-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 05

Lietuvos moksleivių sąjungos Vasaros forumas – įžanga į rudenį

Kartu su Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS), mokiniai mokosi ir vasarą. Nors stalai nebūna nukloti vadovėliais ir rašiklių krebždesys nėra girdimas dažnai, tobulėjimui tai...

Kartu su Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS), mokiniai mokosi ir vasarą. Nors stalai nebūna nukloti vadovėliais ir rašiklių krebždesys nėra girdimas dažnai, tobulėjimui tai netrukdo. 80 mokinių iš visos Lietuvos, liepos 22 – 26 dienomis susirinkę Suvalkijoje, poilsiavietėje „Pušelė“, prie Vištyčio ežero, narpliojo stiprios jaunimo organizacijos paslaptis, plėtė savo kompetencijas. Čia vyko tradicinis LMS renginys – Vasaros forumas, kurio tema – „Idealios organizacijos paslaptis“.

Nagrinėdami, kaip veikia jaunimo politika, pasitelkę gerąją patirtį iš kitų jaunimo organizacijų, simuliuodami LMS veiklą, ruošdami pasiūlymus, kaip gerinti mokinių savivaldų ir mokinių savivaldų informavimo centrų veiklą, Vasaros forumo dalyviai mokėsi, kaip atstovauti mokinių interesams ir įgyvendinti organizacijos siekį – suformuoti garsų, stiprų ir svarų mokinių balsą.

Pirmą dieną, tam, kad galėtų rengti pasiūlymus, kaip gerinti organizacijos veiklą, forumo dalyviai susipažino su regionine jaunimo politika, jos veikimo principais. Pasiskirstę į grupes, patys nagrinėjo, kaip tarpusavyje susiję jauni žmonės, jaunimo organizacijos, įvairūs savivaldybės atstovai, vėliau bendroje diskusijoje aptarė rezultatus ir išsiaiškino visas klausimus kėlusias detales. Nuosekliai išsiaiškinus, kaip kas veikia, jaunimo politika prarado savo atgrasumą ir tapo lengvai suprantama.

Antrą dieną savo patirtimi dalijosi ir į mokinių klausimus atsakinėjo Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos studentų sąjungos ir Marijampolės jaunimo organizacijų tarybos „Apskritasis stalas“ atstovai, taip pat sulaukėme svečių iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Po diskusijų su jais, forumo dalyviai rengė pasiūlymus darbui su LMS nariais, simuliavo LMS veiklą. Per daugiau nei 4 simuliacijos valandas mokiniai išbandė visą LMS metų darbą, įvairias vykdomas veiklas: vyko mokinių savivaldų forumai, vadovų klubo susitikimai, buvo išrinkta nauja Valdyba, buvo rengiami įvairių jaunimo problemų sprendimo pasiūlymai, vyko Asamblėja, kurios metu buvo išrinktas naujas LMS Prezidentas. Pasibaigus simuliacijai, dėkodamas už aktyvų įsitraukimą, LMS Prezidentas A. Mikalauskas sakė: „Dabar visa tai darėme žaidimo forma, tačiau nuo rugsėjo, tai, ką simuliavome, vyks jūsų miestuose.“

Trečią dieną gerąją patirtimi dalijosi jaunimo organizacijos „Darbas“ ir Vilniaus universiteto studentų atstovybės atstovai. Po diskusijų ir daugybės klausimų, buvo rengiami siūlymai LMS darbui su padaliniais, LMS biuro nariai vedė darbo grupes įvairiomis temomis: komunikacija, LMS „žaliems“, atstovavimas, rėmėjai. Taip pat tą dieną forumo dalyviai sulaukė svečių iš JAV ambasados. Artilerijos seržantas Michael Brown bei dvi, praktiką ambasadoje atliekančios merginos kalbėjo apie galimybes, studijas JAV ir dar daugelį kitų dalykų. Po JAV ambasados atstovų paskaitos, savo pasirodymu, motociklu atliekamais triukais džiugino Paulius Labanauskas.

Ketvirtą dieną vyko diskusija su pirmuoju Lietuvos moksleivių sąjungos Prezidentu Renaldu Vaisbrodu. Papasakojęs apie pačius pirmuosius organizacijos žingsnius, kaip ir kodėl ji įsikūrė, R.Vaisbrodas džiaugėsi, kad kažkada gimusi idėja tapo didžiausia Lietuvos moksleivius vienijančia organizacija. Motyvacijos bangą sukėlė ir Renaldo Jančiausko paskaita apie sėkmingą veiklą. Po paskaitų ir diskusijų, šokio pamokas vedė Viktorija Bagdanavičiūtė, o vakare ritmą palaikė grupė „Deep acoustic“.

Paskutinę dieną LMS Vasaros forumo organizatoriai - Marijampolės mokinių savivaldų informavimo centras, Vilkaviškio ir Šakių miesto mokinių tarybos LMS vėliavą perleido LMS Rudens forumo organizatoriams – Šiaulių mokinių savivaldų informavimo centrui.

Atsisveikindami, Lietuvos moksleivių sąjungos Vasaros forumo dalyviai nubraukė ne vieną ašarą. Penkias vasaros dienas skyrę mokymuisi, kaip turėtų veikti ideali organizacija, mokiniai ne tik tobulino savo kompetencijas, įgavo naujų žinių ir patirties, bet ir susirado naujų draugų, dar labiau sustiprėjo bendravimas su kitų miestų atstovais.

Lietuvos moksleivių sąjunga – savanoriška, nevyriausybinė, nepolitinė, pelno nesiekianti organizacija, kurios pagrindinis tikslas – vienyti mokinių savivaldas ir atstovauti Lietuvos mokinių interesams. Vienydami mokinių savivaldas, šviečiame moksleivius jiems aktualiais klausimais, vienijame juos bendrai veiklai. Bendradarbiaudami su valstybinėmis ir nevalstybinėmis institucijomis, atstovaujame moksleivių nuomonę ir siekiame, kad jų balsas būtų išgirstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius