-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 10

Kaip valstybės įstaigos (ne)tarnauja žmogui

Visi galvoja, kad mes, ukmergiškiai, velnių priėdę - su savo šilumos ūkio problemomis tapome tikru galvos skausmu valstybinėms įstaigoms.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Visi galvoja, kad mes, ukmergiškiai, velnių priėdę - su savo šilumos ūkio problemomis tapome tikru galvos skausmu valstybinėms įstaigoms.

Gyvenu Šventupės gyvenvietėje, Ukmergėje. Jau beveik dvejus metus mums šilumą ir karštą vandenį tiekia savivaldybė. Įdomu tai, kad tuos pačius dvejus metus sąskaitas gaunu ir iš savivaldybės, ir iš anksčiau šilumą tiekusios bendrovės - „Miesto energijos". Gavę sąskaitas vis patraukiame pečiais, nes nesuprantame, kodėl „Miesto energija" reikalauja mokėti už karštą vandenį, nors jo netiekia.

Ukmergės rajono apylinkės prokuratūrai buvo pateiktas 28 Šventupės gyventojų pasirašytas pareiškimas, kuriame prašyta ginti viešąjį interesą ir pažaboti savivaliaujančią ir nepagrįstai sąskaitas už karšto vandenį siunčiančią „Miesto energiją". Prokuroras man patarė kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, nes prokuratūra, matyt, nemato šioje privatininkų veikloje nieko keisto. Net ir dėl to, kad pateiktose sąskaitose nurodoma mokėti už karštą vandenį, o skliausteliuose - skaitiklio mokestį. Nesigilinant į tai, kad prokuratūra pagal įstatymą turi teisę ir pareigą ginti viešąjį interesą (kad ir kreipiantis su ieškiniu į teismą), matyt, 28 žmonių kreipimasis jai pasirodė nevertas viešojo intereso termino.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba atsakė labai operatyviai. Atsakyme mandagiai rašoma, kad Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba neįgaliota nagrinėti ginčų dėl kainų taikymo. Nekreipsime dėmesio ir į šį atsakymą, nors pareiškime šiai tarnybai nebuvo kalbama apie jokį kainų taikymą - mes prašėme apginti gyventojus nuo nepagrįstai siunčiamų sąskaitų. Teisybės dėlei, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba persiuntė prašymą jau galutinei - generalinei instancijai, virš kurios - tik Dievas. Kokiai? Ogi Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai - įstaigai, kuri jau beveik dvejus metus nevykdo Šilumos ūkio įstatymo. Ji nepanaikina licencijos tai pačiai „Miesto energijai", nepaisant to, kad ji tuos pačius dvejus metus nevykdo licencijuojamos veiklos.

Minėtoji aukščiausioji Lietuvos įstaiga atsakė „Miesto energijos" žodžiais: sąskaitos už taip vadinamą „skaitiklio mokestį" teikiamos, vadovaujantis savivaldybės sprendimu, kuriuo buvo patvirtinta karšto vandens kaina. O kad mums nekiltų abejonės komisijos žodžių teisingumu ir svarumu - komisijos pirmininkė prie atsakymo pridėjo ir „Miesto energijos" direktoriaus A.Stravinsko raštą, kuriame ir pasakyta, kad „Miesto energija" siunčia sąskaitas už karšto vandens pardavimą, arba „skaitiklio mokestį". Šio mokesčio pavadinimą net pats A.Stravinskas rašo skliausteliuose, nes tokio mokesčio patvirtinta nėra ir nebuvo. Bet Kainų komisijai tai nė motais - jei ši visagalė įstaiga gali beveik 2 metus nekritikuojama nevykdyti savo tiesioginės paskirties ir įstatymo, gali ramiai ir be baimės kalbėti sutartį šiurkščiai pažeidusio (tai pripažinta įsigaliojusiu Lietuvos Apeliacinio teismo sprendimu) buvusio Ukmergės rajono šilumos tiekėjo-monopolininko žodžiais. Vadinasi, tai yra šios įstaigos tarnavimo žmogui stilius. O žmogeliams iš kažkokios provincijos gyvenvietės tiesiog to neduota suprasti...

Valstybės įstaigos tarnauja žmogui. Ir tai ne tuščias lozungas - tai Konstitucijoje įtvirtintas vienas iš demokratinės teisinės valstybės principų. O tarnauja taip - prokuratūra nevykdo įstatymuose apibrėžtos pareigos ginti viešąjį interesą, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba net nebeaišku ko nevykdo - tiesiog negina vartotojo, nors tu ką... Bet visi pripažįstame - tokia Tarnyba labai reikalinga, ji atlieka labai svarbų vaidmenį ginant vartotojų teises. Na, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (virš kurios - tik Dievas) - jau beveik 2 metus kaip nevykdo savo funkcijos, paskirties ir įstatyme įtvirtintos pareigos - kontroliuoti licencijuojamą veiklą vykdančias įmones, šiuo atveju vis dar šilumos tiekimo licenciją Ukmergės rajone turinčią „Miesto energija", kuri daugiau nieko ir neturi - nei katilinių, nei šilumos tiekimo trasų - tik licenciją. Bet jau senokai tapo aišku, kad ši komisija, kalbėdama „Miesto energijos" sakiniais, neturi jokio potraukio spręsti problemų, jei problemų esmėje glūdi du žodžiai - Ukmergės rajonas.

Stebėsime ir tolesnę šių institucijų veiklą. O tiksliau - neveikimą. Tikimės bent po metų-kitų, kad arba pasikeis šių įstaigų požiūris į žmogų ir įstatymą, arba bent jų vadovai...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius