Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 01

Kazlų Rūdos merui pateikta interpeliacija

Savivaldybės vadovo kėdėje mažiau nei tris mėnesius išbuvusiam merui Aidui Vaišnorai buvę valdančiosios daugumos kolegos, kartu su opozicijoje esančiais konservatorių, liberalcentristų ir tvarkiečių atstovais, išreiškė nepasitikėjimą. Buvusią valdančiąją daugumą suskaldė nepasotinamas kai kurių politikų galios ir noro žarstyti valdiškų bei Europos Sąjungos fondų lėšas troškulys.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Savivaldybės vadovo kėdėje mažiau nei tris mėnesius išbuvusiam merui Aidui Vaišnorai buvę valdančiosios daugumos kolegos, kartu su opozicijoje esančiais konservatorių, liberalcentristų ir tvarkiečių atstovais, išreiškė nepasitikėjimą. Buvusią valdančiąją daugumą suskaldė nepasotinamas kai kurių politikų galios ir noro žarstyti valdiškų bei Europos Sąjungos fondų lėšas troškulys.

Nors pašalinti A. Vaišnorą iš mero pareigų ketinta per šiandien turėjusį vykti Tarybos posėdį, tačiau paskutinę akimirką susigriebta, kad interpeliacija parengta chaotiškai, nesilaikant visų įstatymų nustatytų reikalavimų. Nors interpeliacijos tekstas parengtas dar birželio 28 d., tačiau dėl politinio perversmininkų neraštingumo nepasitikėjimo raštas meru Tarybos sekretoriate užregistruotas tik šiandien.

Siekdami išvengti savų pačių privirtos košės „skanavimo" naująja valdančiąja dauguma pasiskelbę politikai boikotavo šiandienos Tarybos posėdį, į kuri atvykus vos trims nariams posėdis paskelbtas neįvykusiu. Po tokio politikų demaršo liko neišspręsti aktualūs ir svarbūs savivaldybei klausimai.

Posėdį ignoravo abiejų stovyklų politikai. Per  vietos politikų kovą apkvailintas liko Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas, turėjęs priimti naujojo Tarybos nario Evaldo Silicko priesaiką. Svečiui iš Vilniaus net nepasiekus Kazlų Rūdos teko suktis ir grįžti atgal.

Kazlų Rūdos politikieriai nepaliauja tyčiotis iš savivaldybės rinkėjų. Nors darbotvarkėje buvo numatyti net 34 svarstytini klausimai, kurių keletui reikėjo skubaus pritarimo, tačiau tarpusavio sąskaitų suvedinėjimas užgožė bet kokį supratimą apie atsakomybę prieš rinkėjus. Į posėdžių salę susirinkę svečiai, gyventojai, administracijos darbuotojai ir žiniasklaidos atstovai liko be žado, pamatę tuščias Tarybos narių vietas. Atsakomybę už neįvykusį posėdį prisiėmė naujais besiformuojančios daugumos atstovai, kurių garbę gelbėti bandė du eksmerai – Algirdas Ališauskas ir Vytautas Kanevičius, atsiprašę susirinkusių dėl tokio savo ir kolegų elgesio.  Politikos senbuviai nepabūgo ir atvirai įvardino pagrindinę posėdžio sužlugdymo  priežastį – nespėjus deramai pasiruošti interpeliacijai, nenorėta išprovokuoti teisminio bylinėjimosi.

Nepasitikėjimą meru Aidu Vaišnora išreiškė dvylika Tarybos narių. Meras kaltinamas netinkamu darbo organizavimu, chaotiškai, be ilgalaikės strategijos sprendžiamais klausimais, Tarybos narių pasiūlymų ignoravimu, autokratiškumu ir administracijos darbuotojų engimu.

Pats meras stebisi tokiomis nepasitikėjimo rašto formuluotėmis ir tikina nesuprantąs, kaip per nepilnus tris mėnesius sugebėjo tapti tokiu nuodėmingu.   A. Vaišnora neslepia, kad pagrindinės takoskyros tarp buvusių valdančiųjų priežastys – nepamatuoti politikų norai ir ultimatyvūs reikalavimai. Meras prisipažįsta, kad nuolaidžiavo buvusiems partneriams kiek galėjo, tačiau įvykdyti kai kurių protu nesuvokiamų ir nepriimtinų politikų norų nebesutiko.

Neoficialiai teigiama, kad pagrindiniai koalicijos skilimo iniciatoriai – Tarybos nariai broliai Audrius ir Giedrius Bielskai. Politikos užkulisiuose kalbama, kad nesantaika kilo kai koalicijos partneriai nesutiko darbiečiams ir „Jaunosios Sūduvos" atstovams atiduoti Kazlų Rūdoje vykdomų ES lėšomis vykdomų projektų finansų kontrolės.  Dar viena pikantiška skyrybų priežastis – mįslingas savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų, kurie turi būti atleisti iš darbo, sąrašas. Juodajame sąraše 16 pavardžių – beveik visų savivaldybės administracijos skyrių vedėjai, keletas seniūnų, „Kazlų Rūdos komunalininko" vadovas ir kiti.

Susidariusi situacija dažo Kazlų Rūdos politinį pasaulį naujomis spalvomis. Nors oficialiai susijungė Darbo partija ir Naujoji Sąjunga (socialliberalai), vietos skyriai, po tokios netikėto perversmo eigos, kažin ar panorės ir pajėgs dirbti kartu.

Į politinės valdžios viršūnę grįžta vietos konservatoriai ir liberalcentristai, „paėmę" valdžią be šūvio. Spėjama, kad mero postas atiteks liberalcentristams, kurie turėtų į šias pareigas deleguoti Tarybos pirmininko darbo duonos jau ragavusį V. Kanevičių. Mero pavaduotoju turėtų išlikti G. Bielskus. Administracijos direktoriaus postas – konservatorių prerogatyva. Pastarieji jau turi numatę kandidatą į šias pareigas. Darbiečiams atitektų administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybė. Neseniai purkštavę dėl, anot politikų, visiškai nereikalingos direktoriaus pavaduotojo pareigybės, šįkart greičiausiai išsižadės savo buvusių priekaištų.

Nenuleisti rankų ketina ir vis dar mero pareigas einantis A. Vaišnora. Politikas ketina kalbėti su visais jam nepasitikėjimą išreiškusiais Tarybos nariais apie kiekvieną jam mestą kaltinimą ir bandyti įrodyti, kad užgauta kai kurių politikų savimeilė nėra tinkamas pagrindas žaidimams su savivaldybe ir jos gyventojais.

Praėjusioje Taryboje pasikeitė keturi merai. Šią kadenciją už savivaldybės šturvalo netrukus turėtų stoti jau antrasis meras. Iki „garbingo" Valdžiagrobių sostinės vardo Kazlų Rūdai liko visai nebedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius