Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 22

Kalėdinių dovanų bumas: ką dovanoti, kad žmogus džiaugtųsi

Net ir patys racionaliausieji prieš Kalėdas dažnai pameta galvas dėl pirkinių ir kiekvieną dieną pradeda ir baigia mintimi apie tai, ką galėtų padovanoti gausiam sąrašui artimųjų ir draugų. Neradus tinkamos idėjos nuo prekystalių šluojamos visos iš eilės prekės, pernelyg nesigilinant į dovanos emocinę vertę.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Net ir patys racionaliausieji prieš Kalėdas dažnai pameta galvas dėl pirkinių ir kiekvieną dieną pradeda ir baigia mintimi apie tai, ką galėtų padovanoti gausiam sąrašui artimųjų ir draugų. Neradus tinkamos idėjos  nuo prekystalių šluojamos visos iš eilės prekės, pernelyg nesigilinant į dovanos emocinę vertę. Vis dėlto prieš tiesiant ranką link „į dovaną panašaus daikto“, vertėtų atsiminti tiek ir senuolius prietarus, tiek ir elementariausias dovanojimo „taisykles“.

JUODASIS DOVANŲ SĄRAŠAS

Tikėti ar netikėti prietarais – kiekvieno pasirinkimas. Tačiau kartais pravartu prisiminti liaudies išmintį. Tikriausiai visi žinome, tik retsykiais primirštame, kad, pasak prietarų, nepriimtina dovanoti šalto ginklo (kad ir suvenyrinio), taip pat virtuvės rinkinių, kuriuose esama peilių ar kitokių aštrių daiktų. Šis prietaras atkeliavęs iš Senovės Rytų, kur manyta, kad gavus dovanų aštrių daiktų, į namus pasibels negandos.

Egzistuoja ir įsitikinimas, kad padovanojus mylimam žmogui laikrodį, gresia išsiskyrimas. Sutuoktiniui nereiktų dovanoti ir batų, sakoma, kad tokiu būdu likimo tarsi paprašoma, kad  žmogus išeitų iš namų. Renkant dovanotinus papuošalus ar statulėles, atkreipkite dėmesį, ar jos nėra kryžiaus formos. Tikima, kad tokia dovana palinkime artimiesiems sunkaus gyvenimo. Kalbant apie papuošalus, vieni iš netinkamų dovanojimui juvelyrinių dirbinių – perlų vėriniai. Tiek tikri, tiek dirbtiniai perlai, anot graikų mitologijos, tai nimfų ašaros, krikščionybėje jie vadinti našlaičių ašaromis.

Nelaimes į namus, pasirodo, gali atnešti ir iš pirmo žvilgsnio „taikios“ dovanos. Joms priskiriamos paukščių figūrėlės ar kiti suvenyrai, kuriuose vaizduojamas balandis, gandras, šarka ar varna.  Prie bloga lemiančių ženklų priskiriami ir dovanojami veidrodžiai, termometrai ar kiti su ligų diagnozavimu bei gydymu susiję prietaisai.

NEATREMIAMI VAIKŲ LOGIKOS DĖSNIAI

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad išrinkti dovanas vaikams paprasčiausia, mat susiruošus tai padaryti belieka apsilankyti artimiausiame žaislų skyriuje iš kurio išeiti be „laimikio“ tiesiog neįmanoma. Nutarus mažuosius pradžiuginti kitokio pobūdžio dovana, susiduriama su sunkumais, nes, kaip bebūtų keista, tačiau suaugusieji dažnai pamiršta, kad vaikas nėra jų bendraamžis.  Tokiu būdu po eglutėmis atsiranda daugybė kasdienybėje naudingų, praktinių daiktų, kurie vaikams toli gražu neatrodo kaip kalėdinis stebuklas. Prisiminkite vaikystę. Viena baisiausių kalėdinių dovanų vaiko akimis atrodė storas megztukas ar nauji džinsai. Mat vaikų logika paprasta – visi tėvai ir taip turi pirkti rūbus savo vaikams, tad kuo čia dėtas Kalėdų senis?

Norint vaikui įteikti naudingą dovaną, reiktų nepamiršti praktiškumą suderinti su vaikiškumu. Sakykime, tuose pačiuose dovanojamuose džinsuose paslėpti saldžią staigmeną ar nedidelį pliušinį žaislą. Dovanojamą laikrodį užsegti lėlei ant rankos, o prie batų raištelių pririšti šokdynę.  Švenčių proga savo vaikams akinukus dovanojantys tėvai galėtų dovaną susieti su žymiaisiais kino filmų akiniuočiais ir ta proga mažuosius nusivesti į kino teatrą ar padovanoti kad ir žymiojo Hario Poterio filmo simbolikos.

PRAVERS MOKĖJIMAS IŠKLAUSYTI

Vienas paprasčiausių patarimų, kaip pataikyti ar bent jau priartėti prie bičiulio ar giminaičio norimos dovanos – reikia klausytis. Žmonės nuolatos kalba apie tai, kas, jų manymu, gyvenimą paverstų lengvesniu ir laimingesniu. Tad jei senelis vis skundžiasi, kad jam šalta – dovanokite šiltą jaukų pledą ar šildomą čiužinį. Jei draugė keiksnoja pabrangusią kosmetiką – tikrai apsidžiaugs gavusi dovanų kuponą apsipirkti kosmetikos parduotuvėje. Brolis planuoja po švenčių vykti slidinėti? Jam tikrai pravers saulės akiniai. Būdami pastabūs ir išklausantys, sutaupysite keliolika savu gyvenimo, valandų, kurias galite praleisti arba kilnodami prekę po  prekės parduotuvėse arba su namiškiais ramiai gurkšnodami karštą Kalėdinį vyną namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius