Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 18

Kaip pradėti žiūrėti į viską pozityviai? (I dalis)

Konfliktai šeimoje, sunkumai darbe, pikti aplinkiniai ir rutina tiesiog išsiurbia geras emocijas, fizinę energiją ir gyvenimo džiaugsmą. Tačiau pradėjus į viską žiūrėti kiek...
Muilo burbulai
Muilo burbulai

Konfliktai šeimoje, sunkumai darbe, pikti aplinkiniai ir rutina tiesiog išsiurbia geras emocijas, fizinę energiją ir gyvenimo džiaugsmą. Tačiau pradėjus į viską žiūrėti kiek kitokiu kampu, kasdienybė gali pasidaryti daug gražesnė.

Atida savo mintims ir aplinkai

Kaip teigia saviugdos mokyklos „Gyvenimo rytas“ įkūrėjas Robertas Karvauskas, mąstymas turi būti valdomas, tik tada jis gali būti pozityvus ar negatyvus.

„Suvaldyti savo vidinį dialogą, savo minčių srautą galime tik pastebėję, ką mes galvojam. Didžiąją dalį gyvenimo mes nepastebim to – mintys automatiškai sukasi ir mes negalim jų suvaldyt. Tai yra nesąmoningumo būsena, autopilotas“, – pasakoja R. Karvauskas.

„Pozityvus mąstymas yra mūsų gyvenimo pagrindas. Jei žmogus mąsto pozityviai, jis yra stipresnės tiek dvasinės, tiek fizinės sveikatos. Pozityvus mąstymas yra meilė aplinkui visiem, kas gyva, kas mus supa, o kai įsijungia protas, jis įveda sumaištį, atsiranda išskaičiavimas“, – dalinasi savo pastebėjimais žolininkė Danutė Kunčienė.

„Šiais laikais, kai gyvename jau nebe pirmykštėje visuomenėje, negatyvumas (pesimizmas) nėra geriausia kryptis, ypač kai jis per didelis. Tuomet žmogus ima nepasitikėti savo jėgomis, nekuria nieko naujo, o tik stengiasi išgyventi, išvengti nesėkmių. Tokie žmonės sunkiai kyla karjeros laiptais, jie netampa "sėkmingi". Todėl šiek tiek „parausvinti“ akinius yra sveika. Tai padeda palaikyti gerą nuotaiką, pasitikėjimą, atrodyti simpatiškai kitiems“, – teigia psichologė Eglė Masalskienė.

„Jei žmogus į viską žiūri per daug pesimistiškai, tai reiškia, kad arba jis šiuo metu patiria krizę, arba yra patyręs labai daug neigiamu patirčių, kurios apsunkina gebėjimą matyti gyvenimą kaip dovaną ir galimybę. Dar kitos priežastys – endogeninė arba egzogeninė depresija, kuri pasižymi vadinamąja neigiama kognityvine triada: neigiamu požiūriu į save, į kitus ir į ateitį.

Negatyvus mąstymas nėra natūrali žmogaus būsena: pažvelkite kaip vaikai džiaugiasi gyvenimu, žaidžia, krykštauja. Jei vaikas mąsto negatyviai, įtariame psichinės sveikatos sutrikimą. O štai į suaugusius dalis visuomenės dažnai žiūri priešingai: jei mąstome negatyviai, tai yra normalu, o jei esame nepagrįstai linksmi, džiaugiamės gyvenimu – baksnoja pirštais ir šnibžda, kad kažkas ne taip“, – mokslinę poziciją dėl negatyvaus mąstymo atskleidžia psichologė Aistė Diržytė.

Pozityvus mąstymas stiprina organizmą ir ilgina gyvenimą

Pozityvus arba, dar kitaip, konstruktyvus mąstymas neišmatuojamai naudingas tiek žmogaus psichinei, tiek bendrai organizmo savijautai, todėl mintis, jog teigiamos emocijos stiprina imunitetą ir prailgina žmogaus gyvenimą  netūrėtų stebinti.

Gera nuotaika su imunitetu susijusi tuo, jog tuo metu organizmas patiria mažiau streso, jaučiamas didesnis atsipalaidavimas, o visa tai yra tarsi vitaminų dozė organizmui. Konstruktyvus mąstymas taip pat užtikrina, kad nebūsite užklupti depresijos, nes būtent laimė, o ne medicininiai preparatai geriausiai kovoja su šia liga.

„Pozityvus mąstymas turi įtakos žmogaus sveikatai. Vien dėl pozityvaus mąstymo nebūvimo negali išsivystyti sutrikimų, bet jei yra derinys, tai yra tam tikras polinkis sutrikimams, aplinkybės ir negatyvas, tuomet gali išsivystyti depresinė būklė“, – teigia psichiatras Mindaugas Šablevičius.

Laimės jausmas daro didžiulę įtaką žmogaus sveikatai, ją gerina, štai kodėl depresija  sergančius žmones dažniau puola įvairios ligos, virusai. Visa tai patvirtinti gali kiekvienas – esant geros nuotaikos norisi judėti, tvarkyti namus, aplinką, pasivaikščioti, sportuoti, o užplūdus blogiems jausmams tesinori gulėti lovoje ir žiūrėti televizorių.
Išmokus į viską žvelgti pozityviai atsikratoma ne tik blogų minčių ir emocijų, bet ir dėl jų kylančių galvos skausmų, nuovargio, miego sutrikimų, nerimo, raumenų įtampos. Jei jūsų mintys ramios, kūnas taip pat atsipalaiduoja.
Gera nuotaika ir teigiamos mintys suteikia daugiau energijos, ryžto ir noro nuveikti kažką naudingo, tuo tarpu blogos mintys yra energijos trūkumo priežastis.

Optimistiškomis mintimis atsikratoma streso ir baimės

Konstruktyvios mintys pastato sieną, ginančią nuo streso, kadangi problemos ir nesklandumai nėra sureikšminami, į viską žiūrima paprasčiau. Įrodyta, jog žmogus neigiamų emocijų daugiau patiria ne darbe, o būtent namuose, kur perdėtai pykstama dėl neišplautos lėkštės, nepaklotos lovos ar neuždarytų spintelės durų. Išmokus nedaryti iš musės dramblio, nesunkiai įveikiami ir tikri gyvenimo sunkumai.

Sumažėjęs stresas iš karto tiesia kelią į ramesnį gyvenimą. Argi nebūtų geriau gyventi, jei nuolat negraužtume savęs ir aplinkinių dėl pamiršto kasdienės ruošos darbo?

Pozityvus nusiteikimas padeda nusiraminti prieš svarbius gyvenimo įvykius – pristatymus, viešas kalbas, atsiskaitymus moksle ar darbe. Užuot visą laiką mąstę, kaip jums nesiseka, kad jums trūksta drąsos ir viešo kalbėjimo įgūdžių, geriau save raminti, jog viskas bus gerai. Ir taip tikrai bus. Nerimaudami dėl nesėkmės būtent ją ir prišaukiate.

Optimistiškai į gyvenimą žvelgiantis žmogus atsikrato baimės jausmo, todėl nebijo rizikuoti dėl savo svajonių – jis tiki, jog jos išsipildys. Visos emocijos kyla iš mūsų minčių, o baimė atsiranda būtent dėl pesimizmo, tad žiūrint į viską teigiamu žvilgsniu, nebereikės nieko bijoti, kadangi būsite užtikrinti, jog įveiksite bet kokius iškilusius sunkumus. Optimizmas griauna visas sienas.

Konstruktyvios mintys traukia sėkmę

Pozityvus mąstymas leidžia lengviau ir efektyviau spręsti problemas, priimti sprendimus. Neveltui sakoma, jog turime tai, apie ką galvojame – galvodami apie problemas, sunkumus, neigiamus dalykus būtent juos ir traukiame, o viso to atsikračius dažniau aplanko džiaugsmingos akimirkos, sėkmė ir laimė. Taip žmogus gali „programuoti“ save ir savo gyvenimą.

Dar vienas konstruktyvaus požiūrio privalumas yra laisvo laiko padaugėjimas. Nustojus nervintis ir graužtis dėl smulkmenų, ieškoti praeityje padarytų klaidų, atsiranda daugiau laiko, kurį galima skirti savo malonumui. Daugiau laiko jūsų dienai suteikia dar ir greičiau priimami sprendimai, organizuotumas, tikslus žinojimas ko norite iš gyvenimo ir anksčiau prasidedantys rytai (atsikračius dėl streso kylančių miego sutrikimų išsimiegama geriau ir  nejaučiamas poilsio trūkumas).

Pozityvus mąstymas teikia žmogui daugybę privalumų, lengvina bei puošia jo gyvenimą ir patį jį.
Patarimai, kaip pradėti mąstyti pozityviai pasirodys kitoje dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius