Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 25

Emigracijos ir nedarbo stabdymas – nemokamo aukštojo mokslo kaina?

Emigraciją ir nedarbą siūloma stabdyti perpus mažinant valstybės finansuojamų vietų skaičių aukštosiose šalies mokyklose.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Emigraciją ir nedarbą siūloma stabdyti perpus mažinant valstybės finansuojamų vietų skaičių aukštosiose šalies mokyklose. Lietuvos studentų sąjunga kritiškai vertina Seimo nario Andriaus Burbos siūlymą pateiktą birželio 22d. Seime vykusioje diskusijoje dėl rezoliucijos „Dėl Lietuvos Respublikos demografinės padėties gerinimo ir emigracijos stabdymo" .

„Siūlymas stabdyti emigraciją ir mažinti nedarbą nemokamo aukštojo mokslo kaina atrodo mažiausiai neadekvatus ir prasilenkiantis su logika. Perpus sumažintas valstybės finansuojamų vietų skaičius gali tik paskatinti didesnę jaunuolių emigraciją. O darbo rinkoje tokie sprendimai po 4-5 metų Lietuvoje gali atsiliepti kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu", – Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis komentuoja Seimo nario siūlymą.

Taip pat kyla abejonių dėl tokių siūlymų atitikties Konstitucijai, kurioje teigiama, jog aukštasis mokslas yra prieinamas visiems gerai besimokantiems piliečiams. Būtina akcentuoti ir tai, jog Europos Sąjungoje visos valstybės narės skatinamos aukštąjį mokslą išskirti prioritetine šalies veikla ir aktyviau didinti šios srities finansavimą.

Šiuo tikslu Lietuvos studentų sąjunga artimiausiu laiku pateiks siūlymus, kuriuos įgyvendinus jaunuoliams būtų daugiau paskatų rinktis Lietuvą, kaip savo studijų šalį. Kartu studentų atstovai pasiūlys, kaip galima būtų motyvuoti išsilavinusius asmenis realizuoti save Lietuvoje, panaudojant įgytą išsilavinimą.

Seimo narių ir studentų diskusijoje dėl pasiūlytos A. Burbos rezoliucijos Lietuvos studentams atstovavo Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis, Studentų sąjungos akademinio proceso ir socialinių reikalų koordinatorė Miglė Liorančaitė, Kauno kolegijos Studentų atstovybės prezidentas Robertas Juškys ir Lietuvos edukologijos universiteto Studentų atstovybės prezidentas Vadim Chleborodov.

Primename, jog Seimo nariai A. Burbos rezoliuciją „Dėl Lietuvos Respublikos demografinės padėties gerinimo ir emigracijos stabdymo" palaiko. Rezoliucija po pateikimo Seimo posėdyje nebuvo atmesta, o grąžinta tobulinti ir vėliau svartyti iš naujo. A. Burba Seime paskirtas vietoje buvusio parlamentaro Lino Karaliaus, kuris per apkaltą neteko Seimo nario mandato. Andrius Burba priklauso Tautos prisikėlimo partijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius