-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 22 /19:57

Maidano savanorė Olga: „Užsimerki, bet matai tik liepsnas ir dūmus“

Kijeve veiksmas vyksta ir už Nepriklausomybės aikštės ribų.  Savo prieglobsčiu  bažnyčias, konservatoriją, miesto administracinį pastatą pasirinkę savanoriai dirba itin...
Maidano savanorė Olga
Maidano savanorė Olga / Asmeninio archyvo nuotr.

Kijeve veiksmas vyksta ir už Nepriklausomybės aikštės ribų.  Savo prieglobsčiu  bažnyčias, konservatoriją, miesto administracinį pastatą pasirinkę savanoriai dirba itin intensyviai. „Pagrindinis mano darbas – aprūpinti maistu, iš to, kas yra, ar ką atneša aplinkiniai. Kartais tenka tarpininkauti su Maidanu – nuvežti vaistų ar kitų būtiniausiųjų priemonių,“  – sako savanorė Olga Ševčiuk interviu IKRAUK.LT žurnalistų mokyklos absolventei Ingridai Norkutei.

Kiekvieno pareigos vis kitokios: sužeistųjų gydymas,  informacijos sklaida, o kai kurie net padeda ruošti Molotovo kokteilius.

Kiekvieno pareigos vis kitokios: sužeistųjų gydymas,  informacijos sklaida, o kai kurie net padeda ruošti Molotovo kokteilius. „Dar niekada nemačiau tokio organizuotumo kaip Maidane. Vasario 19-osios naktį buvo tuščia, nei maisto, nei vaistų, o anksčiau protestuotojų užimtuose pastatuose vyravo „Berkut“ pajėgos. Tačiau internete pasklidusi žinia, kad protestuotojams reikalinga pagalba, davė vaisių – 11 ryto buvo prinešta užtektinai maisto, kurį reikėjo išpakuoti ir paruošti. Ir niekas neklausė, kam ką reikia daryti. Visi tiesiog dirbo“, - pasakoja Olga.

Savanoriai nusiteikę padėt ne tik protestuotojams.  Mergina pasakoja, jog protestams tik prasidėjus,  jie rūpinosi ir policininkų gerove, tačiau dabar pavojinga net eiti į jų pusę.

„Žinoma, mes  čia visi nervinamės, kartais ir pravirkstam... Tačiau negalim rodyti savo baimės, turim neprarasti tikėjimo savo pergale!“ Bet Olga visgi pripažįsta, jog jai tikrai neramu. Tiesa, ne dėl savęs – dauguma merginos draugų  rizikuoja savo gyvybe įvykių epicentre,  būtent dėl to nenori būti toli nuo Maidano.  „Net grįžusi namo pernakvoti, sunkiai galėjau užmigti – užsimerki, bet matai tik liepsnas bei dūmus“

Tarp komentarų, ypač užsienio spaudoje, pasitaiko nemažai teigiančių, jog neramumai Ukrainoje – tik iš didelio ukrainiečių noro įstoti į Europos Sąjungą, tačiau Olga tai griežtai paneigia. „Tokios kalbos piktina. Dėl įstojimo į ES nebeprotestuojama nuo lapkričio 30 d., kuomet Berkut panaudojo jėgą prieš taikius studentus.“ O kaip dėl nuomonės, jog tik silpnas demokratiškai išrinktas prezidentas derėtųsi su sukilėliais? „Tik silpna opozicija nusileistų diktatoriui. Demokratiškai išrinktas? Taip, bet juk Hitleris irgi atėjo rinkimų keliu,“ – komentatoriams atšauna mergina.

Kol Europos Sąjunga svarstė, kaip reikėtų pasielgti, Ukraina savo kovoje buvo viena. Bet savanorė teigia, jog palaikymo – iš paprastų žmonių, ne politikų – nestinga:  „Kartą gavome paketą iš Lenkijos, o jo gabenimo išlaidomis iki Maidano pasirūpino mano draugė iš Prancūzijos.  Mus palaiko žmonės iš viso pasaulio, ir tai ne tik finansinė parama, bet ir jų maldos. Tai labai svarbu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius