Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 15

Kardiologų teigimu, vis daugiau žmonių nerimą kelia širdies veiklos sutrikimai

Nors gyvenimo trukmė ilgėja, pasaulyje nuo širdies ir kraujagyslių ligų kasmet miršta apie 17,5 milijonų žmonių ir šis skaičius vis didėja.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Nors gyvenimo trukmė ilgėja, pasaulyje nuo širdies ir kraujagyslių ligų kasmet miršta apie 17,5 milijonų žmonių ir šis skaičius vis didėja. Medikai širdies ir kraujagyslių ligas vadina industrializacijos ligomis, mat per pastaruosius 200 metų kardinaliai pasikeitė žmonių gyvenimo būdas: „pagerėjo" mityba - maiste padaugėjo riebalų, cholesterolio, druskos, suintensyvėjo rūkymas, suvartojama vis daugiau alkoholio, itin sumažėjo fizinis aktyvumas.

Rugsėjo 29-ąją tradiciškai minima Pasaulinė širdies diena. Ji yra inicijuojama Pasaulio širdies federacijos narių - organizacijų iš daugiau nei 100 valstybių. Lietuvos širdies asociacija rugsėjį skelbia „Sveikos širdies mėnesiu" ir ragina gyventojus daugiau dėmesio skirti savo širdžiai bei širdies kraujagyslių sistemai. Visi norintys gali nemokamai pasikonsultuoti su gydytojais kardiologais vaistinėse arba telefonu. O rugsėjo 29 d., 17 val., visi kviečiami atvykti į Vilniuje, Katedros aikštėje vyksiantį renginį, kuriame bus galima sužinoti, kaip išsaugoti sveiką širdį, taip pat prisidėti kuriant gyvą skulptūrą - didžiausią Lietuvos širdį. Įspūdingo koncerto pradžia - 19 val.

Kaip tvirtina Lietuvos širdies asociacijos prezidentė Žaneta Petrulionienė, Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos sudaro daugiau kaip pusę visų mirties priežasčių. „Vis dažniau miršta darbingo amžiaus, energingi žmonės, daugybė susirgusiųjų tampa neįgalūs. Pastebima, kad jaunėja koronarinė širdies liga, o sergamumas miokardo infarktu per pastaruosius 30 metų padidėjo beveik 5 kartus", - teigė Žaneta Petrulionienė. Anot jos, didžiausių rizikos veiksnių, tokių kaip fizinis pasyvumas, netinkama mityba bei žalingi įpročiai, kontrolė, taip pat reguliarūs profilaktiniai vizitai pas gydytojus specialistus pastebimai sumažintų širdies bei kraujagyslių ligų atvejus, užtikrintų geresnę širdies sveikatą. „Sveikos širdies mėnesio" projekto dalyvė gydytoja kardiologė Egidija Rinkūnienė, visus norinčiuosius konsultuojanti telefonu, tvirtino, jog daugiausia nerimo žmonėms kelia koronarinė širdies liga bei širdies ritmo sutrikimai, tokie kaip skilvelinės ekstrasistolės ar prieširdžių virpėjimas. „Nemažai skambinančiųjų yra patyrę infarktą, tad juos domina patys įvairiausi klausimai. Dalis pacientų domisi, kaip sumažinti padidėjusį kraujospūdį, pernelyg aukštą cholesterolio koncentraciją kraujyje", - pasakojo E. Rinkūnienė. Kardiologės teigimu, nors sergančiųjų širdies bei kraujagyslių ligomis paskutiniuoju metu vis daugėja, akivaizdu, kad žmonės vis labiau rūpinasi savo sveikata. Tai rodo aktyvus konsultavimasis telefonu. „Telefoninis pokalbis su pacientu galbūt ir neišgydo rimtų sveikatos sutrikimų, bet žmogui bent jau tampa aiškiau, kaip reaguoti į vienokius ar kitokius simptomus, kaip elgtis konkrečiu atveju", - įsitikinusi E.Rinkūnienė.

Gydytoja E.Rinkūnienė sergančiuosius širdies bei kraujagyslių ligomis nemokamai telefonu konsultuos visą rugsėjo mėnesį. Konsultacijos telefonu teikiamos pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 9 iki 12 val. Konsultacijų telefonas 8-616-09612. (Skambučio kaina pagal paciento turimą skambučių planą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius