius receptus bei nuotolines konsultacijas.
Temos: 1 Receptai

Siekiant supaprastinti sveikatos paslaugų prieinamumą ir patogumą, daugelis jų perkeliamos į elektroninę erdvę. Jau šiandien internetu galime registruotis pas gydytoją ar rasti išsamią informaciją apie vaistus, o artimoje ateityje, sukūrus elektroninę sveikatos istoriją, tiek pacientai, tiek gydytojai internete galės pasiekti visą su sveikatos priežiūra susijusią informaciją apie žmogų, naudoti elektroninius receptus bei nuotolines konsultacijas.

„Paskutinius keletą metų Lietuvos sveikatos sistema iš esmės atnaujinama. Kaip ir visoje visuomenėje, taip ir sveikatos apsaugos srityje, vis reikšmingesnės tampa informacinės technologijos. Su jomis susijusios ir diegiamos inovacijos - iki 2014 m. Lietuvoje bus baigta kurti e. sveikatos sistema", - tvirtina Sveikatos apsaugo ministerijos Bendrųjų reikalų departamento E. sveikatos skyriaus vedėjas Normantas Dučinskas.

Pasak N. Dučinsko, dauguma piliečių jau naudojasi e. sveikatos sistemos naujove - elektronine registracija pas gydytojus. Tai yra patogu ir greita, kadangi norint užsiregistruoti nereikia vykti į polikliniką bei stovėti eilėje prie registratūros arba gaišti laiką derinant konsultacijos laiką telefonu. Lengvai ir greitai rasti įvairiose Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių specialistų laisvus apsilankymų laikus, pasirinkti sau patogų konsultacijos laiką ir užsiregistruoti priėmimui galima bet kuriuo paros metu ir netgi nepakilus nuo kėdės. Pakanka apsilankyti interneto svetainėje, pasiekiamoje adresu www.sergu.lt.

Medikai taip pat spėjo pajusti e. sveikatos projektų naudą. Vieninga ligoninės ar poliklinikos informacinė sistema jau leidžia nukreipti ir realiuoju laiku užregistruoti pacientus pas kitus specialistus. Be to, kai kuriose sveikatos įstaigose gydytojai neišeidami iš kabineto gali patikrinti ir pacientų klinikinių tyrimų duomenis.

Pasak Sveikatos apsaugo ministerijos Bendrųjų reikalų departamento E. sveikatos skyriaus vedėjo, saugi ir vieninga elektroninė sveikatos sistema yra naudinga šimtams tūkstančių žmonių. Sistemos naudotojai bus visi sveikatinimo veiklos dalyviai: sveikatinimo veiklą vykdančios įstaigos, gydytojai ir pacientai, vaistinės, valstybinė ligonių kasa, valstybės registrai.

E. sveikatos srities uždaviniai - sukurti standartizuotą elektroninę įrašų apie sveikatos būklę sistemą, skatinti informacijos mainus ir standartizaciją, įsteigti informacinius sveikatos priežiūros tinklus, siejančius sveikatos priežiūros paslaugų teikimo vietas, kad būtų galima koordinuotai reaguoti į grėsmes sveikatai bei užtikrinti internetines sveikatos priežiūros paslaugas. Pasak Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) direktoriaus Valdo Kišono, e. sveikatos srityje įgyvendinami projektai prisideda prie sveikatos priežiūros paslaugų kokybės gerinimo.

„E. paslaugų plėtra sveikatos apsaugos srityje padidina skaidrumą ir mažina klaidų tikimybę, sutaupo daug brangaus laiko tiek gydymo įstaigų darbuotojams, tiek pacientams", - teigia IVPK direktorius.

N. Dučinsko teigimu, ateityje e. sistema leis elektroniniu būdu kaupti, perduoti ir gauti tyrimų rezultatus bei medicininius vaizdus, todėl medicinos darbuotojai galės operatyviai teikti ir gauti paciento sveikatos informaciją apie kraujo grupę, alergijas, persirgtas ligas.

Gydytojai taip pat galės registruoti ligonio apsilankymo priežastis, nusiskundimus ir sveikatos problemos simptomus, išrašyti pacientui elektroninį receptą, su kuriuo vaistinėje ligonis galės gauti vaistus.

Pacientai elektroninės sveikatos portale, saugiai save identifikavę, galės peržiūrėti savo elektroninės sveikatos istorijos duomenis, bendrauti elektroniniu būtu su sveikatos profesionalu neišeidami iš namų, netgi gauti jo konsultaciją.

„E. sveikatos sistema sudarys sąlygas telemedicinos paslaugoms, tokiu būdu taps įmanomos gydytojų konsultacijos dėl tyrimų įvertinimų ir gydymo taktikos su aukščiausio lygio centrais tiek Lietuvoje tiek ir už jos ribų, pacientui nebereiks važinėti iš ligoninės į ligoninę, o tyrimus įvertinę aukštos kvalifikacijos specialistai suteiks konsultacijas elektroninėmis e. sveikatos priemonėmis", - sako N. Dučinskas.

Elektroninė sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema (ESPBI IS) yra pagrindinė Lietuvos e. sveikatos sistemos įgyvendinimo priemonė - Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos organizacinių, techninių ir programinių priemonių, skirtų pacientų elektroninėms sveikatos istorijoms centralizuotai formuoti, naudoti ir kaupti ir jomis keistis tarp sveikatinimo veiklą vykdančių įstaigų, jų specialistų ir kitų darbuotojų, visuma. ESPBI IS valdo LR Sveikatos apsaugos ministerija. Projektą numatomą įgyvendinti iki 2014 m. pabaigos. ESPBI IS diegimas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis per Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems" priemonę „Elektroninės sveikatos paslaugos".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius