-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 24

Jaunieji Marijampolės lyderiai užkūrė „Savanorių fabriką“ (nuotraukos)

Sausio 20 dieną atviru forumu-diskusija „Savanorystės principai ir praktinė nauda“ startavo ES programos „Veiklus jaunimas“ finansuojamas projektas „Savanorių fabrikas“. „Projekto idėja – ugdyti jaunuosius savanorius kilo dar praėjusiais metais, kurie buvo paskelbti savanoriškos veiklos metais“, - teigia projekto vadovė Iveta Paludnevičiūtė.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Vygantas Dilys

Sausio 20 dieną atviru forumu-diskusija „Savanorystės principai ir praktinė nauda“ startavo  ES programos „Veiklus jaunimas“ finansuojamas projektas „Savanorių fabrikas“. „Projekto idėja – ugdyti jaunuosius savanorius kilo dar praėjusiais metais, kurie buvo paskelbti savanoriškos veiklos metais“, - teigia projekto vadovė Iveta Paludnevičiūtė.

„Aktyviai dalyvavome jaunimo organizacijų veikloje, lankėme ir patys organizavome įvairius seminarus ir pamatėme, kiek daug energingo, aktyvaus ir veiklaus jaunimo turime savo mieste. Pastebėjome, kad kartais tiek nedaug tereikia, kad jaunuolis „užsidegtų“ gera idėja, prisijungtų prie kitų ar kurtų pats, įgydamas naują patirtį. Dažnai savanoriška veikla padeda atrasti save, susipažinti su kitais ir suprasti, ko nori siekti savo gyvenime. Savanoriškos veiklos pagrindais mieste vykdoma jau nemažai tradicija tapusių jaunimo renginių – kasmetinė Marijampolės jaunimo organizacijų mugė „Nebūk už kampo“, „Muzika ir aš“, „Tavo miesto muzika“ ir daugelis kitų, kur jaunimas turi neribotą laisvę kurti, fantazuoti, veikti ir mokytis dirbdamas kartu su bendraminčiais“,- teigia Iveta Paludnevičiūtė.

„Savo projektu siekiame teoriškai ir praktiškai paruošti dvidešimties savanorių grupę bei įtraukti jaunimą į laisvalaikio praleidimo kūrybos procesą Marijampolėje, suteikti galimybes saviraiškai, kūrybai, ugdyti jų, kaip būsimųjų lyderių-savanorių įgūdžius, kuriuos jie perduos ir kitiems jaunuoliams“, - antrina Martynas Barkauskas, švietimo grupės savanorių lyderis.

Sausio 20d. forumo-diskusijos metu dalyviams apie savanorišką veiklą ir jos naudą pasakojo „Eurodesk Lietuva“ vadovas Evaldas Rupkus bei „Maltos ordino“ savanoriai iš Vilniaus: Ieva, Eitvydas ir Edvinas. E. Rupkus apžvelgė teisinį savanorystės reglamentavimą Lietuvoje, palygino mus su kitomis ES šalimis, paaiškino, kokios kompetencijos įgaunamos atliekant savanorišką veiklą bei pristatė tokios veiklos galimybes Lietuvoje ir ES. Jaunieji maltiečiai auditorijai pastebėjo, kad geras savanoris turi būti tam tikra prasme ir egoistas, siekiantis asmeninio tobulėjimo darydamas gerus darbus. Jų manymu, visa, kas atiduodama darant gerus darbus, sugrįžta šimteriopai geromis emocijomis bei įgautomis žiniomis.

Renginyje dalyvauti sutiko ir vizija apie įmonių socialinę atsakomybę pasidalino vienos didžiausių Marijampolės apskrityje įmonės UAB „Mantinga“ komunikacijos vadybininkė Viktorija Masaitytė – Audickė. Renginyje taip pat kalbėjo per Europos savanorių tarnybą į Lietuvą atvykę savanoriai iš Austrijos ir Turkijos. Jų teigimu, mūsų šalyje yra tam, kad praplėstų savo pasaulio suvokimo ribas, įgautų savarankiškumo ir suvoktų, ko nori iš gyvenimo. Keista ar nekeista, bet E. Rupkus ir Maltos ordino savanoriai šiuos dalykus taip pat įvardijo kaip, bene, svarbiausias savanorystės teikiamas kompetencijas.

Po pristatymų dalyviai buvo pakviesti užsiregistuoti į projekto metu organizuojamas savanorių grupes, kurios veiks švietimo, kultūros-meno ir sporto srityse. Jas koordinuos Martynas Barkauskas, Raimonda Bogužaitė ir Martynas Karpavičius. Anot projekto vadovės Ivetos Paludnevičiūtės, išties smagu matyti, kad į šias grupes užsiregistravo per trisdešimt jaunų žmonių. Merginos teigimu, tai jau savaime leidžia tikėtis gero projekto rezultato – suaktyvėjusio Marijampolės visuomeninio gyvenimo ir jaunų žmonių turiningo laisvalaikio plėtojimosi. Iveta artimiausiais savanorių grupių laukiančiais iššūkiais įvardija komandos formavimo procesą ir miesto jaunimo poreikių apklausos formos kūrimą.

Apibendrinant galima teigti, kad „Savanorių fabriką“ organizuojančios VšĮ „Sveikatingumo idėjos“ komanda džiaugiasi, jog pavyko sulaukti išties didelio jaunų žmonių susidėmėjimo: atidarymo forume-diskusijoje  dalyvavo virš aštuoniasdešimties dalyvių, iš kurių beveik pusė įsitrauks ir į tolimesnes projekto veiklas. Tai rodo Marijampolės jaunimo neabejingumą ir norą aktyviai veikti, mokytis bei mokyti kitus. Renginyje taip pat dalyvavo Marijampolės savivaldybės vicemeras Algis Žvaliauskas, švietimo skyriaus vedėjas Vygantas Dilys, jaunimo reikalų koordinatorė Loreta Rutkauskienė, kiti savivaldos atstovai, Marijampolės jaunimo darbo centro vadovė Loreta Barkauskienė, Marijampolės vaiko tėviškės namų direktorius Vytautas Šulinskas bei kiti aktyvūs miesto bendruomenės nariai.

Pagarbiai,

VšĮ „Sveikatingumo idėjos“,

„Savanorių fabriko“ vykdytojų komanda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius