-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 16

Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą išgirsti

„Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti“, – ši liaudies išmintis tinka ir ugdant mažiausiųjų visuomenės narių – pradinių klasių moksleivių – ekologinį sąmoningumą....

„Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti“, – ši liaudies išmintis tinka ir ugdant mažiausiųjų visuomenės narių – pradinių klasių moksleivių – ekologinį sąmoningumą. Trakų savivaldybės iniciatyva Trakų pradinės mokyklos moksleiviai gražų birželio pradžios pirmadienio rytą vyko į ekskursiją: į atliekų perdirbimo gamyklą „EMP Recycling“ ir Kazokiškių sąvartyną.

Kokios staigmenos laukė moksleivių ir pedagogų?

Retai susimąstome, kad aplinkos išsaugojimas priklauso nuo mūsų pačių pastangų ir, šiuo konkrečiu atveju, nuo mūsų noro rūšiuoti atliekas namuose ir nešiukšlinti. Atliekų perdirbimo gamykloje apie pavojingų atliekų – elektros ir elektroninės įrangos perdirbimą moksleiviams pasakojo UAB „EMP Recycling“ rinkodaros specialistė Rasa Buslavičienė. Moksleiviai susidomėję apžiūrinėjo atvežtus perdirbti senus šaldytuvus, televizorius, kompiuterius, ir kitus buities prietaisus, elektros laidus.

Vaikai ne tik pamatė, kokie dideli atliekų kiekiai pasiekia atliekų perdirbimo įmonę, bet ir stebėjo, kaip moderniais įrenginiais iš elektros ir elektronikos prietaisų atskiriamos pavojingos atliekos, kaip išrūšiuojamos tų prietaisų sudėtinės dalys, kaip elektros ir elektroninė įranga tampa žaliava naujiems gaminiams. Kaip pasakojo Rasa Buslavičienė, gamykloje vien freono perdirbta ir surinkta tiek, kad išsaugotas ozono sluoksnis lygus tokio dydžio dangaus skliautui, kaip 10 Lietuvos teritorijų, o perdirbti šaldytuvai užklotų 16 ha plotą.

Po išsamios paskaitos apie atliekų perdirbimą moksleiviai ir pedagogai vyko į regioninį Kazokiškių sąvartyną. Tiek pedagogus, tiek mokinius nustebino didžiuliai sąvartyne tūnantys nerūšiuotų atliekų kalnai. Kaip pasakojo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) gamybinio proceso tarnybos vadovas Osvaldas Markevičius, atliekų, patenkančių į sąvartyną, skaičius – įspūdingas: „Nuo sąvartyno atidarymo 2007 metais iki šios dienos į jį atvežta per 1,7 mln. tonų nerūšiuotų atliekų. O anksčiau veikusiame Kariotiškių sąvartne per 30 metų buvo sukaupta apie 3 mln. tonų atliekų“.

Į sąvartyną turėtų patekti tik tos atliekos, kurios neperdirbamos, nepanaudojamos kitaip (energijai gauti). Svarbu iš bendro komunalinių atliekų kiekio atskirti virtuvės atliekas ir jas kompostuoti, pakuotės atliekas išrūšiuoti – taip sumažinsime atliekų, patenkančių į sąvartyną, kiekius.

Projekto „Rūšiuoju atliekas – saugau gamtą“ vadovė Lijana Kanarskienė įsitikinusi, jog ekskursija į sąvartyną reikalinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems: „Šiukšlinimo ir gamtos teršimo mastų suvokimas priverstų susimąstyti, todėl daugiau visuomenės narių taptų socialiai atsakingi už mus supančią aplinką“, – pastebėjo ji.

„Rūšiuoju atliekas – saugau gamtą“ vyko Trakų savivaldybės ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigose. Vaikams vesta 17 praktinių edukacinių paskaitų su rūšiavimo pamokėlėmis, išdalyti 900 aplinkosauginio švietimo knygelių „Žaliųjų akinių paslaptis“. Projekto akcentas – ekskursija į Kazokiškių sąvartyną ir atliekų perdirbimo įmonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius