Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 16

Išaugęs sergamumas kokliušu jau nusinešė 165 tūks. gyvybių

Penktadienį Katedros aištės praeiviai turėjo galimybę stabtelėti prie informacinės palapinės bei daugiau sužinoti apie visuomenės primirštą ligą – kokliušą. Kokliušas yra...
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Penktadienį Katedros aištės praeiviai turėjo galimybę stabtelėti prie informacinės palapinės bei daugiau sužinoti apie visuomenės primirštą ligą – kokliušą.

Kokliušas yra nesunkiai, ląšeliniu būdu plintanti kvėpavimo takų liga, kuria galima užsikrėsti bendraujant su jos platintojais, kurie kosti ar tiesiog kalba. 2009 metais kokliušu vien Kauno rajone susirgo 180 žmonių, o visoje Lietuvoje užfiksuoti 233 šios ligos atvejai. Pernai nuo šios ligos mirė 165 tūkst vaikų, tačiau Lietuvoje mirčių neužfiksuota.

Pagrindinis šiandien vykusio renginio tikslas buvo informuoti žmones: „Jei žmonės būtų labiau apsišvietę šioje srityje, galėtų greičiau reaguoti į aplinkinių negalavimus ir taip išsaugoti gyvybes. Kampanijos esmė yra atkreipti dėmesį, nors daugelis ligų yra nuslopintos, jos nėra galutinai pažabotos“ – pasakojo viena reginio organizatorių.

Kodėl apie kokliušą svarbu kalbėti būtent dabar?

Prieš keletą metų gydytojai Lietuvoje pastebėjo, kad žymiai padidėjo žmonių sergančių šia liga kiekis. Nerimą sukėlė tai ,kad kelis metus iki tol šios ligos atvejai buvo tik pavieniai, todėl buvo spėjama, kad sergamumas per ateinančius metus išaugs. Taip ir atsitiko.

Dažniausiai nuo šios ligos miršta maži vaikai. Anot palapinėje rodomo informacinio filmo, 75% kūdikių kokliušu užsikrečia nuo šeimos narių, o net 40 % jų šia liga užsikrečia nuo savo motinų.2008 metais kokliušu pasaulyje sirgo 16 mln. žmonių. Šis skaičius tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje kasmet auga, o ligos aukomis dažniausiai tampa kūdikiai. Dėl to visuomenėje yra paplitusi klaidinga nuomonė, kad kokliušu susirgti gali tik maži vaikai, nors ligos platintojais gali būti visokio amžiaus žmonės.

Kokliušas pasireiškia kaip paprastas peršalimas – sloga, kosuliu, tačiau 1 iš 3 atvejų daugiau nei savaitę besitęsiančio kosulio priežastis yra kokliušas. Vaiko negydant, per vieną dieną jį gali ištikti net 10 priepuolinių kosulių.

Vienas iš būdų apsisaugoti nuo tokios ligos yra skiepai, kurie ateityje šios ligos padėtų išvengti, o jeigu ne, palengvintų ligos eigą. Kai kuriose Europos šalyse vakcinacija nuo kokliušo yra privaloma, bet Lietuvoje ne.

Reporterė Izabelė Pukėnaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius