-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 11

Gandrinių šventė būriais vilniečių netraukė (nuotraukos)

Savaitgalį Lietuvos ornitologų draugija kvietė į Vilniaus Sereikiškių parką paminėti Gandrinių šventės. Tačiau, anot reporterės Auksės, šventėje stoviniavo vos kelios šeimos ir negausus būrelis vaikų. Kas kliudo miestiečiams apsilankyti senolių taip vertintose šventėse?
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Kovo 25-oji lietuviui turėtų būti ypatinga diena, nes apytikriai tą dieną į Lietuvą parskrenda gandrai. Kaip teigia senoliai, gandro sugrįžimas tokia didelė šventė, kad „net paukščiai tądien lizdų nesuka“.

Balandžio 9 dieną Lietuvos ornitologų draugija kvietė į Vilniaus Sereikiškių parką, kur vyko Gandrinių šventė. Šio renginio metu dalyviai žaidybine forma galėjo artimiau susipažinti su baltuoju gandru. Taip pat galėjo sužinoti apie kitų paukčių migracijos kelią, jų priežiūrą bei globą. Šio renginio tikslas buvo ne tik supažindinti su paukčiais, bet ir priminti gražius ir prasmingus mūsų senolių, patyrusių žemdirbių tradicijas bei papročius.

Gandro sugrįžimas mūsų senoliams turėjo ypatingą reikšmę: Gandro sugrįžimui ruošdavosi iš anksto stengdamiesi prisivilioti į savo kiemą. Ir ne bet kokį pagrindą lizdui sukti iškeldavo. Įkeltos į medį akėčios ir ant jų apsigyvenę gandrai - būsiąs geras javų derlius. Kad sektųsi kelionės gandralizdžiui medyje ar ant trobos įtaisydavo seną ratą. Kad nesirgtų, nekristų gyvuliai, pritaisydavo ratą ant tvarto. O kad paukščiai pasirinktų būtent jų kiemą, į iškeltą gandralizdį įdėdavo sidabrinių pinigėlių.

Senoliai tikėjo gamtos ženklais, o kuo tiki dabartinis žmogus? Akcijomis prekybos centruose?

Laikrodis rodo 15.30 val. Skubu į Sereikiškių parką ir viliuosi, kad nieko nepraleidau ir dar spėsiu į patį šventės įkarštį. Viltis pasitvirtino: nieko nepraleidau... Nes nebuvo ko. Tikėjausi rasti žmonių minią, bet teko labai nusivilti. Prie pat įėjimo stoviniavo kelios šeimos ir negausus vaikų būrelis. Gal kliūtis buvo oras? Bet juk žaidimai, užduotys ir arbata tikrai nebūtų leidusi sušalti. Žiūri į negausų žiūrovų būrelį ir susimąstai apie visas senolių tradicijas. Juk lietuviai tokie tikintys ir tradicijų saugotojai. O gal tiksliau tokie buvo, nes dabar trykštame noru kuo labiau įsilieti į Vakarų pasaulį. Gyvenimo būdas, mada – visa tai kvepia Vakarų šalimis ir kuo toliau, tuo labiau.

O gal šventė būtų pavykusi, jei būtų rengiama prekybos centre? Juk savaitgaliais lankytojų prekybos centruose tikrai netrūksta (nors netrūksta ir įprastą dieną). Bet Gandrinės – tai gamtos atbudimo šventė. Tai kodėl turėtume grūstis į sausakimšą patalpą? O gal tiesiog mes pamiršome senąsias tradicijas ir puoselėjam naujas – komercijos magnatų sukurtas tradicijas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius