-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 02 /12:52

Lietuviai emigrantai nepamiršo savo šaknų: Norvegijos Rogalando lietuvių bendrija suorganizavo labdaros šventę

Lapkričio 23 dienos šeštadienis Rogalandiečiams (Rogalando lietuvių bendrijai, Norvegija), buvo tikras valios ir atkaklumo išbandymas. Kiekvienais metais Rogalando lietuvių...

Lapkričio 23 dienos šeštadienis Rogalandiečiams (Rogalando lietuvių bendrijai, Norvegija), buvo tikras valios ir atkaklumo išbandymas. Kiekvienais metais Rogalando lietuvių bendrijos labdaros komitetas organizuoja labdaros renginį. Pernai metais lapkričio 10 d. Stavangeryje, „Metropolis“ salėje koncertavo „Bjelle ir Peru“. Surinktomis lėšomis buvo paremti neįgalių senelių globos namai Lietuvoje.

Rogalando apskrityje yra nemažai auksarankių, o jų tarpe entuziastingų žmonių. Viena tokių entuziasčių – Valerija Jevsiukova neatsitiktinai sutiko kitą energijos epicentrą, tik iš kitos sferos – Kristiną Prokopec. Valerija vilnonių rūbų vėlimo virtuozė, yra įkūrusi savo įmonę „Handverk fra Wool Shred“. Kristina RLB labdaros komiteto aktyvistė, turinti įmonę FIVIR. Šios moterys suorganizavo tarptautinę mugę, madų šou ir labdaros akciją.

Dar vasarą jos audė mintį ir derino iš anksto visas renginio detales. Parinko optimalų laiką, kad nebūtų per ankstyvas ir nesidubliuotų su kitomis veiklomis. Taip pat, kad  nebūtų ir per vėlyvas – neužgožtų Šv. Kalėdų. Žinoma, nepamiršo ir pragmatinės pusės – kad kalėdinis bumas nebūtų ištuštinęs banko sąskaitų ir  lėšų užtektų labdarai bei dirbiniams.

15:00 valandą, Hommersak mieste, Riska Grenahuset salėje, prasidėjo minėtas renginys, kurio metu buvo renkamos lėšos TV3 organizuojamai „Išsipildymo akcijai“. Renginį pristatė vedėjas Justinas Dūda. Pradžioje buvo imama interviu iš dalyvių, kurie pasakojo apie save ir pristatė savo gaminius, kurie dengė 20 stalų. Tarp eksponuojančiųjų, dalyvavo atstovai iš Estijos, Ukrainos, Rusijos ir Lietuvos.

Čia pat buvo kviečiamos moterys ir daromi makiažai, šukuosenos, o žiūrovai galėjo stebėti detales – kaip viskas vyksta realiai. Vyrai, pamatę išgrąžintas moteris, buvo nudžiuginti už suteiktą galimybę, prisiminti pirmąsias draugystės akimirkas. Komplimentai moterų veiduose sėjo kuklumo gaidelę, bet akyse šmėsčiojo Afroditės prigimtis.

Tuo tarpu, kai tėveliai apžiūrinėjo dirbinius bei virtuoziškai atliekamus įgudusių meistrių veiksmus, vaikų laisvalaikio centro „Draugystė“ mokytojos rūpinosi jų atžalomis. Mokytojos ne šiaip sau užėmė vaikus, bet atkartojo renginio mintį per vaiko suvokimo pasaulį. Mažieji gamino lėles iš siūlų, joms piešė rūbus, kirpo ir  rengė. Mokytojos pynė kasas, darė įvairiausias šukuosenas. Rankų dažais piešė, dažė veidus ir čia pat demonstravo. Kai kurie vaikai buvo namuose pagaminę keksiukus, kuriuos mugės dalyviai kaip mat išpirko.

Vėliau prasidėjo madų demonstravimas. Muzikinius reikalus tvarkė didžėjus Raimondas Ruseckas. Savo darbus pristatė septynios kūrėjos, paruošę devynias kolekcijas: Lana Loseva  – „Tik kasos ir gera nuotaika“, Jolanta Šimkiene ir Božena Poplavskaja – „Žiemos gėlės“, Kristina Abdul Aziz – “Paprasta-nepaprasta“,  Kristina Šidlauskaitė – „Skristi Ten“, Valerija Jevsiukova – „Vikingai ir Valkirijos“ bei „A-lia Russ“, Modesta Zigmantaite – „5 akimirkos“,  Oksana Urusovienė(rankinukų kolekcija) –  „S&D”,  Rita Juodkienė – „Svajonė“. Buvo demonstruojami rankinukai, batai, papuošalai bei rūbai. Be šeimininkų kolekcijas pristatė svečiai  iš Bergeno, Oslo ir Lietuvos, kurias demonstravo devynios merginos, vaikinas ir keletas vaikų. Renginio pabaigoje linksmesne programa atpalaidavo Ravndans šokėjai, vadovaujami Andriaus Varno.

Organizatoriai įdėjo daug pastangų, nei savęs, nei  laiko negailėdami. Įmonė „Reklamisten AS“ už ypač mažą kainą išspausdino 10000 reklaminių bukletų. Organizatoriai nesinaudojo pašto paslaugomis, o patys išvežiojo skrajutes, sutaupydami 8000 kr., kad kuo daugiau pinigų liktų labdarai. Visi dalyviai, kurie prisidėjo prie šio renginio – savanoriavo.

Valerija tiki, kad padėdama likimo nuskriaustiems žmonėms suteikia viltį kabintis į gyvenimą, stiprina tikėjimą žmonėmis. Kad ir pačio žmogaus sužeista širdis atsivertų ir įsileistų gerumą. Darydami gera, pasaulį darom geresniu. Kristina įsitikinus, kad paskleistas gėris nedingsta, bet kaip aidas nuvilnija platyn, pasiekdamas vis daugiau pagalbos reikalingų žmonių. Jis neišnyksta, bet sugrįžta į pačio žmogaus emocijas harmonizuodamas patį gyvenimą.

Organizatoriai suieškojo nemažą būrį rėmėjų. Renginį rėmė: – MyCall, Litauisk Norsk Dokumentsenter, Rogalando Lietuvių Bendrija, Reklamisten AS, Jumil, Inessa Jewelry, Hair&There Frisør, Jurate G.-Lementa-sprakkurs.     

Gerokai sutemus rinkomės į lietuvių Kalėdinį vakarėlį „DIVA” Restorane. Svetingai sutiko šeimininkas Izral Singh – Rogalando Lietuvių Bendrijos rėmėjas.  Nuo kiekvieno tautiečio sumokėto mokesčio, 50 kr. skirta labdarai. Šis kalėdinis vakaras susidėjo iš dviejų dalių. Pirmoje dalyje vaišinomės lietuviškais ir azijietiškais valgiais, o artėjant vidurnakčiui, didžėjaus Musab Ilahi leidžiama jausmus virpinanti muzika, pradėjo klibinti jaukiai įsitaisiusius ir bendravimo įkarštyje paskendusius tautiečius. Tai buvo ženklas suprasti, kad pats laikas pereiti prie šokio ritmo. Pradžioje mokinomės bačiatos žingsnelių, O kai apšilimas buvo padarytas ir nuotaika pasiekė piką, prasidėjo lietuviški hitai. Dalinomės geros nuotaikos akimirkomis: – kaip smagu šokti Norvegijoje, girdint lietuvišką muziką – apima visiškai kitas jausmas nei tai vyktų Lietuvoje. Tokiu metu ilgesys groja per jautriausius jausmus. Suskambus Marijono Mikutavičiau: – „Ir aš tikrai myliu Lietuvą“, kiekvienas stengėmės kuo garsiau ištarti šią frazę. Žinoma, mums nesisekė, bet sekėsi išrėkti, iššaukti. Atrodė, kad lubos tuoj ims kilnotis. O svečiai stebėjosi: į kokį transą papuolė lietuviai ir vartė savo sąmonės lapus, ieškodami atitikmens savoj kultūroj.

Atvilnijant „Trims milijonams”  be komandos užėmėm pozicijas, sustodami į ratą, apkabinę vieni kitų pečius, ratu šokdami šaukėm: „Mes esam tik trys...”, ir tikrinom, kieno balso stygos stipriausios. Atrodė, kad toj vietoj grindys įlūš ir teks baigti šį nuostabų hitą, rūsyje.  Bet, laimei, taip neatsitiko. Kaip ir viskas, kas labai smagu, ilgai nesitęsia. Dėkodami tautiečiams už smagiai praleistą laiką ir kimiais balsais linkėdami, kad tai nepaskutinis kartas, skirstėmės jau sekmadieniui atėjus.

Straipsnio autorius - Zenonas Mačiulaitis

Nuotraukos - Studio Leydifot ir Lino Tautkevičiaus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius