-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 27

Mokinukai Alytuje mokėsi nešioti kuprines

„Pas mus šiandien kuprines svėrė voverytės“, - tokiais dienos įspūdžiais šią savaitę pasidalino ne vienas namo grįžęs mokinukas. Nors tėvams ši informacija galėjo pasirodyti neaiš...
Pripildyta kuprinė turėtų sverti ne daugiau 10 proc. moksleivio kūno masės
Pripildyta kuprinė turėtų sverti ne daugiau 10 proc. moksleivio kūno masės

„Pas mus šiandien kuprines svėrė voverytės“, - tokiais dienos įspūdžiais šią savaitę pasidalino ne vienas namo grįžęs mokinukas. Nors tėvams ši informacija galėjo pasirodyti neaiški, tačiau labiau pasidomėjus, paaiškėja, kad taip Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras kiek netradiciškai nutarė prisijungti prie Lietuvoje vykstančios kuprinių svėrimo akcijos.

Jau trečius metus smagus voveriukas Žvitrius yra šios akcijos personažas. Tik skirtingai nei praėjusiais metais, kai jis į vaikus, primindamas apie tai, kad reikia pasitikrinti kuprinės turinį, žvelgdavo nuo atšvaitų ar skirtukų knygoms, šiemet jis įžengė į klasę, svėrė kuprines ir demonstravo, kaip taisyklingai nešioti kuprinę, bandė išsiaiškinti, kokių daiktų nereiktų nešiotis į mokyklą.

Ne visos kuprinės gali būti mokyklinėmis

Mokyklinių kuprinių kriterijai aiškiai apibrėžti norminiuose aktuose, kuriuose pažymima, kad jos turi būti su reguliuojamo ilgio diržais, ne trumpesniais kaip 70 cm. Diržų ilgis turi reguliuotis, kad užsivilkus paltą ar striukę juos būtų galima pailginti, o orams atšilus – sutrumpinti. Tada ji tvirtai priglunda prie nugaros ir neleidžia vaikui kūprintis. Diržai 40–45 cm atstumu nuo tvirtinimo vietos turi būti ne siauresni kaip 3,5–4,0 cm, kitoje dalyje – 2,0–2,5 cm. Tuščia kuprinė pradinių klasių moksleiviams turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 g.

10 proc. kūno svorio

Pripildyta kuprinė turėtų sverti ne daugiau 10 proc. moksleivio kūno masės. Alytaus rajone yra sveriamos visų 3-6 klasių mokinukų kuprinės. Rezultatų apibendrinimas laukiamas, pasvėrus visos tikslinės grupės kuprines, tačiau jau dabar galima pasakyti, kad visuomenės sveikatos specialistai buvo ne kartą nustebinti: iš gerosios pusės, nes buvo klasių kur kurpinės neviršijo arba labai mažai viršijo rekomenduojamą svorį ir iš prastosios pusės, nes aptiko 40 kg sveriančius mokinukus, tampančius ant pečių beveik 7 kg svorio kuprines. Beveik visais atvejais kuprinės per sunkios būdavo dėl jose esamų nereikalingų daiktų: visos savaitės knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ar visiškai mokykloje nereikalingų kolekcionuojamų lipdukų albumų.

Kad teorinės žinios virstų praktiniais įgūdžiais

Manoma, kad sergamumo ir ligotumo įvairiomis ligomis situacija pradės gerėti tuomet, kai žmonės turimas teorines žinias pavers praktiniais įgūdžiais. Ši taisyklė tinkama ir per didelio kuprinių svorio problemos aptarimui. Vaikai, o tikriausiai ir jų tėvai žino, kad kuprinę reikia nešioti užsidėjus diržus ant abiejų pečių, kad diržai būtų nei per daug suveržti, nei per daug laisvi. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens. Sunkiausius daiktus rekomenduojama dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Taip pat primenama kasdien peržiūrėti kuprinės turinį ir susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus. Tačiau šios žinios ne retai lieka tik teorinėmis žiniomis. Tam, kad ypač pradinukai geriau įsimintų, šiemet kuprinių sverti ir atėjo voveriukas Žvitrius. Pats personažas rodė, kaip reikia nešioti kuprines, kaip susidėti daiktus, leido vaikams taisyklingai sudėlioti daiktus į jo kuprinę. Prisiminimui paliko specialiai šiai akcijai sukurtas knygeles su to paties personažo patarimais ir užduočių lapais.


Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius