-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 27

Medicinos studentai surengė akciją: "Mama, noriu gimti blaivas"

Kovo 21-ą dieną, penktadienį, Kaune Laisvės alėjoje vyko Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) rengiama akcija "Mama, noriu gimti blaivas". Akcijos metu visuomenė buvo...
Temos: 1 Mama

Kovo 21-ą dieną, penktadienį, Kaune Laisvės alėjoje vyko Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) rengiama akcija "Mama, noriu gimti blaivas".

Akcijos metu visuomenė buvo supažindinama su alkoholio žala dar negimusiam kūdikiui, kuri gali pasireikšti vaisiaus alkoholiniu sindromu. Vaisiaus alkoholinis sindromas (VAS) - tai būklė, kuriai esant yra pažeidžiama vaisiaus centrinė nervų sistema (CNS), gali pasireikšti smegenų defektų, protinės raidos, koordinacijos, klausos sutrikimų. Taip pat gali atsirasti širdies, lytinių organų, inkstų vystymosi sutrikimai.

Dėl alkoholio daromos žalos, galimas protinis atsilikimas, kuomet IQ gali būti tik 68, o tuo tarpu sveiko žmogaus IQ siekia 90-100. Būsimoms mamoms reikėtų žinoti, kad ir nedidelis alkoholio kiekis gali pažeisti vaisiaus vystymasį.

Alkoholio toksinis poveikis didina persileidimo, vaisiaus žūties, placentos funkcijos nepakankamumo bei placentos atšokos riziką. Alkoholis pažeidžia ne tik patį vaisių, bet ir lytines ląsteles, kurios susiformuoja dar prieš gimstant mergaitėms, todėl moterims rekomenduojama atsisakyti svaigiųjų gėrimų 3-6 mėnesius iki pastojimo, o vyrai prieš apvaisinimą turėtų nevartoti alkoholinių gėrimų mažiausiai 72 dienas. 

LiMSA jau tradiciškai organizuoja akciją "Mama, noriu gimti blaivas", kurios metu praeiviai bendrauja su medicinos studentais, dalyvauja viktorinoje, kurioje, atsakinėdami į pateiktus klausimus, turi galimybę daugiau sužinoti apie vaisiaus alkoholinį sindromą. Taip pat akcijos metu veikė ir "Žaislų ligoninė", kurioje vaikai turėjo galimybę susipažinti su gydytojo profesija žaidimo forma ir  taip įveikti "balto chalato baimę".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius