Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Kokias kontracepcijos priemones renkasi jaunimas?

Remiantis jaunimo apklausų duomenimis, pastaruoju metu vis daugiau jaunimo ieško patikimos informacijos apie kontracepcijos priemones ir stengiasi saugotis lytinių santykių metu.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Remiantis jaunimo apklausų duomenimis, pastaruoju metu vis daugiau jaunimo ieško patikimos informacijos apie kontracepcijos priemones ir stengiasi saugotis lytinių santykių metu. Tačiau didžioji dauguma vaikinų ir merginų, užuot kalbėjęsi su gydytojais specialistais, tėvais, artimaisiais, žinių apie saugų seksą ieško internete. Tačiau virtualiame pasaulyje rasta informacija ne visada yra patikima.

Rugsėjo 26-ąją visame pasaulyje tradiciškai minima Kontracepcijos diena. Šią dieną siekiama skatinti visuomenę, ypač jaunimą, daugiau domėtis kontracepcija, kaip prevencijos priemone, mažinant didelį neplanuotų nėštumų skaičių. Statistika byloja, jog kas antra moteris, nenaudojanti kontraceptinių priemonių, pastoja per pirmuosius šešis lytinio gyvenimo mėnesius. Anot medicinos mokslų daktarės, ginekologės gydytojos Žanetos Kasilovskienės, seksas abiems pusėms teikia ne tik malonumo, bet ir įpareigoja būti atsakingiems, galvoti apie pasekmes. „Vis dar ryški tendencija, ypač tarp jaunų žmonių, kad saugumas - tai merginos, moters reikalas. Taip būti neturėtų. Kalbėjimasis tarpusavyje apie apsisaugojimo priemones, tarimasis su gydytojais specialistais padeda išvengti nepageidaujamų pasekmių - nėštumo bei lytiniu keliu plintančių infekcijų. Domėjimasis kontracepcija jokiu būdu nereiškia, kad asmuo gyvena palaidą gyvenimo būdą, nors kai kurie jaunuoliai būtent to ir bijo - ką apie juos pagalvos aplinkiniai", - tvirtino Ž. Kasilovskienė. Gydytojos teigimu, prieš kelerius metus maždaug pusė jaunuolių nesisaugodavo pirmųjų lytinių santykių metu, dabar situacija po truputį keičiasi.

Gydytojos Ž. Kasilovskienės išsakytoms mintims vaistininkė Zita Janušauskienė. „Jaunimas turi daugiau žinių, informacijos, todėl į seksą žiūri vis atsakingiau. Akivaizdu, kad jaunuoliai domisi apsaugos būdais, metodais, nes atėję į vaistinę konkrečiai įvardija preparatus, kurių jiems reikėtų. Džiugu stebėti tokius visuomenės pokyčius", - tvirtino Z. Janušauskienė. Anot vaistininkės, anksčiau jaunos merginos mielai rinkdavosi skubios kontracepcijos preparatus, kai tabletę reikia išgerti po nesaugių lytinių santykių praėjus ne mažiau, nei 72 valandoms. „Tokios priemonės pasižymi itin didele hormonų koncentracija, todėl nerekomenduotinos vartoti dažnai. Dabar merginos pirmenybę teikia kontraceptiniam pleistrui, žiedui, tiek tarp jų, tiek tarp vaikinų itin populiari apsisaugojimo priemonė yra prezervatyvai", - teigė Z.Janušauskienė

Kaip tvirtino, Ž. Kasilovskienė, šiandien kontracepcijos metodų yra išties daug, reikia tik tinkamai pasirinkti. Tai hormoninė (tabletės, žiedas, pleistras, hormoninė spiralė), barjerinė (spiralės, prezervatyvai,) kontracepcija, natūralūs metodai (nutrauktas lytinis aktas, vaisingos-nevaisingos dienos), taip pat cheminiai būdai (spermicidų naudojimas įvairių žvakučių, tepalų, tablečių ar kempinėlių pavidalu). „Žmonės iš esmės kreipia dėmesį į du pagrindinius dalykus: kontraceptinės priemonės vartojimo būdą bei preparato sudėtį. Į mūsų rinką atkeliauja vis daugiau naujų preparatų, tarp jų ir kontraceptinių tablečių su natūraliu estrogenu. Vaistinėse taip pat jau galima įsigyti kontraceptinių priemonių ir be estrogeno, o tik su progesteronu. Kalbant apie kontraceptinių priemonių vartojimo būdus, jaunos, aktyvios, intensyvų gyvenimo ritmą propaguojančios bei reguliarų lytinį gyvenimą gyvenančios moterys ir merginos mieliau renkasi ne hormonines tabletes, o žiedą arba pleistrą. Šie kontracepcijos metodai idealiai tinka toms, kurios dažnai pamiršta išgerti tabletes. Žiedas yra patogus tuo, kad vartojamas tik kartą per mėnesį, o galutinis suvartoto hormono kiekis, užtikrinantis kontracepciją, yra minimalus. Dar vienas šių išvardintų priemonių privalumas tas, kad jos rekomenduojamos tuomet, kai moteris turi kokių nors virškinimo problemų ir dėl to negali gerti vaistų. Tokiu būdu išvengiama pirminio vaistų skilimo kepenyse", - pasakojo Ž. Kasilovskienė. Hormoninė spiralė, anot gydytojos, priimtinesnė vyresnėms, jau gimdžiusioms moterims, toms, kurios turi gausias mėnesines, taip pat kūdikį maitinančioms moterims. Atsitiktinių, nereguliarių lytinių santykių metu dažniausiai naudojamasi prezervatyvais.

Nors ir pamažu, bet besikeičiantys visuomenės, ypač jaunimo, kontraceptinių priemonių vartojimo įpročiai byloja, jog žmonėms ne vis vien jų sveikata. Pokyčius lemia įgyvendinamas vienas iš Pasaulinės Kontracepcijos dienos sumanytojų išsikeltų tikslų - suaktyvinti dialogą tarp visuomenės ir specialistų, padėsiančių išsirinkti patikimiausią apsaugos būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius