Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 06

Griežtesni techninių apžiūrų reikalavimai: ar velnias toks baisus, koks piešiamas?

Atlikti techninę pagyvenusio automobilio apžiūrą nuo kovo 1-osios tapo be galo sunku. Tokių kalbų prisiklausę vairuotojai į techninės apžiūros centrus dabar vyksta lyg į egzaminą....
Eilės prie techninės apžiūros centro „Tuvlita“ (JKalinsko nuotr.)
Eilės prie techninės apžiūros centro „Tuvlita“ (JKalinsko nuotr.)

Atlikti techninę pagyvenusio automobilio apžiūrą nuo kovo 1-osios tapo be galo sunku. Tokių kalbų prisiklausę vairuotojai į techninės apžiūros centrus dabar vyksta lyg į egzaminą. Ar tikrai reikalavimai tokie griežti, kad gali skaudžiai kirsti per kišenę?

GAZAS.LT: Didžiulės eilės prie techninių apžiūrų centrų, nuo kovo 1 d. įsigaliojo nauji reikalavimai.

Maniškė benzinu varoma „Toyota Corolla“ jau nebe pirmos jaunystės – skaičiuoja dvyliktus metus. Automobilis nesiožiuoja, tad ir pas meistrus retai kada paliekamas. Nebent reikėtų pakeisti tepalus ar „pakrapštyti“ važiuoklę.

Vis dėlto, laukdama prie Vilniaus techninės apžiūros centro „Tuvlita“, esančio Viršuliškių gatvėje, kiek nerimauju, ar kontrolieriai bus maloningi mano automobiliui. Maža kas – gal katalizatorius blogai veikia arba jo iš viso nėra (šį iš Prancūzijos atvarytą automobilį pirkau prieš aštuonerius metus), gal naujų reikalavimų neatitinka vairo mechanizmas, ratų guoliai, valytuvai ar stabdžiai. Skelbta, kad būtent tai dabar griežčiau tikrinama.

Gąsdino ir direktorius

„Nuo kovo 1-osios įsigaliojantys reikalavimai žada pakišti koją daugumai į mūsų stotis atvykstančių automobilių. Vairuotojai skuba, veržiasi į mūsų stotį, sutinka net iki dviejų su puse valandos lūkuriuoti eilėse“, – kodėl praėjusią savaitę techninių apžiūrų centrai buvo apgulti", – portalui GAZAS.LT vasario 28-ąją aiškino „Tuvlitos“ generalinis direktorius Povilas Imbrasas.

Paklaustas, kuri naujų reikalavimų dalis gali pridaryti daugiausia rūpesčių automobilių šeimininkams, P.Imbrasas nesiryžo įvardinti vienos priežasties. Tačiau kalba tąsyk natūraliai pasisuko apie katalizatorius.

„Patys suprantate potencialią problemą. Katalizatoriai superkami gana brangiai, o šio verslo reklamos plakatais nusėtas visas miestas“, – kalbėjo P.Imbrasas.

Dabar smarkiau sukioja ratus

Nors į apžiūrą registravausi iš anksto ir atvykau tiksliai paskirtu laiku, nuo eilės neišsisukau. Savo tikrintojo mano automobilis sulaukė tik po 45 minučių, apžiūra užtruko dar apie 15 minučių.

Apžiūros procedūros, iš pirmo žvilgsnio, įprastos: kontrolierius patikrino, ar yra vaistinėlė, gesintuvas, įspėjamasis ženklas, kaip veikia žibintai, koks išmetamų teršalų kiekis, išbandė stabdžius, apžiūrėjo važiuoklę. O kokie tie nauji reikalavimai?

„Va – anksčiau taip smarkiai ratų nesukiodavome, – ant keltuvo stovinčio automobilio ratus įnirtingai pasuko kontrolierius. – Ir padangas atidžiau apžiūrime.“

Katalizatorius – muilo burbulas?

O kaip dėl katalizatoriaus? Kontrolierius net pasišiaušė: „Jau pavargau visiems tą patį aiškinti. Muilo burbulas čia išpūstas kaip reikiant. Skambina man net patyrę automobilininkai. Klausia, ką, pavyzdžiui, daryti su žiguliuku, kuriame katalizatoriaus per amžius nebuvo. Negi dabar už tūkstančius pirkti? Kartoju: jeigu tai – pirmoji automobilio techninė apžiūra, tada taip, tikrinsime ar yra jo konstrukcijoje nurodytas katalizatorius ir kaip jis veikia. Jeigu tai antroji, trečioji ir t.t. apžiūra – jokio katalizatoriaus mes neieškome ir netikriname.“

Anot jo, daugiausia problemų dabar kils tiems, kurie ne naują automobilį pirko šiomis dienomis ir dabar bando atlikti pirmąją jo techninę apžiūrą Lietuvoje. „Turguje tai visi automobiliai be katalizatorių“, – įsitikinęs kontrolierius.

Paklausti, ar sugriežtėjus apžiūros reikalavimams, padaugėjo „išbrokuotų“ automobilių, techninės apžiūros centre dirbantys vyrai tik trūkčiojo pečiais – esą dar anksti tiksliai pasakyti. Kaip bebūtų,  mano „Toyota“ ir dar trijų tuo pačiu metu šiame centre tikrintų vairuotojų automobiliai griežtesnį egzaminą išlaikė.

Turi nuomonę šiuo klausimu? Nori papasakoti įspūdžius? Siųsk juos ikrauk@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius