Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 14

Lietuvos verslininkai raginami atrasti Meksiką

Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos studentams paskaitą apie Meksikos užsienio politiką skaitė Meksikos užsienio reikalų ministerijos generalinis direktorius Europos reikalams Jose Ignacio Madrazo.

Didelės permainos Meksikos šalies ekonomikoje, socialinėje ir kultūrinėje sferose įvyko, kai šalies prezidentu tapo Felipe Calderon. Tuomet vidaus politikoje buvo sėkmingai įvykdyta pensijų bei mokesčių reforma, išspręsti vidaus infrastruktūros klausimai. Tuo įsitikinęs Meksikos užsienio reikalų ministerijos generalinis direktorius Europos reikalams Jose Ignacio Madrazo, kuris Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos studentams (VU TVM) skaitė paskaitą apie Meksikos užsienio politiką. Šiais metais Meksika mini nepriklausomybės 200 metų sukaktį bei revoliucijos šimtmetį.

J.I.Madrazo pabrėžė, kad Meksikai pavyko ekonominės krizės sąlygomis išsaugoti šimtus tūkstančių darbo vietų padidinus kreditų apimtis smulkiajam verslui. Taip pat jis džiaugėsi, kad buvo pasiekti geri rezultatai kovoje su tarptautiniais narkotikų karteliais ir kitomis nusikalstamomis struktūromis.

Anot Meksikos užsienio reikalų ministerijos generalinio direktoriaus Europos reikalams, artimiausi Meksikos užsienio politikos partneriai yra JAV ir Kanada. JAV yra ir didžiausia Meksikos prekybos partnerė. Su šia valstybe Meksiką sieja plati sausumos siena, todėl JAV gyvena didžiausias meksikiečių emigrantų skaičius. Neišvengiamai daugumą Meksikos ir JAV užsienio politikos krypčių lemia sienos apsaugos ir nelegalių emigrantų prevencijos klausimai.

„Itin glaudus ryšys Meksiką sieja ir su Europos Sąjunga. Šis bendradarbiavimas pastebimas ir G20 susirinkimuose, kai sprendžiami svarbūs ekonominės politikos klausimai. Maža to, kai Meksika ir Europos Sąjunga pasirašė laisvosios prekybos sutartį, pastaroji tapo antra pagal dydį Meksikos prekybos partnere“, – mintimis su VU TVM bendruomene dalijosi J.I.Madrazo. Jo nuomone, Meksika yra puiki terpė ir Lietuvos verslininkams.

Paskaitai artėjant į pabaigą pranešėjas pasidalino mintimis ir apie Meksikos jaunimą. Jo nuomone, Meksika yra jauna valstybė, todėl didelis dėmesys yra skiriamas šalies jaunimui. „Meksikoje nuolat didėja aukštojo mokslo prieinamumas, studentams sudaromos specialios programos pirmajam darbui gauti, suteikiamos geros sąlygos studijuoti užsienyje“, – privalumus vardino lektorius. J.I.Madrazo pasidžiaugė, jog Meksikoje sukurtos puikios sąlygos mokytis studentams bei pakvietė Lietuvos jaunimą apsilankyti ir įgyti žinių jo tėvynėje.

Meksikos garbės konsulas Lietuvoje, VU TVM direktorius Julius Niedvaras džiaugėsi, kad tokio aukšto rango svečias apsilankė ne tik Lietuvoje, bet ir VU TVM. „Manau, kad ši paskaita išplėtė VU TVM studentų akiratį ir supažindino juos su lietuviams kol kas dar egzotiška šalimi. Norisi, kad mūsų studentai gautų kuo daugiau praktinių žinių, plačiau suvoktų pasaulį. Galbūt per šią paskaitą iš pirmų lūpų gauta praktinė informacija apie Meksiką paskatins ir mūsų studentus pagalvoti apie verslą šioje saulėtoje šalyje“, – sako J.Niedvaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius