Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02

Mainais – ypatingas bendrumo jausmas

Ant ligoninei įprastos lovos su ratukais - dešimtys dėžių ir dovanų maišelių. Juose - rankų darbo papuošalai, arbatos pakuotės, puodeliai, knygos... – visa, ką padovanoja...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Ant ligoninei įprastos lovos su ratukais - dešimtys dėžių ir dovanų maišelių. Juose - rankų darbo papuošalai, arbatos pakuotės, puodeliai, knygos... – visa, ką padovanoja neabejingi žmonės, tai, ką pavyksta nupirkti už įvairių įmonių paaukotas lėšas. Specialus, ligoniams gabenti skirtas liftas Vilniaus universiteto Onkologijos institute (VUOI) paeiliui kyla iki aštuntojo aukšto. Kiekviename iš ligoninės skyrių paslaugios medicinos darbuotojos su šypsena pasitinka būrelį pažįstamų svečių iš VšĮ „Užimtumo terapijos centras“ (UTC) bei lydinčiuosius Naujametinės akcijos dalyvius – Lietuvoje gerai žinomus žmones, pasirengusius eiti į kiekvieną iš palatų ir linkėti jose esantiems sveikatos bei laimės ateinančiais metais.

Tarytum už kadro lieka nuoširdūs pasakojimai apie neįprastą susidūrimą su onkologine liga ir jos kankinamais, kartais palaužtais, žmonėmis. Bemaž daugiau nei šimtas asmenų švenčių laikotarpiu lieka gydytis ligoninėje. Su kiekvienu iš jų tenka pasikalbėti bent minutėlę. Ne tik švente pasidžiaugti, bet ir padrąsinti, įkvėpti, raginti nepasiduoti. „Kartais pasijunti beviltiškai banalus, žmogau, kuomet tikini, jog viskas bus gerai, nors palinkęs prie paliegusio senuko vos orą virpinančių lūpų girdi tyliai kuždamą prisipažinimą: „Noriu mirti“, - ir, rodos, galėtum juoktis iš ironiškos beprasmybės, kai įsiveržusius svečius ligonis vaišina jam šeimos atvežtais saldainiais pavadinimu „Vėžiukas“; užčiuopti sustingusius nevilties kadrus atminty, kai moteriai pro vėžio subjaurotas lūpas sunkiasi kraujas tariant „ačiū“, o vienoje iš palatų pamatai seniai sutikto bičiulio veidą“, - tokiomis ištarmėmis pernai dalijosi padėti sutikę aktoriai Julius Žalakevičius ir Arūnas Sakalauskas.

Atrodytų, žodžio ir improvizacijos meistrai, scenos korifėjai, bet ir jiems iš pradžių nedrąsu peržengti pirmuosius slenksčius, lyg niekur nieko teatralizuotai šypsotis spaudžiant rankas, vienam po kito teikti dovanas ir dalytis žodžių šiaudais alkanoms sieloms... Visi jie jautėsi taip pat: ir 2010-aisiais metais ligonius lankęs Andrius Mamontovas, ir nuo 2011-ųjų UTC draugais tapę aktoriai Giedrius Savickas ir Kristina Savickytė bei baleto šokėjas Nerijus Juška – sudėtinga įveikti įtampą, atrasti tinkamus žodžius bei tramdyti emocijas. Netikėti televizijoje matytų įžymybių vizitai - nemažas iššūkis ir sunkiems ligoniams bei juos lankantiems artimiesiems, tačiau patirtas šokas dažniausiai yra malonus, o parodytas dėmesys ir išgyventi pakilūs pažinties su garsenybe potyriai, slaugių teigimu, padeda sveikti.

Pirmajame aukšte tvyrojusi nepažinumo baimė šiuose gyvenimiškuose susitikimuose paprastai vėliau virsta jaukiu buvimu kartu. Galiausiai, svetimas tampa artimiausiu, o tu jam – nepaprastu vilties nešėju. Būtent apie tokį socialinį bendrumą ir pabrėžtinai pasitenkinimą teikiančią pareigą - kiekvienam iš mūsų gyventi ne tik sau, bet ir ieškoti galimybių be atlygio padėti kitam - pokalbių prie kavos metu kalba UTC direktorė Renata Miliauskienė. Todėl savanoriškai veikiantis kolektyvas kviečia ir šiais metais prisidėti prie jau ketvirtą kartą rengiamos gerumo akcijos, numatomos Naujųjų išvakarėse. Pagelbėti galite, atsiųsdami malonią smulkmeną arba paaukodami pinigėlių, už kuriuos VUOI pacientams bus nupirktos dovanos.

Su mumis susisiekti galite el. paštu: utcentras@gmail.com - bei telefonu: 8 651 32220. Adresas, kuriuo reikėtų siųsti dovanas: Ozo g. 26-1, LT 07151, Vilnius. Pinigines perlaidas prašome teikti į VšĮ „Užimtumo terapijos centras“ (įmonės kodas 302526977) „Swedbank“ banko sąskaitą: LT58 7300 0101 2332 3454.

Daugiau informacijos tinklapyje: www.utcentras.lt.

Prisidėjusių prie akcijos sąrašą tradiciškai skelbsime veiklos ataskaitoje,
organizatoriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius