Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 08

Lietuviai architektai patyrė sėkmę tarptautiniame konkurse

Lietuvos architektai vis dažniau minimi, pastebimi ir įvertinami svetur - tokios frazės jau tampa architektūrinės visuomenės kasdienybe.

Lietuvos architektai vis dažniau minimi, pastebimi ir įvertinami svetur - tokios frazės jau tampa architektūrinės visuomenės kasdienybe.

Lietuvos architektų „H&I" kūrybinis kolektyvas, architektai Henrikas Žukauskas, Ieva Grudzinskienė, Aistė Meiduvienė, Tomas Bulka ir Ignas Juozelis, dalyvavo mados centro konkurse „Maskva 2012, mados rūmai Raudonojoje aikštėje", kurį organizuoja tarptautinė architektūros agentūra „Arquitectum", inicijuojanti įvairius tarptautinius madų centro architektūrinius konkursus. Mados centro konkurso „Maskva 2012, mados rūmai Raudonojoje aikštėje" idėjos konkursinio projekto vieta pasirinkta ne bet kur, o pačioje Rusijos sostinės širdyje - Kremliaus teritorijoje šalia neįkainojamos paveldinės aplinkos, Prezidento rezidencijos, cerkvių bei kitų istorinių įžymybių.

Konkurso komisijai iš viso buvo pateikti 32 projektai, kuriuos kūrė architektai iš viso pasaulio. Iš visų darbų komisija atrinko 9, kuriuos įvertino premijomis kaip gerus ir kaip inovatyvius. Tarp apdovanotų projektų ir lietuvių architektų darbas. Šis įvertinimas liudija, kad mūsų šalies kūrybinis potencialas nemenkas, o idėjų tikrai nėra stokojama, juoba, kad konkurso reikalavimai buvo labai specifiniai ir netikėti.

Siekdami atitikti visus reikalavimus, tarp kurių ne tik ypatinga statinio vieta, bet ir tiksliai įvardintas pastato aukštis - 100 metrų, Lietuvos architektai pasirinko kiek netikėtą sprendimą - įgyvendinti 1919 metais suprojektuotą, viso pasaulio menininkams žinomą statinį, kuris jau yra tapęs Rusijos meninio, kūrybinio paveldo objektu. Statinio autorius - kūrėjas, konstruktyvizmo krypties inovatorius Vladimiras Tatlinas (1885-1953), tikėjęs, kad kada nors jo sukurtas pastatas bus pastatytas Rusijos žemėje. Šis tikėjimas bei autoriaus idealistinis mąstymas tapo pagrindine Lietuvos architektų konkursinio darbo pamatu ir pagrindine mintimi.

Ar V.Tatlino bokštas gali būti simboliu Maskvoje, Kremliaus teritorijoje šalia kitų simbolių? Lietuviai atsako - taip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius