Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 07

Kodėl kvailybei nėra galo, o mokslas toks ribotas?

Pirmąsias koncentruotas žinias apie įvairių sričių mokslus kiekvienas iš mūsų gauname dar mokyklos suole. Būtent tada ir išvystame tikrąjį mokslo žavesį.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Pirmąsias koncentruotas žinias apie įvairių sričių mokslus kiekvienas iš mūsų gauname dar mokyklos suole. Būtent tada ir išvystame tikrąjį mokslo žavesį. Apie mokslą daug gražių minčių užrašė Lietuvos kūno kultūros akademijos rektorius Albertas Skurvydas savo ką tik išleistoje knygoje „Apie mokslą, tiesą ir pažangą“. Ji gausiam būriui susirinkusiųjų pirmą kartą buvo pristatyta praėjusį ketvirtadienį Lietuvos kūno kultūros akademijos salėje.

Paklaustas, koks yra šios knygos tikslas, A.Skurvydas teigė, jog jis siekia supažindinti moksleivius, studentus ir paprastus žmones su mąstymu, kuris grįstas moksliniu metodu. „Norėjau knygoje atskleisti visiems suprantama, elementaria kalba, kaip korektiškiau, dalykiškiau reikia mąstyti“, – kalbėjo akademijos rektorius.

Pasak jo, svarbiausias dalykas moksle yra mokslinis metodas, nes tai patikimi tiesos ieškojimo būdai. „Jei neturi patikimų būdų, neatrasi visiems suprantamos tiesos“, – teigia daugybę knygų perskaitęs ir tūkstančius straipsnių apibendrinęs rašytojas. A.Skurvydas prisipažino, kad smagiausias dalykas rašant knygą buvo mąstymas, kūryba, bandymas kurti hipotezes, aiškinti, interpretuoti kitų išsakytas mintis. Nors mokslas atrodo itin sudėtingas dalykas, kuriame kūrybos tikrai vargu ar galima rasti, tačiau knygos autorius teigia, kad jeigu pats supranti kokį nors dalyką, turi kūrybiškai jį papasakoti ir kitiems. „Prieš nežinojimą visi esame lygūs, skiriamės tik smulkiomis žinutėmis“, – lakoniškai kalbėjo A. Skurvydas.

Ką tik išleistą knygą sudaro 21 skyrius, pasak autoriaus, savo kūrinį jis pradėjo rašyti vasarą, tačiau taip įsijautė į kūrybą, kad nė nepastebėjo, kaip knyga pamažu vis plėtėsi. Knygos viena iš ašinių dalių yra skyrius, pasakojantis, kodėl kvailybei nėra galo? A.Skurvydo teigimu, laisvės suklysti ir pasakyti kvailystę yra kur kas daugiau. „Kvailybės neįmanoma išnaikinti, bet ji yra pažangos variklis. Kvailybei nėra galo, o mokslas toks ribotas, tad saugokime tą labai trapų žmogaus „kūrinėlį“ – mokslinį metodą, kuris atveria duris tiesai ir pažangai ir šiek tiek pristabdo kvailybę,“ – sakė knygos autorius.

Knygą apie „Mokslą, tiesą ir pažangą“ išleido leidykla UAB „Vitae Litera“. Pasak leidyklos direktorės Valdonės Valienės, šiandien į įvairius dalykus jau nebesistengiama įsigilinti, į viską žvelgiama paviršutiniškai. „Ši knyga mokslą analizuoja iš esmės, man džiugu, kad galėjome tokią knygą išleisti, kuri yra lengvai suprantama ne tik mokslininkams, bet ir plačiajai visuomenei“, – sakė V.Valienė.

Pristatant knygą dalyvavo ir jos recenzentai: prof. Irayda Jakušovaitė ir prof. Kęstutis Kriščiūnas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė I.Jakušovaitė negailėjo gražių žodžių autoriui ir baigdama savo pasisakymą pridūrė, kad A.Skurvydas užkabina gilius dalykus, tačiau, kad tai suprastum, turi jam prilygti. Kitas recenzentas Kauno technologijos universiteto profesorius K. Kriščiūnas teigė, jog ši knyga parašyta mokslą stebint lyg iš tolo, publicistinis stilius ir lengvas minčių dėstymas gali paskatinti skaitytojų ambicijas daugiau įsivelti į mokslą.

Inga Lebrikaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius