-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 15

Grafikos kūrėjams duris atvėrė moderniausia Baltijos šalyse laboratorija

Užbaigusi ketverius metus trukusį projektą, Vilniaus dailės akademija menininkų bendruomenei ir partneriams pristatė iš pagrindų atnaujintą Grafikos laboratoriją, kurią nuo šiol...
Temos: 1 Baltijos šalys

Užbaigusi ketverius metus trukusį projektą, Vilniaus dailės akademija menininkų bendruomenei ir partneriams pristatė iš pagrindų atnaujintą Grafikos laboratoriją, kurią nuo šiol galima vadinti moderniausia Baltijos šalyse.

Pasak Vilniaus dailės akademijos rektoriaus Audriaus Klimo, tokia vienoje vietoje sutelkta technine baze negali pasigirti nei Rygos ar Talino aukštosios meno mokyklos, nei kitos Lietuvoje veikiančios mokslo ar viešosios institucijos.

„Įsigyta nauja įranga gerokai praplečia grafikos meno kūrimo galimybes ir formato, ir tikslumo prasme. Taip pat, kiek leido projekto biudžetas, padidinome šioje laboratorijoje besidarbuojančių studentų ir dėstytojų saugumą ir patogumą. Artimiausioje perspektyvoje, užbaigę kelis likusius atnaujinimo darbus, sieksime Grafikos laboratorijai suteikti atviros prieigos statusą, kad joje savo idėjas galėtų realizuoti kuo daugiau menininkų“, – sako A.Klimas. Grafikos laboratorija yra viena iš 9 Vilniaus dailės turimų laboratorijų, kurių atvirą prieigą ateityje turėtų užtikrinti VDA meno ir dizaino inkubatorius.

Daugiau nei 500 kv. m. Grafikos laboratorijoje, į kurios atnaujinimą investuota beveik 0,6 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų, bus naudojamos ir šimtmečius skaičiuojančios, ir moderniausios staklės. Pažangiausias iš naujausių laboratorijos įrengimų – beveik 70 tūkst. Lt kainavęs “Polymetaal” ofortinis presas, leidžiantis giliaspaudės technika atspausti net 160x300 cm formato kūrinį. Tokia įranga šiandien gali pasigirti vos keliasdešimt savininkų pasaulyje, tarp kurių ir Kataro šeichas. Seniausia laboratorijos mašina – „Heinrich Steinberg“ litografinės staklės – nuo pagaminimo datos 1870-aisiais jau skaičiuoja 144 naudojimo metus.

Nauja įranga praturtino ir iškiliosios spaudos („Polymetaal” iškiliosios spaudos presas), plokščiosios spaudos (nešiojamas litografinis presas, UV ekspozicinis įrenginys ofsetinei litografijai) bei šilkografijos skyrius (UV įrenginys šilkografijos formų gamybai, nauji šilkografijos stalai ir džiovyklės). Taip pat ėsdinimo patalpoje kur naudojamos sveikatai kenksmingos medžiagos sumontuota ES sveikatos ir saugos reikalavimus atitinkanti traukos spinta, visoje laboratorijoje pakeista vėdinimo ir priešgaisrinė sistema, elektros instaliacija, apšvietimas, durys.

Atnaujintos grafikos laboratorijos atidarymo metu savo pirštų atspaudus paliko renginio svečiai. Ekskursijos dalyvių pabaigoje laukė staigmena – praplėšiamos simbolinės popierinės durys į naują ekspozicinę erdvę 5 MALŪNAI, įkurtą Grafikos katedros ir jos studentės Mildos Dainovskytės iniciatyva.

Tai 6-oji VDA ekspozicinė erdvė sostinėje ir 9-oji Lietuvoje, tačiau išsiskirianti originalia koncepcija – čia šeimininkaus patys studentai. „Tai eksperimentinė, netgi spontaniškoms ekspozicijoms atvira erdvė, apjungsianti įvairių specialybių studentų iniciatyvas. Tik laikas parodys, ar ši idėja reikalinga, pasiteisina, ar studentams užteks energijos užauginti ją iki galerijos“, – sako Grafikos katedros vedėja Marija Marcelionyte-Paliukė.

Atidarymo proga 5 MALŪNAI pristatė pirmųjų „Grafikos naktų“ rezultatų ekspoziciją. Jai atrinkti 9 darbai, kuriuos esami ir baigę VDA grafikos studentai kartu su dėstytojais ir laboratorijos specialistais sukūrė praėjusį penktadienį, per 8 valandas. Renginio metu gimė unikalus kūrinys – 150x250 cm formato lino raižinys “Šeimos portretas”, kurį kartu kūrė kelios dešimtys grafikų.

Pasak M. Marcelionytės-Paliukės, tai pirmas bendras tokios apimties grafikų kūrinys Grafikos katedros istorijoje. „Menininkai yra individualistai, ir sutelkti juos bendram reikalui ne taip paprasta. Žymiai lengviau rūsyje ir vienam“, – juokauja „Grafikos naktų“ iniciatorė.

VDA Grafikos katedros ištakos siekia 1805 m., kuomet Vilniaus universiteto Literatūros ir laisvųjų menų fakultete buvo įsteigta Raižybos katedra. Šiuo metu Grafikos katedroje studijuoja per 80 studentų. Susidomėjimas grafikos studijomis nemenksta – įstojusių skaičius pastaraisiais metais auga ir prilygsta grafinio dizaino ir tapybos pirmakursių skaičiui. VDA muziejaus fondas yra sukaupęs vertingų per kelių šimtų metų istoriją sukurtų katedros dėstytojų ir studentų darbų, kuriuos galima pamatyti VDA rengiamose parodose.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius