-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 30

Mokyklos toli nuo mūsų: kaip mokomasi St. Mary‘s mokykloje Nikaragvoje?

„Žinau viską” talentinga žurnalistė Eugenija Marksaitė. Pirmoji straipsnio dalis. Ar kada susimąstei, kokios mokyklos galėtų būti svetur? Kokie galėtų būti skirtumai ir panašumai?...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

„Žinau viską” talentinga žurnalistė Eugenija Marksaitė.

Pirmoji straipsnio dalis.

Ar kada susimąstei, kokios mokyklos galėtų būti svetur? Kokie galėtų būti skirtumai ir panašumai? Juk gerai pagalvojus, toli ieškoti nereikia: mokyklos skiriasi ir Lietuvoje! Turime mokyklų, kuriose yra sustiprintas vienas ar keli dalykai (humanitariniai, tikslieji mokslai ar menai), taip pat turime skirtingų kalbų mokyklų, kuriose pamokos vyksta anglų, lenkų, rusų, vokiečių kalbomis. O kalbant apie užsienio šalis turbūt žinai, kad kiekviena jų skiriasi savo kultūra, istorija, tradicijomis? Šie skirtumai lygiai taip pat atsispindi mokyklose: tuo visiškai įsitikinau praleidusi mėnesį dvikalbėje St. Mary‘s (lt. Šv. Marijos) mokykloje Nikaragvoje, Lotynų Amerikoje.

Pirmas dalykas, į kurį atkreipiau dėmesį  – aplinka ir klasės. St. Mary‘s sudaro 5 žemi pastatai, nudažyti ryškiai mėlyna spalva. Ne tik čia, bet ir visame Managvos mieste – Nikaragvos sostinėje – nameliai tėra vieno aukšto, nes visa šalis yra 4 vietoje pasaulyje pagal tikimybę būti sugriautai žemės drebėjimo, todėl pastatų, turinčių keletą aukštų, yra vos keli visoje šalyje. O grįžtant prie St. Mary‘s mėlynų pastatų reikia paminėti ir žalumoje paskendusią teritoriją: mokyklos kieme auga apelsinmedžiai, mango ir kiti tropiniai medžiai, o pro mokytojų kambario langą (vieta, kur praleidžiu bene daugiausia laiko), matosi, kaip sirpsta citrinmedis. Tiesą pasakius, visa Nikaragvos sostinė Managva yra paskendusi žalumoje. Labai taikliai šį miestą apibūdino Gvatemalos rašytojas Rubén E. Nájera: „Džiunglės su šviesoforais“.

Verta paminėti ir dar vieną vietą St. Mary‘s teritorijoje – valgyklą. Galbūt kas nors gali nustebti ir pasiteirauti, kas gi joje galėtų būti ypatingo? Atsakymą turbūt paprasčiausia pamatyti nuotraukoje: mokyklos valgykla yra pavėsinė, dengta palmių lapais (šiek tiek primena lietuviškus, šiaudais dengtus stogus, tiesa?). Ši pavėsinė/valgykla mokykloje yra vadinama „Ranča“ ir jų yra net dvi! Po pirmąja yra pietaujama, o antroji skirta švęsti mokinių gimtadieniams. Geriausias dalykas pietaujant Rančoje – jausmas, tarsi iškylautum kiekvieną dieną.

St. Mary‘s yra privati dvikalbė ispanų – anglų mokykla. Nikaragvoje labai populiarios privačios mokyklos ir nors jų yra mažiau nei viešųjų, dauguma nikaragviečių, jei tik gali sau tai leisti, nori, kad jų vaikai baigtų privačią mokyklą. Šiuo metu yra populiariausios dvikalbės mokyklos: jose visi dalykai, išskyrus gimtąją kalbą, dėstomi užsienio kalba. Vien Managvoje yra dvikalbės anglų, prancūzų, vokiečių ir mandarinų dvikalbės mokyklos. St. Mary‘s mokykla per 6 metus subūrė daugiau nei 30 mokytojų kolektyvą ir, pradėjusi nuo pradinės mokyklos, šiuo metu yra išaugusi iki darželio – pradinės mokyklos ir ateinančiais metais planuoja palaipsniui atidaryti likusias klases iki 12. Įdomu, kad Nikaragvoje pradine mokykla yra laikomos klasės nuo 1-os iki 6-os. (Taip, taip, šeštokai vis dar yra laikomi pradinukais!). Pabaigus pradinę mokyklą yra einama į vidurinę: klasės nuo 7-os iki 12-os. Pabaigus 12 klasių, kaip ir pas mus, siekiama aukštojo mokslo arba stojama į profesines mokyklas.

Taip pat skiriasi ir mokslo metai: Lietuvoje tradiciškai juos pradedame rugsėjo mėnesį, kai baigiasi mūsų vasara, o čia atvirkščiai – moksleivių atostogos yra „žiemą“,  „vėsiausiu“ metų laiku (24°C – 26°C). Taigi Nikaragvoje moksleiviai atostogauja gruodžio – vasario mėnesiais, o karščiausiu metų laiku, kovą – balandį (28°C – 36°C) eina į mokyklą. Taip sumanyta yra tam, kad šeimos iš tiesų galėtų pailsėti nekankinamos karščio bei pasidžiaugti vėsesniu metų laiku, kai ši ekvatoriaus zona gauna mažiau saulės kaitros.

Kol kas aptariau tik tai, kaip St. Mary‘s atrodo iš išorės, kuo skiriasi pradinės klasės ir kodėl yra skirtingi mokslo metai, tačiau tikroji mokykla yra ne kas kita kaip patys mokiniai ir mokytojai. Kadangi vienu atsikvėpimu dar nepažvelgta iš arčiau į tikrąjį mokyklos gyvenimą, jos tradicijas, renginius ir kasdienes pamokas, sek naujienas ir perskaityk antrąją straipsnio dalį.

„Žinau viską” jaunieji žurnalistai yra jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas” vykdoma iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas” suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius